Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Taha Kılınç: Evlilik Özgürlüktür

Evliliğin, ruhsal ve bedensel huzura ermenin ve güzel çocuk yetiştirmenin, nihayetinde Allah’ın rızasını kazanmaya giden bir yol olduğunu da hiç akıldan çıkarmamak gerekir. Salih amel tanımına giren tüm çabalarımız gibi, evliliklerimiz de, Rabbimizin bizden razı olması için dünyada yaptığımız şeylerden biridir. Evliliğe böyle bakabilmek, huzur ve mutluluğun anahtarını elde etmeye yardımcı olacaktır.



“Abi, ÅŸimdi erkenden evlenirsem, özgürlüÄŸüm elimden gider. Yaşım gençken ve kendi başımayken biraz gezip tozmak istiyorum. Avrupa’yı turlama hayalim var mesela, evlensem onu yapamam. AkÅŸamları eve erkenden gelmek fikri de bana korkunç geliyor. Evlenirsem, sosyal hayatımın biteceÄŸinden eminim. Tavuk gibi erkenden eve gel, erkenden yat, herhangi bir ÅŸey yapacağında eÅŸine sor, bir konuda karar alacağında illa onu da razı etmeye çalış… Yok yahu, evlilik hiç de bana göre deÄŸil!” ​
 
Kendilerine evliliÄŸi neden geciktirdiklerini sorduÄŸum hali-vakti yerinde gençlerden buna benzer cevaplar alıyorum. Hepsi de özgürlüklerine çok düÅŸkün. Hepsi de, evlendikleri takdirde bir cenderenin içine düÅŸeceklerinden emin. Hepsi de bir baÅŸkası tarafından kontrol edilmek fikrinden ölesiye ürküyor. EvliliÄŸin bir tür ayak bağı olduÄŸu hakkında öylesine kesin ve keskin kanaatlere sahipler ki, fikirlerini deÄŸiÅŸtirmek de oldukça zor görünüyor. ​
 
EvliliÄŸi ayak bağı ve özgürlüklerin önünde bir engel olarak görmek, iki ana sebepten kaynaklanıyor:
 
​Evvela, günümüzün anlayışında, insanoÄŸlunun sınırsız ve hudutsuz bir ÅŸekilde özgür olduÄŸu ve olması gerektiÄŸi inancı pompalanıyor kitlelere. Özgürlük ve sınırsızlık, mutluluk ve huzurla eÅŸ tutuluyor. Hatta mutluluÄŸun sırrı, sınırsız özgürlük olarak tanımlanıyor. “Özgür kız” ve “özgür erkek” modelleri sadece seküler ve dünyevî kesimleri deÄŸil, Müslüman gençliÄŸi de tesiri altına alıyor bugün. Hayata ve insana dair hiçbir sorumluluk hissetmeden, çantanı sırtına alıp sonsuz ufuklara yelken açmak… Gençlerin önüne konan hedef ve tatmin aracı bu. Filmler, müzikler, klipler, reklamlar tamamen bu hedefin gerçekleÅŸtirilmesine odaklanmış durumda. Buna maruz kalan gençler de, haliyle evliliÄŸi bir handikap olarak algılıyor. ​
 
​İkinci olarak da insanı rahatlatan, keyiflendiren, ufkunu açan, olgunlaÅŸtıran, huzur ve mutluluk veren evliliklerin artık mumla aranacak hale gelmesi de gençleri evlilikten mümkün olduÄŸunca kaçmaya sevk eden bir diÄŸer etken. EÅŸlerin birbirine yük olduÄŸu, hır-gürle geçen, kavganın rutinleÅŸtiÄŸi, tarafların birbirini boÄŸmaya çalıştığı (ve baÅŸardığı) evlilikler, elbette gençler için kötü ve kaçınılması gereken numunelere dönüÅŸüyor. Anne-babasında, yakın akrabasında, dost çevresinde, temasta bulunduÄŸu ortamlarda vb. gördüÄŸü bütün evliliklerden huzursuzluk ve stresin taÅŸtığına ÅŸahit olan bir gence, evlenmesini nasıl telkin edebilirsiniz? Elbette edemezsiniz.
 
