Sosyal Medya

Hayrettin Karaman: Mısır’da neler oluryor?

Bu başlık altında bir kitap yazılabilir. Benim yazacağım bunun küçük bir parçası.



Merhum Mursî liderliÄŸinde Mısır’da, meÅŸru bir yoldan iktidara gelen Ä°hvan niçin engellendi?
 
Çünkü Mısır’ın hem stratejik imkanlarından hem de yer altı ve üstü servetinden istifade etmekten asla vazgeçmeyecek olan örtük sömürgecilere Ä°hvan iktidarı geçit vermezdi de ondan!
 
Ä°hvan’ı tenkit edenler, acemilik yaptılar, bazı konularda acele ettiler vs. diyenler var. Mesela oyunu GannûÅŸî kadar usta oynasalardı onların iktidarına izin verilecek miydi?
 
Hiç sanmıyorum.
 
Çünkü Mısır’da bir de ordunun baÅŸka ordulara pek benzemeyen bir durumu var. Mısır ekonomisinin üçte birine ordunun hakim olduÄŸu söyleniyor.
 
Prof. Robert Springborg uzunca bir süre Kahire’de yaşıyor ve 20 yıl kadar Mısır’daki iktidar yapısını inceliyor. Springborg siyaset bilimi uzmanı, Mısır ordusunun ekonomik faaliyetlerinin oldukça geniÅŸ bir alana yayıldığını söylüyor. Springborg, “Otomobil üretimi, kıyafet, yol yapım çalışmaları, otobanların ve köprülerin inÅŸası; tencere, tava gibi mutfak malzemelerinin üretimi… Åžayet Mısır’da bir mutfak gereci alırsanız, o cihazın ordu tarafından imal edilmiÅŸ olması çok muhtemeldir. EÄŸer doÄŸalgaz baÄŸlantınız yoksa ordunun ürettiÄŸi gaz ÅŸiÅŸelerine muhtaçsınız. YediÄŸiniz gıdaların ekimi de ordu tarafından yapılıyor, hatta bu tarım ürünlerini iÅŸliyor ve paketliyorlar. Mısır ordusunun ekonomide faaliyet göstermediÄŸi bir iÅŸ ve ticaret kolu neredeyse yok gibi” diyor.
 
Mısır halkının haklarını böylesine gasp eden iç ve dış sömürücülere Ä°hvan’ın izin vermeyeceÄŸi apaçık ortada idi.
 
Gelelim bugüne.
 
El-Cezîre Mısır gizli servisinden sızdırılımış üç belgeyi yayınladı.
 
1. DışiÅŸleri Bakanı Samih Åžükrî, Sisi’ye deniz sınırlarını belirleme konulu Mısır-Yunan görüÅŸmelerinin sonuçları hakkında bilgi veriyor. Bu görüÅŸmelerde Yunanistan, Mısır’a ait olan deniz sahasından yedi bin kilometre kare kadarını, altı ve üstü ile kendi yetki alanına katmak istiyor. Bakan bu tasarrufa karşı olduklarını, Savunma, Ä°stihbârât ve Petrol Bakanlıklarının da bu teklifi reddetmekten yana olduklarını ifade ediyor.
 
2. Yunanistan, güvenilirliÄŸini kaybettiÄŸi gibi Türkiye ile Mısır’ın arasını açmak için de çeÅŸitli oyunlar oynuyor, her türlü manevraya baÅŸvuruyor.
 
3. Sisi, bu bakanlıkların teklifini yürürlüÄŸe koymak yerine ABD uluslararası ve stratejik araÅŸtırmalar merkezinin (CSIS) etkisi altındaki bir dışiÅŸleri komisyonuna havale ediyor. Bu komisyon ise Mısır’ın Yunan ve Kıbrıs hükümetleriyle iliÅŸkileri güçlendirme ve OrtadoÄŸu’da sürdürülen duruma uyum gösterme yönünde çalışmalar yapıyor, Sisi de komisyonun kararına uyulmasını istiyor.
 
Bir zamanlar bizde de ABD, ordu vasıtasıyla ülkeyi yönetiyor, hukuki yoldan iktidara gelmiÅŸ kadroların ülke menfaatine olan icraatından memnun olmayınca orduyu harekete geçiriyor, darbe yaptırarak iktidarı bir süre orduya devrediyor ve utanmadan “Bizim çocuklar bu iÅŸi baÅŸardılar” diyordu.
 
Åžimdilik askerden ümidini kesmiÅŸ olmalı ki, ekonomik ambargo ile tehdit ediyor ve teröre destek vererek sıkıştırma yolunu deniyor.
 
Büyüklerimiz “Gavurdan dost, domuzdan post olmaz” demiÅŸler, Sultan Abdülhamid Han’ın yaptığı gibi bunların aralarındaki rekabet, ihtilaf ve çıkar çatışmasını kullanarak ÅŸerlerinden kurtulmaya, iÅŸimizi kendimizden olanlarla görmeye bakmaktan baÅŸka çıkar yol gözükmüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.