Sosyal Medya

KiÅŸisel geliÅŸimciler: 'New Age' dinin Protestan misyonerleri

Ağuyu altun tas içre sunarlar, bal da onun suç ortağı.. Evet cehennemin yolları iyi niyet taşları ile döşeli olabilir. Kaçtığınızı sandığınız şeye doğru koşuyor olabilirsiniz. Sakın Şeytan sizi Allah’la aldatmasın.



Belki ilk kiÅŸisel geliÅŸim uzmanı, 1888 doÄŸumlu ABD’li yazar Dale Carnegie’dir., 1936 yılında ilk baskısı yapılan “Söz söyleme ve iÅŸ baÅŸarma” sanatı bütün dünyada o günlerde 30 milyondan fazla sattı. 1955’de öldüÄŸünde zamanının en popüler insanlarından biri idi.
 
Åžimdi bunlara “yaÅŸam koçu” diyorlar. Bugün en popüler kiÅŸisel geliÅŸim programı olarak bilinen NLP, ilk olarak Amerika’da 70’li yıllarda ortaya çıktı. Dilbilimci Prof. John Grinder ve Matematikçi Gestalt Terapisi uzmanı Dr. Richard Bandler tarafından modellenmiÅŸtir. BaÅŸarılı insanların ortak özelliklerinden yola çıkarak bir “yaÅŸam tarzı” örgütlemeye çalışmaktadırlar.   
 
Ä°ngilizce «Neuro-Linguistic Programming”in baÅŸ harflerinden oluÅŸan NLP, Türkçeye “Sinir Dili Programlaması” ÅŸeklinde tercüme edilmektedir.
 
Bu konuda tek metot bu deÄŸil. Mesela Transandantal Meditasyon TekniÄŸi bunlardan en yaygın olanlardan bir diÄŸeri. Farklı bir mantra meditasyonu olarak tanımlanan Maharishi Mahesh Yogi’nin modellediÄŸi  TM TekniÄŸi 1950 yıllarının ortalarında Hindistan’da ortaya çıktı ve dünyaya yayıldı.
 
Yerli, yabancı o kadar çok metot ortaya çıktı ki. Kimi dini bir ritüele dönüÅŸ, kimi esoterik bir ayine benziyor.
 
Bu metotlarla kimi saÄŸlık, kimi mutluluk, kimi baÅŸarı arıyor. Sonuçta bütün dünyada bu iÅŸ dev bir sektöre dönmüÅŸ durumda. Hâlâ en çok okunan kitaplar bunlar. En çok izlenen programlarda bu “mucize çözüm”(!)ün propagandası yapılıyor. KiÅŸisel geliÅŸim sektörü, 30 yıldır giderek büyüyen bir sektör.
 
Sektör kiÅŸiliÄŸini bulamamış, aÅŸağılık kompleksi olan, ani zenginleÅŸme sonucu arayış içine giren ve hayatına bir renk katmak isteyen inanç boÅŸluÄŸunu doldurmaya çalışan kesimin sığınağı bir tabandan besleniyor sanki. Vijdandan beslenen seküler bir dine dönüÅŸen bu akım “baÅŸarı ve mutluluk” odaklı bir hareket olarak bu anlamda farklı bir cemaat oluÅŸturuyor. Sürekli eÄŸitim onlar için bir “ÅŸarj” olma etkisi yapıyor. EÄŸitim yolu ile rütbe ve derece kazananlar, aslında kendi içinde bir kast sistemi ve bunun tabii sonucu olarak basamaklı bir hiyerarÅŸi oluÅŸturuyor. Sistem süreklilik kazandığında bir tekamül yolculuÄŸu ile birlikte bağımlılık oluÅŸturuyor.
 
Bu hareketler seküler bir mucizeden söz ediyorlar sanki. Hayatın ve evrenin sırrı, kozmik gücü ile uyumlu bir hayatın haritasını sunma iddiasındalar. Bu hareketler insanların din, ideoloji ve siyasi tercihleri üzerinde de etkili oluyor. Hatta üretim ve tüketim iliÅŸkilerini de etkiliyor.
 
Aslında bu komplo kiÅŸisel geliÅŸim deÄŸil, “birey” haline getirdikleri kiÅŸilerin sanal cemaat ortamında algısının dönüÅŸtürülerek güdülenmesi için araç haline getiriliyor. Bu her yaÅŸ, her cinsiyet, her gelir grubu için özelleÅŸtirilebiliyor. Odaklandıkları konular saÄŸlık, mutluluk, baÅŸarı, evreni anlama ve doÄŸa ile uyum, manevi tatmin konular. Birçok kolejde bu metotlar uygulanıyor. Bu yöntemler daha çok kadınlar üzerinde etkili oluyor. Bu süreç onlar için yeni çevre, yeni spiritüel deneyimler için bir fırsat oluÅŸturuyor.
 
Aslında bu iÅŸ kendini önemsemek, farklı kılmak, farklı bir çevre ve dostluk grubu oluÅŸturmak için bir fırsat oluÅŸturuyor. BaÅŸkalarına anlatacak bir konuları oluyor. Sürekli olarak birbirlerini motive ederek, çıktıkları bu tekamül yolculuÄŸunda sürekli birbirlerine motive ediyorlar ve bu yardımlaÅŸma duygusu onlarda farklı bir vijdani tatmin oluÅŸturuyor. Bu projelere katılanlar, kendilerini ötekilerden farklı ve daha ÅŸanslı ve üstün hissediyorlar.
 
