Sosyal Medya

Terörün 100 milyonlarca Dolarlık kara para çarkına darbe indiren Barış Pınarı

Suriye'nin kuzeyindeki terör bölgelerine düzenlenen Barış Pınar Harekatı başlangıcı, operasyon esnası ve sonuçları itibariyle sadece Türkiye'nin değil Orta Doğu'nun tarihine de şimdiden geçti. Barış Pınarı Harekatı ve ABD/Rusya ile imzalanan mutabakatlara örgüt için hayati önem taşıyan uyuşturucu ve kaçakçılık penceresinden bakılınca ne göründüğünü, Terör Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Haydar Çakmak değerlendirdi. Çakmak, Türkiye'nin teröristlere vurduğu darbenin 'maddi' boyutunu anlattı, YPG-PYD mensuplarının gideceği yerlerdeki muhtemel beklentilerini açıkladı.



Barış Pınarı Harekatı sadece ABD, AB ülkeleri ve deyim yerindeyse '7 düvele' karşı yapılmasıyla deÄŸil, sonuçları itibariyle de bölgedeki tüm dinamikleri deÄŸiÅŸtirdi. Kamuoyu, harekatın 'ateÅŸ etmeme emri' ile durakladığı günden ABD heyeti ile yapılan anlaÅŸmaya, Soçi'deki tarihi mutabakattan bu adımların sahadaki askeri/politik yansımalarına kadar geniÅŸ bir perspektifte konuyu deÄŸerlendirdi.
 
Kritik zirve sonrası açıklamalarda bulunan ErdoÄŸan: Tüm YPG'li teröristler, silahlarıyla beraber bölgenin dışına çıkarılacaktır
 
Tüm bu yaÅŸananların yanı sıra, en büyük gelir kaynağı uyuÅŸturucu, petrol ve insan kaçakçılığı olan terör örgütünün Barış Pınarı Harekatı'ndan nasıl etkilendiÄŸi sorusunu gündeme geldi.
 
Terör Ekonomisi konusunda uzman olan Prof. Dr. Haydar Çakmak, sadece Suriye'de deÄŸil, genel olarak otoritenin olmadığı her yerde illegal örgütlerin, illegal kazançlar saÄŸladığına vurgu yaptı.
 
Terör Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Haydar Çakmak.
 
Merkezi otorite eksikliÄŸininin illegal örgütler için yeni bir kazanç kapısı anlamına geldiÄŸine iÅŸaret eden Çakmak, "Suriye'de yaÅŸanan savaÅŸ döneminde de gelenek bozulmadı. Ä°llegal örgütler için illegal piyasalar hem oluÅŸtu hem de birileri tarafından itinayla oluÅŸturuldu" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Bu örgütleri kullanan merkezler iÅŸin mali yükünü tek başına çekmek istemiyor
 
Ä°llegal örgütler varlıklarını devam ettirebilmeleri için maddi kaynaÄŸa hayati derecede ihtiyaç duyduklarını anlatan Çakmak, ÅŸunları söyledi:
 
"Bu tür örgütlerin bir yerden beslenmesi gerekir. Çünkü bu illegal yapıların ortaya çıkmasına vesile olan büyük güçler, iÅŸin maddi boyutunu tek baÅŸlarına karşılamak istemezler. Dolayısıyla otoritenin kaybolduÄŸu yerlerde yasa dışı iÅŸler yaparak örgütün kendine bir kazanç kapısı oluÅŸturmasını desteklerler. Örgütün mali açıdan onlara yükü ne kadar az olursa, bu güçlü yapıların da o kadar iÅŸine gelir.
 
ABD, terör örgütü YPG-PYD askerlerine sadece askeri, lojistik, maddi destekler vermekle kalmadı. Aynı zamanda sahada kendi askeri ile teröristleri sıklıkla aynı operasyon için de kullandı.
 
