Sosyal Medya

Güncel

Mehmet Akif'i konu alan ''Gitme ey yolcu'' tiyatrosu BeyoÄŸlu'nda sahnelendi

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 83. yılı dolayısıyla ilçedeki lise öğrencilerine yönelik hazırlanan tiyatro oyunu, Grand Pera Sahnesi'nde oynandı.



Oyundan önce açıklama yapan oyuncu Ahmet Yenilmez, bugünün kendisine 12 yıl öncesini hatırlattığını belirterek, "Bir gece rahmetli Muhsin YazıcıoÄŸlu'yla sohbet ediyoruz evinde, böyle sıkıntılı bir konu var. 'Kalk.' dedi, 'Bizim oÄŸlan gezelim.' Saat gecenin 2'si, 3'ü, aldı beni Taceddin Dergahı'na götürdü. Viran, o zamanlar oralar. Çıkarken dedi ki 'Bizim oÄŸlan bir Akif yapsan ne güzel yakışır sana.' Hikaye öyle baÅŸladı." diye konuÅŸtu.
 
Yenilmez, Mehmet Akif Ersoy'la ilgili çok fazla sanatsal çalışma olmadığına dikkati çekerek, ÅŸöyle devam etti:
 
"Ne bir tiyatro ne bir film, hiçbir ÅŸey yapılmamış. Asım'ın nesli derken, o Asım ne, nasıl bir Asım. Åžimdi dönüp baktığım zaman bana sor, abi de 'Asım'ın nesli tanımı yapan sanat eseri göster.' Ne derim biliyor musun? Deli Yürek. MiroÄŸlu tam bir Asım'ın nesliydi iÅŸte. Yani bizim bunlarla uÄŸraÅŸmamız lazım. Halbuki onun dehası bugün bile yaÅŸadığımız sorunlara rehber oluyor. Mesela ÅŸiirine bakıyorum 'Artık ey milleti merhume, sabah oldu uyan, sana az geldi ezanlar diye ötsün niÅŸanlar, ne Araplık ne Türklük kalacak aç gözünü, dinle peygamberin ilahi sözünü, Türk Arapsız yaÅŸayamaz, kim ki yaÅŸar der delidir, Türk Arap'ın hem saÄŸ gözü hem de saÄŸ elidir.' Ä°ÅŸte bu ÅŸiiri okusaydık, Arap'ın yerine Türk'ü koysaydık, Türk'ün yerine Kürt'ü koysaydık, 5 bin ÅŸehitle milli mücadelede vatan yaptığımız Anadolu'da o gün rakam 100 bini aÅŸtı, 100 bin kardeÅŸ birbirimiz boÄŸazlamayacaktık."
 
Mehmet Akif Ersoy'la ilgili incelemelerin ve enstitü çalışmalarının çoÄŸalması gerektiÄŸini vurgulayan Yenilmez, sanatçıların, akademisyenlerin ve aydınların Ä°stiklal Marşı ÅŸairini gençlere tanıtması gerektiÄŸini aktardı.
 
BeyoÄŸlu Belediye BaÅŸkanı Haydar Ali Yıldız da Mehmet Akif Ersoy'un bir daha istiklal marşı yazılmasın diye emaneti yüklediÄŸi kiÅŸilerin gençler olduÄŸunu belirterek, "Mehmet Akif'i anmak ve anlamak aslında Asım'ın nesli diye ifade ettiÄŸi sizi yani vatanına, milletine, bayrağına, ezanına sahip çıkan bir gençliÄŸi anlamaktan geçiyor." dedi.
 
 
"Siz yapamazsanız kimse yapamayacak"
 
Yıldız, Türk gençliÄŸinin Ä°stiklal Marşı'nın ilk kelimesini hiçbir zaman unutmaması gerektiÄŸini ifade ederek, "Marşımız 'Korkma' diye baÅŸlar. Sizi korkutmaya çalışacaklar, sindirmeye çalışacaklar, 'yapamazsın' diyecekler ama ÅŸunu bileceksiniz ki ben yapamazsam kimse yapamayacak. Bir taraftan dünyayı takip edeceksiniz bir taraftan da Akif'in 100 yıl evvel bizlere anlattıklarını dinleyip hep birlikte geleceÄŸe hazırlanacağız ve korkmayacağız." deÄŸerlendirmesini yaptı.
 
Gösteriyi izlemeye gelen KabataÅŸ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 3. sınıf öÄŸrencisi Mert Ali Yıldırım ise Mehmet Akif Ersoy'un kendisi için çok önemli bir isim olduÄŸunu dile getirerek, "Vefatının 83. yılına binaen duygularımı tarif etmekte zorlanıyorum. BildiÄŸim kadarıyla 'Safahat'a Ä°stiklal Marşı'nı koymamış çünkü 'Bu eser benim deÄŸil, milletindir.' diyebilmiÅŸtir. Bu sebeplerle benim için yeri ayrıdır." diye konuÅŸtu.
 
Oyunun ardından BeyoÄŸlu Belediyesi tarafından gösterime katılan öÄŸrencilere Mehmet Akif Ersoy'un "Safahat" eseri dağıtıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.