Sosyal Medya

Güncel

Fatih Sultan Mehmet neden mezar açtırmaya gerek duymuştu?

Fatih, Ortodoks kilisesine göre, aforoz edilmiş olduğu halde ölenlerin cesedinin bozulmayacağına dair bir inanışı sınamak istemiş. Böyle bir şahsın mezarının açılmasını emretmiş. Gerçekten de mezar, Fatih’in gönderdiği memurlar huzurunda papazlar tarafından açılmış.



Toprak, yaÅŸayışları bilgilerine uygun olan ulemanın etini yemez” diye bir hadis vardır. Gerçi bu hadisi, bilimle uÄŸraÅŸanların ve özü-sözü bir olanların fiziken ölseler bile anılarıyla ölümsüz olacakları biçiminde yorumlamak gerekir ama Ä°slam dogmatikleri -madem Hz. Peygamber buyurmuÅŸ- böyle insanların bedenlerinin gerçekten çürümeyeceÄŸini sanmışlardır. 
 
Molla Fenari hocasının mezarını açıyor
 
Fakat hurafelere pabuç bırakmayanlar da var. Bunlardan biri de Yıldırım Beyazıt döneminin önde gelen bilginlerinden (aynı zamanda Osmanlı’nın ilk ÅŸeyhülislamı) Molla Fenari’dir (1350-1431). Fenari, hadisteki hükmü olduÄŸu gibi kabul etmemiÅŸ ve doÄŸru olup olmadığını anlamak için hocası Kara Alâeddin’in mezarını açıp ölüsüne bakmıştır.
 
Bundan sonrası söylence: Güya Fenari, hocasının bedenini bozulmamış halde görmüÅŸ ve hatta bu sırada gözlerinin kör olması için gaipten bir dua bile iÅŸitmiÅŸ.
 
Gerçi, o zamanlardan kalma bir kitapta, Fenari’nin bir aralık kör olduÄŸunu ve gözlerinin sonradan yine açıldığı yazıyormuÅŸ ama bilimin bu söylencelerle deÄŸil, Fenari gibi “beynim kör olacağına varsın gözüm kör olsun” diyebilen insanlarla geliÅŸtiÄŸini de biliyoruz.
 
Fatih, Hıristiyan hurafesini sorguluyor
 
Benzer nedenlerle mezar açtıran bir ünlü tarihi kiÅŸilik daha var. Hem de bir padiÅŸah: Fatih Sultan Mehmet.
 
Fatih, Ortodoks kilisesine göre, aforoz edilmiÅŸ olduÄŸu halde ölenlerin cesedinin bozulmayacağına dair bir inanışı sınamak istemiÅŸ. Böyle bir ÅŸahsın mezarının açılmasını emretmiÅŸ. Gerçekten de mezar, Fatih’in gönderdiÄŸi memurlar huzurunda papazlar tarafından açılmış.
 
Burada ilginç olan nokta, Fatih’in Hıristiyanlara ait bir inanışı tartışmaya açmasıdır. Bu tür davranışlarını gören bazı Bizanslı ve Avrupalı tarihçiler “Fatih Hıristiyanlığa yakınlaÅŸmıştı” türünden iddialar ortaya atmışlardır.
 
Oysa gerçek, Fatih’in dogmatik bir dinci deÄŸil, eleÅŸtirici düÅŸünceyi kabul eden ve ÅŸüpheci felsefeyi savunan açık görüÅŸlü bir kiÅŸilik olmasıdır. Zaten, Hıristiyanlığa eÄŸilimi olmuÅŸ olsa bile, açtırdığı mezardaki çürümüÅŸ cesedi görünce bundan vazgeçmiÅŸtir!
 
_________________________________________________________________________________________
 
Müellif: Ender HelvacıoÄŸlu / Kaynak: Bilim ve Gerçek Dergisi
1) A. Adıvar, Osmanlı Türklerinde Ä°lim, Remzi Kitabevi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.