Kaçakçılık ortamı bilerek oluÅŸturuldu
 
Suriye'de de tam da bahsettiÄŸimiz gibi bir ortam oluÅŸtu, hatta oluÅŸturuldu. Bölgedeki YPG-PYD unsuru teröristlerin uyuÅŸturucu-petrol-insan kaçakçılığı üçgeninde iÅŸler yaptığı herkesin malumu. Türkiye buna izin vermeyeceÄŸine göre bu kaçakçılık nasıl iÅŸliyor? Demek ki ABD baÅŸta olmak üzere Irak'tan Ä°ran'a, Lübnan'dan Ürdün ve Ä°srail'e kadar farklı ülkelerin bir ÅŸekilde 'göz yumduÄŸu' bir durum oluÅŸturulmuÅŸ.
 
Türkiye, sınır hattı boyunca çektiÄŸi beton bloklar ve sürekli attığı askeri devriyelerde teröristlerin bu bölgede kaçakçılık faaliyetlerine imza atmasını engelledi.
 
Türkiye onların bu düzenine izin verse bize düÅŸman olmazlardı
 
Terör örgütünün bölgede petrol alanlarına hakim olduÄŸunu biliyorduk. Barış Pınarı Harekatı'nın ardından daha güneye çekilen teröristler için ABD BaÅŸkanı Trump'ın yaptığı açıklamayı burada hatırlamakta fayda var. 'Petrolü güvence altına aldık' diyor ABD BaÅŸkanı. Demek ki petrol alanında teröristler hakim olacak. Çıkarılacak petrolün yasa dışı bir ÅŸekilde Suriye'den çıkarılacağı ve buradan elde edilecek kazancın teröristlerin kasasına gireceÄŸinden emin olabilirsiniz.
 
Türkiye, düzenlediÄŸi harekatla bölgedeki askeri/politik/stratejik dengeleri deÄŸiÅŸtirmekle kalmadı. Terör örgütün kaçakçılıkla saÄŸladığı kazanca da çok büyük bir darbe vurdu. En azından kendi hakimiyet saÄŸladığı bölgelerde bu tür faaliyetleri hemen sonlandırdı. Zaten Türkiye örgütün bu konuda boÄŸazını sıkmasa ve yüz milyonlarca dolarlık kaçakçılık çarkına izin verse YPG-PYD bize düÅŸman olmaz, aksine daha da yanaşırdı."
 
 
Terör örgütü PKK/YPG, 2016 yılında Afrin'de sentetik uyuÅŸturucu hap olan 'Captagon' üretim tesisi kurdu. Terör örgütü, Ä°ki Adam mevkiinde kurduÄŸu tesiste üretilen hapları kaçakçılar vasıtası ile Türkiye'ye soktuktan sonra Afrika ülkelerine gönderme planları yaptı.nn'Zeytin Dalı Harekâtı'yla, Ä°ki Adam bölgesindeki Captagon üretim tesisi Türkiye tarafından kapatıldı.
 
Gittikleri yerde yeniden kaçakçılık düzenini ABD yardımıyla kuracaklar
 
Terör Ekonomisi Uzmanı Çakmak, "PYD-YPG unsurlarının 30 km daha güneye sürülmesi bu döngüyü nasıl etkiler?" sorusuna ise ÅŸu yanıtı verdi:
 
"Bir ÅŸey deÄŸiÅŸemeyecek. Gittikleri yerde de aynı ÅŸekilde bir düzen kurulacak. Petrol, uyuÅŸturucu ve insan kaçakçılığı hattı 30 km güneyde ABD eliyle kurulacak ve teröristlere bu imkan yeniden saÄŸlanacak. Az önce de vurguladığım gibi; örgütün bu tür iÅŸlerle para kazanması onları maÅŸa olarak kullanan tüm dış güçlerin iÅŸine geliyor. Bu nedenle bırakın engellemeyi, bir an önce kaçakçılık için iletiÅŸim/ulaşım baÄŸlantılarının kurulması için ellerinden geleni yapacaklardır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.