Sosyal Medya

Güncel

Hong Kong'da yerel seçimleri Çin karşıtları kazandı

Hong Kong'da rekor katılımın yaşandığı yerel seçimlerde, aylardır süren protestoların tarafında yer alan demokrat adaylar büyük bir zafer kazandı.



Çin'in Hong Kong Özel Ä°dari Bölgesi'nde aylardır süren protestoların gölgesinde dün yapılan yerel seçimlerde oy verme hakkı olan 4,13 milyon seçmenin yüzde 71'inin sandığa gittiÄŸi Pazar günkü bölge konseyi seçimlerinde demokrasinin güçlendirilmesinden yana olan adaylar, 452 koltuÄŸun 201'ini kazandı.
 
Çin'in Hong Kong Özel Ä°dari Bölgesi'nde aylardır süren protestoların gölgesinde dün yapılan yerel seçimde demokrasi savunucuları, Pekin yanlılarına karşı üstünlük saÄŸlayarak belediye meclis üyeliÄŸi sandalyelerinin çoÄŸunu kazandı.
 
Demokrasi savunucuları, 7 milyon 400 bin nüfuslu kentte, 18 seçim bölgesinde 452 belediye meclisi üyesini belirlemek üzere yapılan yerel seçimden zaferle ayrılarak, gelecek yıl yapılacak genel seçim öncesi elini güçlendirdi.
 
Katılım oranının yüzde 71,2 olduÄŸu, 4 milyon 130 bin kayıtlı seçmenden 2 milyon 940 bininin sandık başına gittiÄŸi seçimde demokrasi yanlıları, belediye meclislerindeki sandalye sayısı bakımından Çin yanlılarının lehine olan tabloyu tersine çevirdi.
 
Demokrasi yanlılarının kesin zaferi
 
Hong Kong Kayıt ve Seçim Ofisinin kesinleÅŸen verilerine göre, demokrasi yanlıları, 18 seçim bölgesinin 17'sinde ipi önde göÄŸüsledi. Çin karşıtları toplam 452 sandalye için yarışılan mahalli idare seçiminde yüzde 76,1 oy oranıyla 344 sandalyenin sahibi oldu. Pekin yanlılarının yüzde 12,8 oy oranıyla sadece 58 sandalye alabildiÄŸi yerel seçimde, bağımsız adaylar ise yüzde 9,1 oy oranıyla 41 sandalye kazanabildi. Oyların yüzde 2'sine karşılık gelen 9 sandalye için sayım iÅŸlemi sürüyor.
 
 
Otonom bölgenin en büyük Pekin yanlısı partisi olan Ä°yileÅŸtirme ve Ä°lerleme için Demokratik Ä°ttifak Partisi, yerel seçimde büyük bir hüsrana uÄŸrayarak, 179 adayından sadece 21'ini belediye meclislerine sokabildi.
 
Bölgenin tek "tam demokratik" seçimine halkın rekor katılımı dikkati çekerken, Çin'e iade yasa tasarısına karşı baÅŸlayan ve hazirandan bu yana ÅŸiddetini giderek artıran protestoların halkın çoÄŸunluÄŸundan sandıkta destek bulduÄŸu görüldü.
 
Pekin yanlısı Hong Kong Özel Ä°dari Bölge BaÅŸ Yöneticisi Carrie Lam için bir "güven oylaması" niteliÄŸi taşıyan seçim, aynı zamanda Çin merkezi hükümetinin Hong Kong üzerindeki uygulamalarının halk nezdindeki karşılığını görmek açısından da belirliyici rol oynuyordu.
 
Genel seçimde halk sandığa gidemiyor
 
Milletvekilleri, kabine üyeleri ve hükümet liderinin bin 200 kiÅŸilik komite tarafından Pekin yönetiminin belirlediÄŸi adaylar üzerinden seçildiÄŸi kentte, demokrasi savunucuları, bu tek "tam demokratik" sandık pratiÄŸine Pekin'in bölgedeki baskınlığını kırmak adına büyük önem veriyordu.
 
Yerel seçimden zaferle ayrılan adaylar, temsil ettikleri bölgelerde yaÅŸayan vatandaÅŸlar adına bin 200 kiÅŸilik komiteye girerek hükümeti belirlemek üzere oy verme hakkına da sahip olacak.
 
 
Hong Kong'un statüsü
 
Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleÅŸmesi" ile uzun yıllar Ä°ngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmiÅŸti.
 
Ä°mzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a 2047'ye kadar basın, ifade, toplanma, inanç ve serbest akademik çalışma gibi özgürlükleri ile bağımsız idari ve hukuki yapısını koruma hakkı tanınmıştı.
 
Hong Kong, Çin'e baÄŸlı olmasına raÄŸmen kendine ait para birimi, dil, hukuk sistemi ve kimlik kullanıyor. Özerk yapılı bölgenin sadece savunma ve dış politika gibi konularda Pekin'e baÄŸlı olduÄŸu bu yönetim modeli, "bir ülke, iki sistem" olarak adlandırılıyor.
 
Demokrasi savunucuları, baÅŸta Hong Kong'da adayların Pekin yönetimince belirlendiÄŸi seçim modeli olmak üzere, bölgedeki mevcut Çin kaynaklı pratiklerin söz konusu modele aykırı olduÄŸu görüÅŸünü savunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.