Sosyal Medya

Mehmet Akif Ersoy Haftası

Bu yıl Mehmet Akif Ersoy Haftası’nı kutluyoruz. Onun düşünceleriyle, mücadelesiyle ve istikametiyle bu topraklar yeniden kutlansın. Ümmetin topraklarında başlayan yeni bir İstiklal Mücadelesi’nin ruhu onun ateşli ruhuyla yeniden tutuşsun. İstiklal Marşı, Türklerden bütün ümmete bir armağan olarak dalga dalga yayılsın.



Mehmet Akif, ulema semti Fatih’te dünyaya doÄŸan bir münevver. Bu semtin külliyelerinde ruhaniyeti nefesler, Fatih Camii’nin minarelerinden yükselen ezan sesleri kulaklarına çarpar, ulemanın ders halkalarında beslenir. Çocuk yaÅŸlarında kaybettiÄŸi babasının yerini alır, ailesinin maiÅŸetiyle ilgilenir. GençliÄŸinin baharında ailesinin ve ümmetinin endiÅŸelerini omuzlarında taşır. EndiÅŸeler onu bohemliÄŸe savurmaz. Bunun yerine mesuliyetli mücadelelere hazırlar.
 
Akif, ulemadan öte bir münevverdir. Matbuat çevresinde dolaşır. Sıratilmüstakim dergisini yayınlar. Sıratilmüstakim Kazan’dan, Bakü’den, Üsküp’ten, Delhi’den, Kahire’den münevverlerin entelektüel kapısıdır. Bu münevverler gün geçtikçe Batılı ve Kuzeyli sömürgecilerin zulmüyle karanlığa sürüklenen Ä°slam topraklarını fikirleri ve mücadeleleriyle aydınlatırlar. Sıratilmüstakim, Ä°stanbul Ä°slamlaÅŸmasının ocağındaki ateÅŸtir. Bu ateÅŸten yükselen nur ve muhabbet bütün coÄŸrafyamıza uyanışın kıvılcımlarını saçar.
 
Akif, büyük bir münevver. Bu büyüklükle hem coÄŸrafyasına sahip çıkar hem de onu acımasızca eleÅŸtirir. Mahalle Kahvesi ÅŸiiri, ümmet toplumunun sorunlarını kritik eden bir manifesto. TembelliÄŸi, uyuÅŸukluÄŸu, cehaleti, yoksulluÄŸu yerin dibine batırır. KavmiyetçiliÄŸin milliyetçilik maskesiyle topraklarımızı parça parça ettiÄŸi zamanlarda kavmiyetçiliÄŸe cahiliye diye haykırır. Önce kendi kavmi olan Arnavutların milliyetçiliÄŸini ret eder. Baba memleketinde yükselen fitne ateÅŸine karşı Ä°slam’ın vahdetine çaÄŸrıda bulunur. Ä°slamlaÅŸma siyasetinin hükümdarı olmasına raÄŸmen II. Abdülhamit Han’ın istibdat rejimine sonuna kadar karşı çıkar.
 
Akif, sadece Müslümanları eleÅŸtirmez. Gün geçtikçe Ä°slam topraklarına nüfuz eden modernliÄŸi de eleÅŸtirir: “Medeniyet dediÄŸin tek diÅŸi kalmış canavar”. Batı’nın iÅŸgal hareketlerine karşı mücadele ruhunu üfler. Ama bir modernite reddiyecisi de deÄŸildir. “Asrın idrakine söyletmeliyiz Ä°slam’ı” der. Terakkiyi savunur, ancak her milletin kendisine göre bir terakkisi olduÄŸunu savunur. Pozitivist diye yaftalayanlar, sadece cahilliklerini yansıtıyorlar.
 
Anadolu hareketi baÅŸladığı zaman Ä°stanbul’daki konforu terk ederek cihada koÅŸar. Ankara’da bir grup ulema ve münevver cihat ilan etmiÅŸtir. Meclisi Mebusan, Ankara’ya gitmek için son toplantısını yapmıştır. Sivas’ta, iÅŸgal altındaki halifeyi ve Ä°slam topraklarını kurtarmak için Mustafa Kemal ile beraber kongre yapılmıştır. Akif de Burdur, Kastamonu ve çevresinde minbere çıkarak hutbeler irat eder. Türkleri ve bütün Anasırı Ä°slam’ı cihada çağırır. Yazdığı risalelerle, cephelerde askerlerin moralini ve imanını ateÅŸler. Ankara’ya vardığında, Hakimiyeti Milliye gazetesi “Ä°slam ÅŸairi Ankara’ya geldi” manÅŸetini atar.
 
 
Akif, bir mücahittir artık. Ankara’da Taceddin Dergâhı’nda kalmaktadır. Ä°manın, heyecanın ve mücadelenin coÅŸkusunun doruÄŸundadır. Gavur kuvvetler Polatlı’ya yaklaÅŸmıştır. Top sesleri dergâhın duvarlarında yankılanmaktadır. Ä°stiklal Marşı buradan yükselir. Savaşın, dergahın ve imanlı bir ruhun raksından semaya kanatlanır. Korkma! Tıpkı Kur’an’daki ilk ayet gibi: Oku! Tek kelimelik tek cümle. Milletin bütün varlığı bu ÅŸiirin dizelerinde hayat bulur. Millet, hak, istiklal, ezan, hürriyet, cesaret,… Yeniden dirilen bir millet destanı.
 
Ä°stiklal Mücadelesi kazanılmıştır. Akif, bu mücadeleyi yöneten Büyük Meclis’tedir. Heyhat! BaÅŸka düÅŸmanlar, baÅŸka güçler, baÅŸka antlaÅŸmalar… Ä°stiklal Mücadelesi’nin Büyük Meclis’i tasfiye edilir. Akif de bu tasfiyenin bir parçasıdır. Hem iÅŸsiz hem parasız hem de yeni rejimin polis takibatı altında geçen ıstıraplı günler yaÅŸar. Bülbül ÅŸairi, kafese konmuÅŸtur. Buna tahammül etmez. UÄŸruna cihat ettiÄŸi ve hayatını ortaya koyduÄŸu vatanda kafesteki bülbül rolüne isyan eder. Hicret eder Kahire’ye. Dostları ona kucak açmıştır. 10 yıl sürgün yaÅŸar. 1936 yılında başına konulan bir ÅŸapka ile Ä°stanbul tophanede iner. Hastadır, bedeni bitmiÅŸtir. Allah’a kavuÅŸur. Çıplak bir tabutta, Beyazıt Camii’nin önünde yapayalnızdır. OÄŸullarını yiyen self-kolonyal günler..! Bir çığlık kopar milletten. Allah-u Ekber nidalarıdır bu. Binlerce imanlı genç, bu büyük adamın tabutunu omuzlarında taşır korkusuzca.
 
Bu yıl Mehmet Akif Ersoy Haftası’nı kutluyoruz. Onun düÅŸünceleriyle, mücadelesiyle ve istikametiyle bu topraklar yeniden kutlansın. Ümmetin topraklarında baÅŸlayan yeni bir Ä°stiklal Mücadelesi’nin ruhu onun ateÅŸli ruhuyla yeniden tutuÅŸsun. Ä°stiklal Marşı, Türklerden bütün ümmete bir armaÄŸan olarak dalga dalga yayılsın. Tüm anasırı Ä°slam dilleriyle ümmetin birliÄŸini emperyalizme karşı bu marÅŸla haykıralım. Hilalin ve MarÅŸ’ın ruhuyla yeniden kanatlanalım semalara.
 
 
 
Müellif: Ergün Yıldırım / YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.