Kapitalizm her ÅŸeyi metalaÅŸtırıyor. Alınıp satılan bir nesne haline getiriyor. Bu ÅŸekilde mutluluÄŸunu da satın alıyorsunuz. MutluluÄŸu satın almanın baÅŸka yolları da var. Mesela mutluluk hormonu dedikleri seratonini salgılatan bir beslenme alışkanlığı ya da hapları ile de mutluluÄŸunuzu artırabilirsiniz. Hayatınıza renk katmak ve daha fazla heyecan duymak istiyorsanız Adrenalin hapı kullanabilirsiniz. Aslında yaÅŸam koçlarının yaptığı da bunu zamana yayarak, daha pahalı bir yöntemle, insanın düÅŸünce ve davranışlarını etkileyerek yapma sanatı gibi bir ÅŸey. Uyguladıkları yöntem, biraz kurgulanmış ve artırılmış sanal gerçeklik deneyimi gibi bir ÅŸey. EÄŸer ipnotik bir etki gücüne ve kurgusal bir mantığa, etkili bir hitabete sahipseniz, bu konularda daha ikna edici olabilirsiniz.
 
KiÅŸisel geliÅŸimciler, aslında popüler kültürün ürettiÄŸi seküler bir dinin Protestan misyonerlerine benziyorlar. “Hakikat kalpazanlığı” ile piyasa yapıyorlar ve bu anlamda iyi de iÅŸ çıkarıyorlar. Alan memnun, satan memnun olunca iÅŸler tıkırında gidiyor. Siestaya da gerek yok bu anlamda Fiestaya da. Futbol, devlet için ayrı bir maliyet konusu. Oysa burada kapalı mekanlarda herkes parasını ödeyerek talep ettiÄŸi hizmeti alıyor ve beklentilerini en azından psikolojik açıdan karşılamış oluyor! Bu seviyede siyaset için açık ve yakın bir tehdit ve risk oluÅŸturmuyor.
 
FETÖ ve Kalkancı örneÄŸinde olduÄŸu gibi, dini bir afyon gibi kullananlar da olabiliyor ya da gerçekte dini hakikatten uzak bir anlayış ve yöntemle, zaman zaman dini deÄŸerleri de kullanarak “hakikat kalpazanlığı” yapanlar aynı ÅŸekilde bu yöntemi kiÅŸileri kontrol altına almak için afyon gibi kullanabiliyorlar.
 
Bakmak gerek, bu “new age” “zamane guruları”nın peÅŸine takılanların sonu nereye varıyor. Mesela boÅŸanma ve evlenme konusunda durum ne? Ä°ntihar eÄŸilimleri, aile içi iliÅŸkiler, arkadaÅŸlık iliÅŸkileri, alkol ve uyuÅŸturucu bağımlılıkları nasıl.. Sürekli kendilerini motive ettikleri için kendi aralarında bu durumu saÄŸlıklı bir ÅŸekilde gözlemlemeleri mümkün deÄŸil. Ama dışarıdan yapılan gözlemler ve istatistiki bilgiler, iÅŸlerin, belli bir seviyeden sonra hiç de istendiÄŸi gibi gitmediÄŸi, kendi aralarında üzerine örtülen çarpık iliÅŸkilerin dışa çıkması karşısında, buna karşı çıkmak isteyenlerin karşılaÅŸtıkları kiÅŸisel, çevresel ve kendi içinde kriminal riskler sebebi ile ciddi kırılmalara, sosyo psikolojik travmalara sebeb olduÄŸunun gözlemlenmesi hiç de uzak bir ihtimal olmadığı görülecektir. KiÅŸi bu seviyede aldatılmışlığının farkına vardığında, yalnız ve çaresizdir. Parasını vermediÄŸi zaman bu deÄŸirmen durur, çarkın dönmesi için, sizin sistemin bir parçası olarak baÅŸkalarını ikna etmek için “mutluluk oyunu”nu oynamaya devam etmeniz kendinizi ve baÅŸkalarını ikna etmeniz gerek. Bunun için konuÅŸmalarınıza daha fazla bilim, daha fazla din, daha fazla ezoterik ve gizem katmanız gerekecektir. KiÅŸisel geliÅŸim aslında kalabalıklar içinde kendini yalnız hisseden insanların baÅŸarı, saÄŸlık ve mutluluk hayalleri ile süslü, yeryüzünde bir cennet ve ebedi hayatın sırlarını açıklayan hakikat kalpazanlarının elinde topluma sunulan bir afyondur!
 
AÄŸuyu altun tas içre sunarlar, bal da onun suç ortağı.. Evet cehennemin yolları iyi niyet taÅŸları ile döÅŸeli olabilir. Kaçtığınızı sandığınız ÅŸeye doÄŸru koÅŸuyor olabilirsiniz. Sakın Åžeytan sizi Allah’la aldatmasın. Ve bir de yaÅŸam koçlarınızı (!) Ä°lah ve Rab edinmeyin. Selâm ve dua ile.
 
 
Müellif: Abdurrahman Dilipak / Yeniakit

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.