Sosyal Medya

Önemli Şahsiyetler

Her iktidarın gazetecisi: Falih Rıfkı Atay

İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Rehber-i Tahsil Mektebi ile Mercan İdâdîsi’nde yaptı. Dârülfünun Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Bir süre Bâbıâli Mektûbî Kalemi’nde kâtip, Dahiliye Nezâreti Hususi Kalemi’nde müdür muavini olarak çalıştı (1913).



GazeteciliÄŸe Tanin’de röportaj ve makaleler yazarak baÅŸladı. I. Dünya Savaşı sırasında yedek subay olarak Filistin ve Suriye’de Dördüncü Ordu Karargâhı’nda Cemal PaÅŸa’nın kâtipliÄŸini yaptı; 1917’de Ä°stanbul’a döndü. Cemal PaÅŸa Bahriye nâzırı olunca Kalem-i Mahsus müdür muavinliÄŸine tayin edildi; bir ara Çarkçı Mektebi’nde edebiyat hocalığı yaptı (1918). Daha sonra kendisini bütünüyle gazeteciliÄŸe verdi. 20 Mart 1918’de Ali Naci Karacan, Necmeddin Sadak ve Kâzım Åžinasi ile birlikte AkÅŸam gazetesini kurdu. Gazetede yazdığı yazılarla Millî Mücadele aleyhinde olanları ÅŸiddetle tenkit etti. Büyük Millet Meclisi’nde ikinci dönem (1923) Bolu, daha sonraki dönemlerde de Ankara milletvekili olarak bulundu. Hâkimiyet-i Milliye, Ulus ve Milliyet gazetelerinde baÅŸyazarlık yaptı. MilletvekilliÄŸi 1950 yılına kadar sürdü. Bu tarihten sonra ölümüne kadar kendi kurduÄŸu Dünya gazetesini yönetti. 20 Mart 1971’de Ä°stanbul’da öldü.
 
Cumhuriyet rejimi ile inkılâpların devamlı savunucusu olan Falih Rıfkı, Cumhuriyet devri nesrinin ve bilhassa seyahat ve hâtıra edebiyatının geliÅŸmesinde öncülük eden bir yazardır. AteÅŸ ve GüneÅŸ adlı eserinde I. Dünya Savaşı sırasında gördüklerini anlatırken çok baÅŸarılı bir nesir örneÄŸi verir. Gezi ve hâtıra türündeki eserleri birbirini takip ederek Cumhuriyet devrinde seyahat edebiyatının en baÅŸarılı imzası olarak tanındı. GençliÄŸinden beri Türkçülük ve Türkçecilik akımının tesirinde kalan Falih Rıfkı uzun süre bu yolda yürüdü; ancak öz türkçecilik akımının aşırılığa kaçması üzerine hayatının son yıllarında bu görüÅŸü desteklemekten vazgeçti.
 
Gezi, hâtıra ve fıkra türündeki baÅŸlıca eserleri ÅŸunlardır: AteÅŸ ve GüneÅŸ (Ä°stanbul 1335), Ä°zmir’den Bursa’ya (Halide Edip, Yakup Kadri ve Mehmed Âsım ile birlikte, Ä°stanbul 1338), FaÅŸist Roma, Kemalist Tiran, KaybolmuÅŸ Makedonya (Ankara 1930), Denizaşırı (Ä°stanbul 1931), Yeni Rusya (Ankara 1931), Moskova-Roma (Ankara 1932), Zeytindağı (Ankara 1932), Bizim Akdeniz (Ankara 1934), Taymis Kıyıları (Ä°stanbul 1934), Tuna Kıyıları (Ä°stanbul 1938), Hind (Ä°stanbul 1944), Babamız Atatürk (Ä°stanbul 1955), Çankaya (I-II, Ä°stanbul 1961), Batış Yılları (Ä°stanbul 1963), Pazar KonuÅŸmaları (Ä°stanbul 1966), Bayrak (Ä°stanbul 1970), Gezerek Gördüklerim (Ä°stanbul 1970). Roman türündeki tek eseri ise Roman (Ä°stanbul 1932) adını taşımaktadır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.