Sosyal Medya

ABD'ye Mazlum Kobani sebebiyle nota verildi

Adalet Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde yer alan terör örgütü YPG'nin elebaşı Mazlum Kobani için kırmızı bülten çıkardı. Bakan Gül, Kobani'nin ABD'ye giriş yaptığı anda geçici olarak tutuklanması için talepte bulunacaklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da "Hakkında kırmızı bülten olan biriyle görüşme olmaz diye yazılı nota verdik" dedi.



Adalet Bakanlığı, terör örgütü PKK'nın Suriye'de kurduÄŸu YPG'nin başında bulunan Mazlum Kobani hakkında kırmızı bülten çıkardı. Mazlum Kobani ismini kullanan Ferhad Abdi Åžahin için 2011 yılında kırmızı bülten çıkarılmıştı. 
 
 Mazlum Kobani ismini kullanmaya baÅŸladığı için Åžahin hakkında yeniden kırmızı bülten çıkarıldı. Çıkarılan kırmızı bülten 196 ülkede geçerli.
 
GÜL: GEÇÄ°CÄ° TUTUKLAMA Ä°ÇÄ°N YAZIÅžMA YAPILACAK
 
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Akçakale ilçesinde yaptığı basın açıklamasında, "Mazlum Kobani" kod adlı terörist Ferhad Abdi Åžahin hakkında, yargı makamlarınca yakalama ve tutuklama kararı olduÄŸunu, bunun üzerine kırmızı bülten çıkarıldığını
belirtti.
 
Kırmızı bültenin 196 ülkede geçerli olduÄŸunu ifade eden Gül, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"ABD de bu kırmızı bülten anlaÅŸmasına uyması gereken ülkelerdendir. Dün itibarıyla da bu konu DışiÅŸleri Bakanlığımız üzerinden ABD'deki ilgili makamlara iletilmiÅŸtir. Bu kiÅŸinin hakkında kırmızı bülten olduÄŸu için Interpol uygulamasıyla ABD'ye girmesi halinde yakalanıp Türkiye'ye iade edilmesi gerekmektedir. Gerekli hatırlatmalar yapılmıştır. Her iki ülke arasında suçluların iadesi anlaÅŸması olduÄŸu için bu örgüt liderinin iadesi gerekmektedir"
 
"ABD'ye girdiÄŸi anda geçici tutuklama prosedürüne karşı gerekli yazışma yapılacak" diyen Bakan Gül, "Bu konuyla ilgili hiçbir yazıya gerek kalmadan Interpol'da kaydı olduÄŸu için gereken yapılacaktır. Konu DışiÅŸleri Bakanlığı üzerinden muhataplarına bir kez daha hatırlatıldı" diye konuÅŸtu.
 
 
 ÇAVUÅžOÄžLU: ABD'YE NOTA VERDÄ°K
 
DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, ABD'ye yazılı nota ile hakında kırmızı bülten olan biriyle ABD BaÅŸkanı'nın görüÅŸme yapamayacağını bildirdik.
 
Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu'nun açıklamalarından satır baÅŸları ÅŸöyle:
 
''Suriye'nin sınır toprak bütünlüÄŸü önemli. Bize yönelik tehditlerin bertaraf edilmesi önemli. Teröristlerin çekilmesi için takipçisi olacağız. Suriye'nin toprak bütünlüÄŸünü destekliyoruz. Buralar Suriye'nin topraklarıdır. Türkiye'de 3,6 milyondan fazla mülteci göçmen var. Bunların evlerine dönebilmesi için gerekli çalışmaları da yapacağız. Büyük bir oyunu bozduk. Bundan sonra da teröristlerden arındırılması ve göçmenlerin dönmesi için ne gerekiyorsa yapacağız.
 
"BAÄžDADÄ° Ä°LE DE GÖRÜÅžÜRLER"
 
Hakkında bir arama olan kırmızı bülten olan teröristle müttefiklerimizin görüÅŸmesi kabul edilemez. Teröristleri meÅŸrulaÅŸtırmaya baÅŸladığımız zaman yarın BaÄŸdadi ile de görüÅŸürler. Teröristlerle diyaloÄŸa girmek geleneksel hale geldi. Bunları bir yazıyla nota ile ABD'ye bildirdik, Interpol'ün kırmızı bülteni var diye.''
 
TRUMP ABD'YE DAVET ETMÄ°ÅžTÄ°
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın sosyal medya platformu Twitter'dan ülkeye davet etmesiyle ismi ön plana çıkan 1967 doÄŸumlu teröristin 1990 senesinde örgüte katıldığı biliniyor.
 
Terörist başı Abdullah Öcalan'ın Suriye'de sözde idari iÅŸler sorumlusu olan Åžahin, 1997’den 2003’e kadar terör örgütünün Avrupa’daki faaliyetlerinin başında bulundu.
 
ÅžAM YÖNETÄ°MÄ° 5 KEZ HAPSE ATTI
 
Teörist, bu tarihten sonra Mahmur Kampına döndü ve burada bir sene faaliyet gösterdi. Ardından Suriye rejimi tarafından 5 kez hapse atıldı ve 2009 yılına kadar zamanın büyük bölümünü hapiste geçirdi.
 
Sonrasında bölücü terör örgütü PKK'nın operasyonel kollarından olan Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) sorumlusu yapılan Åžahin'in iç savaşın baÅŸlamasının ardından Suriye'ye geçti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.