Sosyal Medya

Güncel

Filistin'de köklerin ve kaderin izleri duvar resmine yansıdı

Filistin’in El-Halil kenti çok özgün bir sanat eserine misafirlik ediyor. Ressam Yusuf Katlo’nun, 10 metre uzunluğundaki bir duvara Filistin’in sembollerini kazıdığı çalışması büyük beğeni topladı. “Hacer” adını verdiği eseri, geçmişi Osmanlı’ya dayanan bir sokağın girişine yerleştirilmesi ise ayrı bir önem taşıyor.



Filistin’in en önemli tarihi ve İslami yerlerine sahip, aynı zamanda yarım yüzyıldan fazla bir süredir işgal edilmiş kenti El-Halil’de, ülkenin tarihini ve medeniyetini anlatan bir duvar yapıldı. Evet, yanlış duymadınız. Ressam Yusuf Katlo’nun hayat verdiği eser, Osmanlı döneminden kalma bir ara sokağın girişinde geçenleri karşılıyor. El-Halil Restorasyon Komitesi’nin girişimiyle Halil Dağları’ndaki kayalara oyulmuş bu duvar, geçtiğimiz günlerde kalabalık bir ziyaretçi grubunun eşliğinde sokağa kondu. Yusuf Katlo, bu duvara “Hacer” adını vermiş. Katlo’nun on metre uzunluğunda ve üç metre yüksekliğindeki bu eseri tamamlaması ise altı ay sürmüş. El-Halil Restorasyon Komitesi ise bu duvarı “Tarih ve Uygarlık” olarak adlandırmış. Filistin’in en sert kayalarına kazılan bu duvar, bu kentin kimliğini, kültürünü diğer yandan da özgürlük ve bağımsızlık arayışı içindeyken tarihinden vazgeçmeyi reddeden insanların tanıklığını simgeliyor.
 
“HACER”, TOPRAĞI İYİLEŞTİRME UMUDU
 
“Hacer” duvarı Filistin halkının tarihini ve kökenlerini anlatan sembolerle dolu bir çalışma. Duvardaki resmin çağrışımlarına kulak veren bir Filistinli’yi de çalınan geçmişiyle yüzleştiriyor. Sanatçı Katlo’yu etkileyen “Hacer”, sadece Hz. İbrahim’in eşini değil, Filistin’in geleneksel kıyafetini giymiş bir Filistinli kadını da temsil ediyor. Katlo’ya göre “Hacer” toprağı iyileştirme ve koruma umudu. Ressam köklere ve kadere işaret eden bir mesaj vermeyi amaçlamış.
 
YAŞAMIN VE HUZURUN SEMBOLÜ
 
Şehir tarihi ve kültürel zenginliklerinin bir kısmını korurken, işgal ve yüzlerce askeri kontrol noktası ve yerleşim yeriyle kuşatılmış bir durumda. Duvara çizilen dikenli tel de bu kuşatmanın bir simgesi. Üzüm hasadı, zeytin dalları ve buğday çalınan toprakları simgeliyor. Tüm bunlarla her şeye rağmen kentin kimliğinin devamlılığına işaret ediliyor. Çünkü işgalle birlikte antik binaların çoğu büyük zarar gördü. Katlo’da bu duvar ile özgürlük güneşinin ortaya çıkması gerektiğine vurgu yaparken, yaşanan acı gerçekliklerin dışına çıkmak için de sanatın gücüne ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiyor. Sanatçı Yusuf Katlo’nun resminde anlattığı her şey, isgalcilerin kendi perspektiflerinden yansıttıkları tüm tarihi argümanları tamamen red ediyor. Katlo, kentin özgürlüğü, güvenliği ve huzuru yaşamaya duyduğu özleme de dikkat çekiyor.
 
Tarihi motiflerle dolu El-Halil şehrinden bir görünüm
 
DİNİ VE TARİHİ HIRSIZLIK
 
Ressam, diğer yandan İsrail’in dini ve tarihi hırsızlığına da yanıt veriyor. Sanatçı ayrıca bu çalışması ile Filistinlilerin varlığını korumayı ve yerleşim genişlemesini durdurmayı hedefliyor.
 
Katlo’nun bu özgün çalışmasının arkasında El- Halil Restorasyon Komitesi var. Duvar, son yıllarda yüzlerce ailenin konutunu yenileme görevinin ötesine geçmeyi başaran komiteye ait bir projenin bir yansıması oldu. El- Halil Restorasyon Komitesi , 1996 yılında başkanlık kararnamesi ile kuruldu. Komitenin amacı kentin kültürel mirasını korumak, eski kenti yerleşimci açgözlülüğünden kurtarmak, altyapısını iyileştirmek ve nüfusun yaşam koşullarını iyileştirmek. El- Halil kentini önemini korumaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün Dünya Mirası Komitesi (UNESCO) Temmuz 2017’de El- Halil kentini Dünya Mirası Listesi’ne dahil etmeye karar vermişti
 
 
Kaynak: Yenişafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.