Sosyal Medya

İstanbul’un hangi ilçelerinde deprem tehlikesi daha yüksek?

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Bülent Özmen, 1940’lı yıllardan 2019’a kadar İstanbul ilçelerinin deprem tehlikesindeki değişimi açıkladı. Özmen’in resmi onaylı deprem tehlike haritalarına dayandırdığı bilgiye göre, deprem tehlikesindeki en büyük artış, Büyükçekmece, Çatalca ve Silivri ilçelerinde.



Gazi Üniversitesi Deprem MühendisliÄŸi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi’nden Doç. Dr. Bülent Özmen, 1940’lı yıllardan günümüze kadar Ä°stanbul ilçelerinin deprem tehlikesindeki deÄŸiÅŸimi, Sputnik’e anlattı. Doç. Dr. Özmen, 2019 yılında yürürlüÄŸe giren yeni deprem tehlike haritasına dayandırarak verdiÄŸi bilgide, deprem tehlikesindeki en büyük artışın Büyükçekmece, Çatalca ve Silivri ilçelerinin Marmara denizine yakın olan bölgelerinde olduÄŸunu aktardı. Deprem tehlikesi yüzde 70 ile en fazla Büyükçekmece’de artarken, ilçeyi yüzde 19 ile Çatalca ve yüzde 16 ile Silivri takip ediyor. 
 
Doç Dr. Özmen söz konusu ilçelerin 1945, 1947 ve 1963 yıllarındaki araÅŸtırmalarda deprem açısından tehlikesiz olarak düÅŸünülen bölgeler olduÄŸuna iÅŸaret ederek “Åžimdi neredeyse deprem açısından en tehlikeli veya olası bir depremden en fazla etkilenme ihtimali olan ilçeler haline gelmiÅŸtir. Deprem tehlike haritalarından elde edilen deÄŸerler doÄŸrudan binaların depreme dayanıklı yapılıp yapılmayacağını belirlediÄŸi için bu tarihsel deÄŸiÅŸim çok önemlidir” diyor.   
 
Ä°STANBUL Ä°LÇELERÄ°NÄ°N DEPREM RÄ°SKÄ°NDE ÖNEMLÄ° DEĞİŞİMLER YAÅžANDI
 
Özmen “Ä°stanbul’un Adalar, Avcılar, Bakırköy, Eminönü, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu gibi ilçeleri ise 1945 tarihli haritada tehlikeli bölgede gösterilmiÅŸ, 1947, 1963, 1972 tarihli haritalarda 2. derece deprem bölgesinde gösterilirken 1996 tarihli resmi deprem bölgeleri haritasında 1.derece deprem bölgesine gösterilmiÅŸtir. 2019 yılında yeni deprem tehlike haritasının yürürlüÄŸe girmesi ile Adalar ilçesinde deprem tehlike parametrelerinin yüzde 50, Avcılar, Bakırköy ve Tuzla ilçelerinin kıyıya yakın olan kesimlerinde yüzde 35, Eminönü’nde yüzde 11, Kadıköy’de yüzde 6, Kartal ve Zeytinburnu’nda yüzde 17, Küçükçekmece’de yüzde 28, Maltepe ve Pendik’te yüzde 15 yükseldiÄŸi görülmüÅŸtür” diye anlattı. 
 
‘BÄ°NALARIN RÄ°SKLÄ° OLUP OLMADIÄžI BELÄ°RLENÄ°RKEN, GEÇMÄ°Åž DEPREM BÖLGELERÄ° HARÄ°TALARI DA Ä°NCELENMELÄ°’
 
Kentsel dönüÅŸüm çalışmaları kapsamında binaların riskli olup olmadığı belirlenirken mutlaka geçmiÅŸ tarihli resmi deprem bölgeleri haritalarına da bakılması gerektiÄŸine iÅŸaret eden Doç. Dr. Özmen “6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların DönüÅŸtürülmesi Hakkında Kanun’ kapsamında binanızın riskli bina olup olmadığı veya bölgenizin riskli alanda bulunup bulunmadığı deÄŸerlendirmeleri yapılırken incelenen binanın geçmiÅŸ tarihli resmi deprem bölgeleri haritasına göre hangi dereceli deprem bölgesinde olduÄŸu bilgisinin ve o tarihte hangi deprem yönetmeliÄŸinin yürürlükte olmuÅŸ olduÄŸunun da mutlaka bilinmesi gerekir. Bu bilgilerden yararlanarak riskli bina ve riskli alan ile ilgili yapılacak deÄŸerlendirmelerin çok daha saÄŸlıklı bir ÅŸekilde yapılması saÄŸlanabilecektir. GeçmiÅŸ haritalara bakmak, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında sigorta deÄŸerlerinin daha saÄŸlıklı belirlenmesinin de önünü açacaktır” dedi. 
 
Doç. Dr. Özmen’in anlattığı çalışmaların temeli, depremlerin zararlarının azaltılmasına yönelik çalışmaları kapsayan 22 Temmuz 1944 tarihli ve “Yersarsıntılarından Evvel ve Sonra Alınacak Tedbirler Hakkında Kanun” adlı ilk yasanın yürürlüÄŸe girmesiyle baÅŸladı. Bu kapsamda hazırlanan 1945 tarihli  ilk deprem haritası, Türkiye’yi “Büyük Hasara UÄŸramış Yerler”, “Tehlikeli Yersarsıntısı Bölgeleri” ve “Tehlikesiz Bölgeler” olmak üzere üç bölgeye ayırdı. Ä°lk haritayı, 1947, 1963, 1972, 1996 ve 2019 yıllarında hazırlanan resmi onaylı haritalar takip etti.
 
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.