Sosyal Medya

İnsana yaşam hakkını haram eden emperyalizm

Irak petrollerine önceden ipotek konulduğundan ülkenin gelirinin büyük kısmı emperyalizme akıyor. Dolayısıyla halkına yeterince pay veremiyor. Ülkedeki ayaklanmaların başlıca nedeni bu. Dünyayı hükümranlığı altına alan, yaşama hakkı vermeyen güçlü bir emperyalizm var. Bolivya’da olanları bundan ayrı tutamayız. Dünya onlara mülk başkalarına haram.



Bu İnsanın alanını ve yaşama hakkını daraltan insan. İnsanı huzuru ve ferahlığa kavuşturan da insan. Hemen her şeyin başı insan.
 
Ä°nsan her durumda üstünlük kurma çabasında. En alt katmandakinden en üsttekine kadar durum bu. Ä°nsanlar birlikte yaÅŸamak zorundadırlar. Ä°nsanları derleyip toparlayacak yönetenlere her zaman gereksinim var. Bu, en küçük birimden en üst olanına kadar böyledir. GeleneÄŸimizde de üç kiÅŸi bir araya geldiÄŸinde biri baÅŸkan seçilir. Birlikte karar verilir ve uyulur.
 
Ä°nsanların yaÅŸama alanlarını ve haklarını daraltma deÄŸildir bu. Ä°nsanı daha adil ve hakkaniyetle hak sahibi kılmak için gerekli.
 
Ä°nsanların deneyimleri, yetenekleri ve çabaları birilerini bir yere getirir.
 
Ä°nsan yönetmek ve onlara baÅŸkanlıkta bulunmak en zor alanlardan biri. Bir toplumu yönetmeye aday olmak zorun zoru. Bu bir bakıma büyük bir yük ve sorumluluk altına girmedir.
 
Bir toplumu, topluluÄŸu yönetmek adalet ve hakkaniyet üzere olursa bir sorun çıkmaz. Yönetim tarzının niyeti de önemli. Ä°nsanı aÅŸabilecek durumlar elbette olur.
 
Günümüz yönetim tarzında ciddi sorunlar var. Hemen her ÅŸey ayrımcılık üzerine inÅŸa olunmuÅŸ. Belli kesimler öncelenerek, ya da kayırılarak olan yönetimlerde hakkaniyet olmaz.
 
Sistem hak ve adalet üzere yönetmeye izin vermiyor. Aşırılıklar hayata egemen. Güç en önemli etkin alanı. Gücü olan diÄŸerlerini bastırıyor.
 
Sermaye gücü devletlerde etkili. Onlar daha çok bir ülke yönetimini doÄŸrudan ya da dolaylı olarak çekip çeviriyorlar. Sermaye iktidarları deÄŸiÅŸtirebiliyor kendisiyle uyumlu olanları yönetime getirebiliyor. Ya da gücü elinde bulunduran siyasal oluÅŸlar da kendi sermaye gücünü oluÅŸturuyor bununla baskı kurarak konumunu güçlendiriyor. Bunu Türkiye ölçeÄŸinde görebiliyoruz. Daha çok kapitalist sistemin merkezi olan Amerika’da görüyoruz. Uluslararası sermaye gücü dünyayı kendi eksenine çekiyor ve istediÄŸi gibi yönlendiriyor. SavaÅŸların çatışmaların, kimi ülkelerdeki iç karışıklıkların baÅŸlıca nedeni bu. Ä°ktidarları alaÅŸağı ediyor yenilerini getiriyor.
 
Bizi asıl ilgilendiren sorunların başında bu geliyor. Kitleler ise neyin ne olduÄŸunun farkında bile olamıyorlar. Yazılı ya da görsel olan güçlü medya kanalları ile insanların düÅŸünme alanlarına müdahalede bulunuluyor. Bir ülkenin hayrına olan yöneticiler alaÅŸağı ediliyor, çıkarcıların lehine olanlar yönetime getiriliyor. Kampanyalar o kadar güçlü oluÅŸturuluyor ki, kim neyin ne olduÄŸunun farkına bile varamıyor.
 
Åžu son yirmi yıl içinde dünyada olup bitenler dikkatle bakıldığında çok ÅŸey anlaşılabilir. Ne yazık ki insan unutkan. YaÅŸanan yeni dönem travmasından ne olup bitiÄŸini ayırt etmeye zaman bile bulamıyor. Çünkü zihinler baÅŸka ÅŸeylerle meÅŸgul ediliyor, iÅŸgal altında tutuluyor.
 
PiÅŸmanlıkların ve yazıklanmaların hiçbir yararı olmuyor. Geçen geçip gidiyor.
 
Korku ve tehditle yaÅŸanan bir dünya. Yakın zamanda bunun en somut örneÄŸini Arap ülkeleri üzerinde gördük. Krallar konumlarını korumak adına her türlü ödünü verdiler ve büyük bedel olan rüÅŸvetlerle durumu kurtardılar. Suudi Arabistan Trump’ın Suud’a geliÅŸinden sonra üç yüz elli milyar dolarlık bir ipotek ile baÄŸlandı. Kızına elli milyar dolarlık bağışta bulunuldu. Suriye faturasının bedeli olarak da yüz milyar dolar alındı. Bu sadece Suud örneÄŸi. Bu, hemen hemen bütün bölge ülkeleri için geçerli.
 
Suriye iÅŸgalinden petrol bölgelerinin bir kısmını Amerika bir kısmını da Rusya aldı.
 
Irak petrollerine önceden ipotek konulduÄŸundan ülkenin gelirinin büyük kısmı emperyalizme akıyor. Dolayısıyla halkına yeterince pay veremiyor. Ülkedeki ayaklanmaların baÅŸlıca nedeni bu. Dünyayı hükümranlığı altına alan, yaÅŸama hakkı vermeyen güçlü bir emperyalizm var. Bolivya’da olanları bundan ayrı tutamayız. Dünya onlara mülk baÅŸkalarına haram. 
 
 
Ali Haydar Aksal / Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.