Sosyal Medya

Güncel

Türkiye Gazetesi Bakan Varank'ın Tekzibini Yayınlamadı

Türkiye Gazetesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın gönderdiği tekzibi yayımlamayınca, bakanlık Twitter'dan paylaştı.



Türkiye Gazetesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın gönderdiÄŸi 'Mustafa Varank' tekzibini yayımlamayınca bakanlık Twitter'dan tekzip metnini paylaÅŸtı.
 
Bakanlık, resmi Twitter hesabında, "Türkiye Gazetesi Yazarı Fuat UÄŸur’un yalan ve iftiralarına yönelik 5187 sayılı Basın Kanunu uyarınca gazeteye gönderilen, 3 gün içinde tam ve eksiksiz yayımlanması gerekirken yayımlanmayan tekzip metni ve ihtarnameyi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" paylaşımında bulundu ve tekzip metninin fotoÄŸrafını da ekledi.
 
Bakanlıktan yayımlanan tekzipte UÄŸur için ağır ifadeler kullanıldı ve, "Ä°zansız ve kesin bir dille kaleme aldığı konu hakkında, ne bakanlıktan bilgi edinme ne de sektör hakkında araÅŸtırma yapma zahmetinde bulunmayan yazarın amacının açık bir tetikçilik faaliyeti olduÄŸu aÅŸikârdır. Bunun nedenlerinin kamuoyunun takdirinde olduÄŸunu belirtiriz" denildi.
 
Türkiye Gazetesi'ne gönderilen ihtarnamede ÅŸu ifadeler dikkat çekti:
 
"Türkiye Gazetesi’nin 10.09.2019 tarihli nüshasında ‘Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ne yapmak istiyor?’ ve 12.09.2019 tarihli nüshasında ‘Bakan Varank cevaplamadı ama bu toplantının sebebi belli’ baÅŸlıklarıyla yayınlanan gerçek dışı ithamlar içeren yazılar hakkında 5187 sayılı Basın Kanunun 14. Maddesi uyarınca Düzeltme ve Cevap metninin aynen yayınlanması talebimizin ihtarıdır.
 
AÇIKLAMALAR
 
Gazetenizin 10.09.2019 tarihli nüshasında ‘Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ne yapmak istiyor?’ ve 12.09.2019 tarihli nüshasında ‘Bakan Varank cevaplamadı ama bu toplantının sebebi belli’ baÅŸlıklarıyla yayınlanan yazı içeriÄŸinde Müvekkilim Sn. Mustafa Varank’ı hedef alan gerçek dışı iftira niteliÄŸinde birtakım iddialara yer verilmiÅŸtir. Ä°ÅŸbu yazının gerçek dışı iddialarla kamuoyunu yönlendirmek ve Müvekkilimin toplum nezdinde küçük düÅŸürülmesi, itibar kaybetmesi ve onurun zedelenmesi kastıyla yayınlanmış olması sebebiyle kiÅŸilik hakları alenen ihlal edilen Sn. Mustafa Varank adına Gazetenizde yayınlanan bahse konu köÅŸe yazılarını tekzip etme zorunluluÄŸu doÄŸmuÅŸtur.
 
5187 Sayılı Basın Kanunun 14. maddesi gereÄŸince süreli yayınlarda/gazetelerde kiÅŸilerin ÅŸeref ve haysiyeyetini ihlâl edici veya kiÅŸilerle ilgili gerçeÄŸe aykırı yayım yapılması halinde, bundan zarar gören kiÅŸinin yayım tarihinden itibaren iki ay içinde göndereceÄŸi düzeltme ve cevap yazısını; sorumlu müdür hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, günlük süreli yayınlarda yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç üç gün içinde, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, aynı puntolarla ve aynı ÅŸekilde yayımlamak zorundadır.
 
Müvekkilimin kiÅŸilik haklarını ihlal eden iÅŸbu yazının yayınlanmış olmasısebebiyle 5187 sayılı Basın Kanunun 14. Maddesi uyarınca Düzeltme ve cevap metninin aynen yayınlanması ihtar ve ihbar olunur.
 
TÜRKÄ°YE GAZETESÄ°’NÄ°N SANAYÄ° VE TEKNOLOJÄ° BAKANI SN. MUSTAFA VARANK’I HEDEF ALAN GERÇEK DIÅžI, Ä°FTÄ°RA NÄ°TELİĞİNDEKÄ° YAZILARINA CEVABIMIZDIR
 
Türkiye Gazetesi’nin 10.09.2019 tarihli nüshasında ‘Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ne yapmak istiyor?’ ve 12.09.2019 tarihli nüshasında ‘Bakan Varank cevaplamadı ama bu toplantının sebebi belli’ baÅŸlıklarıyla yayınlanan yazılar ile kamuoyunun gerçek dışı bilgilerle yanlış yönlendirilmesinin önüne geçmek üzere bazı bilgileri paylaÅŸmak zaruri olmuÅŸtur.
 
Öncelikle belirtmek gerekir ki, en temel gazetecilik ilkesi gereÄŸi basın meslek ahlakına sahip her gazeteci, iddialarını kaleme almadan önce muhataplarına sormakla mükelleftir. Buna raÄŸmen eser sahibi Bakanlığın yetkili birimine ulaÅŸarak doÄŸru bilgiyi almak yerine, kamuoyunu Müvekkilim aleyhine yönlendirmek ve kışkırtmak amacıyla, bilinçli, planlı ve taammüden yanlış ve iftira niteliÄŸindeki bilgiler ile yazısını hazırlamıştır. Eser sahibinin bu kasıtlı eylemi Sayın CumhurbaÅŸkanımızın önderliÄŸinde yürüyen Milli Teknoloji Hamlesine katkı sunan Sayın Bakanımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ve sanayicilerimize yönelttiÄŸi ithamlarla,kamuoyunda güvensizlik yaratılmasına sebep olmaktadır.
 
Tekzibe konu yazı içeriklerinde yer verilen uydurulmuÅŸ rakam ve beyanlar eser sahibinin sektörle, yerel üretimle ilgili en ufak bir bilgisi olmadığını açıkça ortaya koymaktadır."
 
Yazının ‘ihtar’ kısmında ise ÅŸu ifadelere yer verildi:
 
"Sayın Muhatap; iÅŸbu düzeltme ve cevap yazımızın; Basın Kanunun 14. Maddesi uyarınca, iÅŸbu ihtarın tebliÄŸinden itibaren 3 gün içinde, ilgili yayının yayınlandığı ve dağıtıldığı yerdeki baskıların tüm nüshalarında, ilgili yayının yer aldığı sayfalarda ve sütunlarda aynı puntolarla ve aynı ÅŸekilde yayınlanmasını, fazlaya iliÅŸkin haklarımız ve her türlü yasal hakkımız saklı kalmak kaydıyla, vekâleten ihtar ve ihbar ederiz. Sayın Noter; Ä°ÅŸbu ihtarnamenin bir nüshasının APS ile muhataplara tebliÄŸi ile tebellüÄŸ ÅŸerhini kapsayan bir örneÄŸinin tarafımıza iadesini, bir örneÄŸinin de dairenizde saklanmasını rica ederiz."
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.