Sosyal Medya

Son dönem İslam Coğrafyası: Ne oldu Ne bitti?

Geçtiğimiz gün ve aylarda, yakın coğrafyamızda ve İslam Dünyası'ndaki güncel gelişmelerden, ön plana çıkanların kısaca derlendiği haberi okuyucumuza sunuyoruz.



1) Irak’taki protestoların arka planda kalan gerekçesi
 
Irak'ta 1 Ekim'de baÅŸlayan protestolar sırasında görevinden azledilen General Saadi'nin posterini taşıyan bir gösterici.
 
Bu hafta Ä°slam coÄŸrafyasında, Ä°ran'ın müdahalesiyle görevinden azledilmesi Irak'taki protestoların baÅŸlamasında etkili olan General Saadi, Tunus'ta parlamento seçimlerinden Nahda Hareketi'nin galip çıkması, Ä°ran'ın Irak'taki göstericilere itidal çaÄŸrısı, Ä°ran destekli Husiler ve BAE destekli koalisyon arasında sıkışmış durumda olan Yemen'in bölünme sürecine doÄŸru ilerlemesi, ABD'nin ulusal çıkarları doÄŸrultusunda Irak'taki olası bir siyasi deÄŸiÅŸime sıcak bakma ihtimali, Filistin BaÅŸbakanı IÅŸtiyye'nin Mısır ziyaretinde, "Gazze'de eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ büyük sıkıntılar yaÅŸanıyor" açıklaması haberleri gündemde öne çıkan baÅŸlıklar oldu.
 
 
100’ün üzerinde insanın öldüÄŸü, binlerce kiÅŸinin yaralandığı Irak'ta 1 Ekim'de baÅŸlayan bir haftadan uzun süre devam eden protestolarda iÅŸsizlik ve yolsuzluk dışında Irak halkını sokaÄŸa döken baÅŸka bir sebep daha öne çıktı. Irak halkının bir kesiminin savaÅŸ kahramanı olarak gördüÄŸü “Elit Terörle Mücadele Güçleri Ä°kinci Komutanı" General Abdülvahap el Saadi’nin görevden alınması ve bu azil sürecinin arkasında Ä°ran’ın olduÄŸunun düÅŸünülmesi protestoların fitilini ateÅŸleyen etkenlerin başında geldi.
 
 
2) Tunus'ta ipi Nahda Hareketi göÄŸüsledi
 
 
Tunus’ta düzenlenen parlamento seçimlerinin ilk resmi sonuçlarına göre Nahda Hareketi partisi 52 milletvekili çıkararak birinci parti oldu. Medya patronu Nebil el-Karvi’nin lideri olduÄŸu Tunus’un Kalbi Partisi 38 milletvekili çıkararak ikinci sırada yer aldı. 15 Eylül'de düzenlenen cumhurbaÅŸkanlığı birinci tur seçiminde, Nahda Hareketi'nin adayı Abdulfettah Mûrû, ancak üçüncü olabilmiÅŸti. Yaklaşık 7 milyon kayıtlı seçmenin bulunduÄŸu ülkede 2011 devriminden bu yana yapılan üçüncü parlamento seçimlerine katılım oranı yüzde 41 olarak açıklandı.
 
3) Ä°ran'dan Irak'taki göstericilere çaÄŸrı
 
 
Ä°ran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, Irak'ta 1 Ekim'de baÅŸlayan hükümete karşı protestolarını sürdüren göstericilere seslendi. Rebii, "Sahte ve zehirli propagandalar Ä°ran ile Irak halkını birbirinden ayıramayacaktır. Irak halkından daha fazla itidalli olmalarını bekliyoruz" açıklamasında bulundu. Rebii, son yıllarda görüÅŸ ayrılığı yaÅŸadıkları komÅŸularla aralarını bozmak isteyen "kötü niyetli güçler" olduÄŸunu savundu.
 
4) Dış güçlerin kıskacındaki Yemen bölünmeye gidiyor
 
 
"Yemen'in GeleceÄŸinde Bölgesel Aktörlerin Rolü" baÅŸlığıyla düzenlenen panelde Yeni Yemen Medya Merkezi BaÅŸkanı Salih el-Gabri; "Biz iki ÅŸeytan arasında yaşıyoruz. Ä°ran destekli Husiler ve BAE destekli koalisyon arasında sıkışmış durumdayız" Yemen’in ÅŸu an bir baÅŸkenti yok ve bölünebilme ihtimali artıyor." diye konuÅŸtu. Gazeteci Jonathan Fenton-Harvey, ise "Askeri yollar, durumu gittikçe kötüleÅŸtiriyor, bunun yerine diplomatik yollar tercih edilmeli" önerisinde bulundu. Polis Akademisi ÖÄŸretim Üyesi Dr. Selim Öztürk ise "Batı kolonyalizmi, bugün Körfez ülkelerince gerçekleÅŸtiriliyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
5) "Irak'taki siyasi deÄŸiÅŸime ABD destek olabilir"
 
 
ORSAM Irak AraÅŸtırmaları Uzmanı Dr. Watheq Al-Sadoon Irak'ta 1 Ekim'de baÅŸlayan bir haftadan uzun süre devam eden protestoları deÄŸerlendirdi. "ABD'nin önceliÄŸi Irak deÄŸil, Irak'taki varlığı ve ekonomik menfaatleri diyen Al-Sadoon, ABD, Irak'ta siyasi ve ekonomik düzeninin iyileÅŸmesini deÄŸil, Irak'taki birliklerinin güvenliÄŸini saÄŸlamaya çalışacaktır. Bu nedenle de olası bir siyasi deÄŸiÅŸime sıcak bakabilir" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
6) "Gazze tarihte hiç olmadığı kadar sıkıntıda"
 
 
Mısır'a resmi ziyarette bulunan Filistin BaÅŸbakanı Muhammed IÅŸtiyye, "Gazze, eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ büyük sıkıntılar yaşıyor. Gazze'de suların yüzde 95'i içmeye uygun deÄŸil. Ä°ÅŸsizlik yüzde 55, fakirlik yüzde 72"ye ulaÅŸmış durumda. Gazze'nin, Mısır ziyaretinin baÅŸlıca gündemi olduÄŸunu vurgulayan Filistin BaÅŸbakanı, "Her nerede olurlarsa olsunlar halkımıza karşı vefakar kalacağız." ifadesini kullandı.
 
 
Kaynak: Gazete Mecra

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.