Sosyal Medya

Behey Yunus sana söyleme derler / Ya ben öleyim mi söylemeyince

Allahü Teâlâ’nın Türk milletine bir lütfu olan Yunus’tur o. Söylemenin derin hazzını gönül tahtından damıtarak şimdilere ve daha geleceklere ulaştıran derviş Yunus. Muharrem Turgut yazdı.



Büyük Türk ÅŸiirinin aşılmaz duvarı, gönüllerin ÅŸahı Yunus Emre Hazretin dediÄŸidir bu satırlar. Böyle bir epigrafla baÅŸlık atmak istedim yazıya zira hem gündeme dair hem kıyamete dek sürüp gidecek bir duruÅŸu içeriyor bu satırlar.
Her eve giren hiç eksilmeyip hep artan Allahü Teâlâ’nın Türk milletine bir lütfu olan Yunus’tur o. Söylemenin derin hazzını gönül tahtından damıtarak ÅŸimdilere ve daha geleceklere ulaÅŸtıran derviÅŸ Yunus. Popülariteye, postmodernliÄŸe, dünyaya karşı belki de en dik duruÅŸtur Yunus. Ona ulaÅŸmak, ona varmak, ondan tutmak… Her birimiz için bir ÅŸifadır nihayetinde. Hatta ÅŸöyledir Yunus diye yazılır Türk milletinin kalbi diye okunur.
 
Yunus Emre’nin duruÅŸu en hakiki duruÅŸtur. Onun ÅŸiirlerini okuyoruz fakat bir duruÅŸ sahibi olduÄŸunu kavrayamadığımızı sanıyorum. En çatışmalı zamanda en doÄŸru sözü söyleyen o idi. En onulmaz yaralarda yaraları saran o idi. Gönlün Çalab’ın tahtı olduÄŸunu hatırlatan o idi. Yunus yüce bir duruÅŸ demektir ayrıca.
 
Hatta duruÅŸuyla Türk ÅŸiirine de büyük derinlik kazandırmıştır. Yunus “Tövbe” ÅŸiirinde ÅŸöyle der:
 
Peygamber yerine geçen hocalar
 
Bu halkın başına zahmetli oldu.
 
Tutulmaz oldu Peygamber hadisi,
 
Cümle Hak’tan utlu oldu.
 
Bu çok esaslı bir duruÅŸ, çok esaslı bir uyarıdır. Bugün Türkiye’nin geldiÄŸi noktada bu ikazı nasıl dinlemediÄŸimizi ve bundan mütevellit nerede olduÄŸumuzu görüyoruz. Bu duruÅŸtan etkilenen ve ondan yıllar sonra gelen üstadımız Sezai Karakoç ise Hızırla Kırk Saat ÅŸiirinde ÅŸöyle der:
 
Ey yeÅŸil sarıklı ulu hocalar bunu bana öÄŸretmediniz
 
Bu kesik dansa karşı bana bir ÅŸey öÄŸretmediniz
 
Kadının üstün olduÄŸu ama mutlu olmadığı
 
Günlere geldim bunu bana öÄŸretmediniz
 
Yunus’tan Sezai Karakoç’a geldiÄŸimiz noktada ÅŸair sözünü dinlememiz gerektiÄŸini anlıyoruz. Anadolu irfanı denen ÅŸeyi taşıyan o pirlerimizi yalnız rahmetle anmakla kalmayıp hem okuyup hem düÅŸünmemiz gerek. Okumuyoruz denilen ÅŸu muhabbetten sıkıldım ben. Okuyoruz kardeÅŸim, okuyoruz fakat anlamıyoruz. Bir hocam ÅŸöyle derdi: “Evladım sizde ilim var irfan yok!” Åžimdi daha iyi anlıyorum hocamı. Özelde yapılan bu ikaz aslında tüm Türk milletini etkileyen bir ikaz.
 
Hâsılı dikkat çekmek istediÄŸim nokta büyük Türk ÅŸiirinin yapıtaşı Yunus Emre’mizin esaslı duruÅŸuna dikkat çekmekti. Yine ondan “Ahır Zaman” ÅŸiirle konuyu dağıtmadan sonlandıralım:
 
Ä°ÅŸidün ey ulular,
 
Ahır zaman olusar
 
SaÄŸ Müslüman seyrekdür,
 
Ol da güman olusar
 
Danışman okur tutmaz,
 
DerviÅŸ yolun gözetmez
 
Bu halk öÄŸüt iÅŸitmez,
 
Ne sarp zaman olısar
 
Gitti beyler mürveti,
 
Binmişler birer atı
 
YediÄŸü yoksul eti,
 
Ä°çtiÄŸü kan olısar
 
Ne acayip sergüzeÅŸtler,
 
Bağrım dolu serzenişler
 
Durmaz akar kanlı yaşlar,
 
Aksa gerek ÅŸimden gerü.
 
Muharrem Turgut - Dünya Bizim

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.