Sosyal Medya

Güncel

Ali Haydar Haksal uyardı: CHP Cehepe’dir, zihniyetler kolay değişmez

Ali Haydar Haksal, Milli Gazete’deki köşesinde bazı ayar değişiklikleri yaşansa da CHP’nin temel paradigmasının hiçbir zaman değişmediğine dikkat çekti.



Ali Haydar Haksal Milli Gazete’deki köÅŸesinde, bazı ayar deÄŸiÅŸiklikleri yaÅŸansa da CHP’nin temel paradigmasının hiçbir zaman deÄŸiÅŸmediÄŸine dikkat çekti.
 
Yazının tamamı ÅŸöyle:
 
Toplumsal gerilimler öylesine derinleÅŸiyor ki sonuçlar hemen hemen aynı gerçekleÅŸiyor. Cehepe kök olarak belli bir yapıya sahip. Cumhuriyet ideolojisinin özünü oluÅŸturur. Kendi içinde deÄŸiÅŸimleri, uçlara kayışı sonuçları deÄŸiÅŸtirmez. Bir zamanlar Orta’nın Solu ile hızla sola doÄŸru bir evrilme yaÅŸadı. Zamanla yeniden toparlandı. Fakat hiçbir zaman özünü terk etmedi. Onların bu derin oluÅŸu milleti karşısına almaya neden oldu. Cumhuriyet ideolojisinin merkezde kalışını dengeleyen iç dinamikler her zaman olmuÅŸtur. Marksist bir yönelime de bir yere kadar müsamaha gösterilmiÅŸtir. Bugün için de öyledir.
 
Bugün onları dengeleyen bir yapı var. Ä°yi Parti’nin eklemlenmesi rastlantı deÄŸildir. Hedepe’nin eklemlenmesi bir süreci oluÅŸturur. Hiçbir zaman uçlara gidilmesine izin verilmez.
 
Öteden beri bu milletin deÄŸerlerini yok sayan bir anlayışı temsil ediyor cehepe. Milletle barışma sürecindeki hamleler kendileri açısından önemli sonuçlar doÄŸursa da, iç dinamikleri ve asıl öz buna izin vermez. Bir zamanlar “Beyaz” kesimi temsil eden bu anlayış epey bir süre kenarda kaldı. Bu, onların hem bileylenmesine, hem kitlesel olarak kemikleÅŸmelerine neden oldu. Tabanları ile çekilmiÅŸ keskin çizgiler aşılınca bu sefer de onlar yeniden özüne, yani aslına dönerek iç dinamiklerine baskısıyla eski ruhuna dönüÅŸüyor. Alttan alta zorluyor. Onlar da kendi kemik yapısını koruma ve bunu derinleÅŸtirme amacında. Bir süredir Hz. Ömer adaletinden söz eden, bunu merkeze alan anlayış giderek, alt baskı ile terk ediliyor. Karşılarındakine tahammül edilmiyor. Millet ile barışma çabaları da böylece boÅŸa çıkmış oluyor. Åžimdilik onlar varlıklarını güçlendirmek için geçmiÅŸ dönemler ile hesaplaşırken onların yanlışlarını merkeze alarak ayakta kalmaya bakıyor. Bir barıştan söz edilemez.
 
Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Åžehir Tiyatroları repertuarında yer alan Üstat Necip Fazıl’ın Reis Bey, Mustafa Kutlu ile Ä°skender Pala’nın oyunlarının kaldırılması tam anlamıyla bu anlayışın sonuçlarını gösteriyor. Reis Bey piyesinin maliyeti ortaya konularak repertuardan kaldırılma iddiası diÄŸerleri için de geçerli mi? Sahnelenecek olan diÄŸer oyunlarla bir karşılaÅŸtırma yapılırsa sonuç nedir, ne fark ediyor?
 
İyimser olabilmeyi sağlayacak olan adımların tamamı geride kalmış bulunuyor. Adalet ve hakkaniyet vurgusu boşta kalmış oluyor.
 
Ä°ktidarın yıllar yılı geçmiÅŸ zamana dönük olan vurgularından Ä°SKÄ° ve benzeri yaklaşımlar artık nasıl kabul görmüyorsa, bugün için öne sürülen israf gibi vurgular bir süre sonra boÅŸa düÅŸmüÅŸ olacak. Bu kesin.
 
Ä°ktidara ve yönetmeye, beyazlığa yeniden bürünmeye aç olan bir tabanın zorlaması yeniden asıllarına dönmeye zorluyor, görünen o. O zaman sonuç günümüz iktidarı ile aynı olmaya mahkûm.
 
Kültürel baÄŸlamda sadece kendilerini var olarak göstermek, kendileri dışındaki hiçbir oluÅŸa izin vermemek yeniden bir karşı hamle getireceÄŸi kesin. Bu, bugünün iktidar mensuplarıyla olmayabilir, yeni bir çıkış bunu yeniden gerçekleÅŸtirir.
 
Milletin bütünlüÄŸünü saÄŸlamak için anlayışlar geniÅŸ açılımlı olmadıkça bir sonuç alınamaz.
 
Toplum bir bütün olarak güven duygusunu yitirirse sonuçlar gene aynı olur. Beklentiler düÅŸ kırıklıklarına neden olur ve baÅŸa dönülür.
 
Anlayış ve hoÅŸgörü bir yere kadar seyrediyor. Dereyi geçinceye kadar dersek daha yerinde olur.
 
Bu ülke bir tek partinin malı ve mülkü olmadığı gibi, Ä°stanbul da bir partinin ve zihniyetin malı ve mülkü olmayacak. Bu yanlışı ya da kusur tek taraflı olarak görmüyoruz. GeçmiÅŸ döneme iliÅŸkin çokça eleÅŸtirilerimiz oldu. Bundan böyle gene olacak. DoÄŸrular, iyiler, hakkaniyet ve adalet temel ilkemiz. Bundan asla ödün vermeyiz. Dünya tamahında gözümüz yok bizim. Hiçbir yere de kendimizi eklemlemeyiz.
 
Ä°slâm inanç ve düÅŸüncesi, hak ve adalet temel ölçümüz. Çünkü biz Müslümanız…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.