* * *
 
DoÄŸru biçimde ve doÄŸru kiÅŸiyle yapıldığı takdirde, evlilik gerçek bir özgürlüktür. Ä°nsanı nefsanî arzularının ve ÅŸehvetinin kölesi olmaktan kurtararak, gerçek gündemlere odaklanmasını saÄŸlar. Aklını ve kalbini meÅŸgul eden lüzumsuzlukların yerini, hayatın ta kendisi olan sahici meseleler alır. YaÅŸ ilerledikçe fıtratını daha iyi keÅŸfeden insan, asıl mutluluÄŸun, ruh ve beden eÅŸiyle yan yana yürümekle saÄŸlanabileceÄŸini fark eder. Bu, ancak tadanların ve yaÅŸayanların anlayabileceÄŸi bir mertebedir.
 
Ä°nsanoÄŸlu, Allah’ın fıtratına yerleÅŸtirdiÄŸi kodlara uyumlu yaÅŸamaya çalıştığı sürece mutlu ve huzurlu olur. Fıtratının kodlarını deÄŸiÅŸtirmeye veya o kodlarla savaÅŸmaya kalkışan ise mutsuzluÄŸu ve huzursuzluÄŸu kendi elleriyle davet etmiÅŸ olur. Fıtratımıza yazılan kodlardan biri de, vakti-zamanı geldiÄŸinde karşı cinsle gerçekleÅŸtirilecek olan meÅŸru birlikteliktir. Bunun yerini hiçbir dostluk, ideoloji, gayret, dava vb. alamaz. Fiziksel ve ruhsal bir sorun olmadıkça, evliliÄŸin yerine herhangi bir ÅŸeyi ikame edebileceÄŸini düÅŸünen bir insan, yolun sonunda yanıldığını acıyla görecektir.
 
Madem evlenmek ve yuva kurmak fıtrattan, o zaman ÅŸu soruyu da cevaplamamak olmaz: “Huzurlu bir evliliÄŸi nasıl gerçekleÅŸtireceÄŸiz?”
 
Gerçekten de günümüzde özellikle ailelerdeki huzursuzluklar, nesillerimizi ve topyekûn geleceÄŸimizi tehdit eder boyuta gelmiÅŸtir. Evlilikten beklentilerin fıtrî çizgileri aÅŸması, eÅŸler arasındaki ÅŸiddet, kadının ve erkeÄŸin rollerindeki deÄŸiÅŸim, eÅŸlerin birbirine karşı adeta rekabete ve mücadeleye giriÅŸmesi, çocukların önünde çıkan tartışma ve kavgaların kötü örnekliÄŸi, Ä°slâm’ın temel emir ve yasaklarının aile ortamında geçerliliÄŸini yitirmesi gibi birçok husus, “aile” mefhumunun da sarsılmasına ve yıkılmasına yol açıyor.
 
Huzurlu bir evliliÄŸin olmazsa olmaz ÅŸartı, tarafların kendi içinde tutarlı ve saÄŸlam karakterlere sahip olmasıdır. Anne veya baba olacak olgunluÄŸu taşımayan insanların kuracağı evlilikler, daha ilk adımda sarsılmaya baÅŸlayacaktır. Kendi gündemi, meÅŸguliyeti, ibadet ve okuma düzeni, ufku ve düÅŸünce dünyası bulunmayan bireyler, evliliÄŸi tamamen karşıdakinin hayatına müdahale olarak yorumlayacaktır. Günümüzde, evlilikleri sarsan en önemli sorunu tam da bu noktada aramak gerekir. Kendi gündemi ve kendi iç temposu olan insanlar için, evlilik yük olmak ÅŸöyle dursun, yük alan bir kurumdur.
 
Ä°kinci olarak, evliliÄŸin sabır ve tevekkülle yürüyeceÄŸini akıldan çıkarmamak gerekir. EvliliÄŸin her adımında sabır ve tevekkül sınavlarıyla karşılaşır insan. Sürekli olarak karşısına sabretmesi ve Allah’a güvenmesi gereken imtihanlar çıkar. EvliliÄŸe baÅŸlamadan önce, bu konuda donanımlı olmak ÅŸarttır. Beklentilerin aşırı abartıldığı, fıtrat sınırlarının dışına çıkan, sabırsız ve tevekkülsüz evlilikleri, huzur ve sekînet barındırmaz. Böyle evliliklerin yaÅŸandığı evlere de “yuva” denmez zaten.
 
Evlilikte huzurun üçüncü ÅŸartı, karşılıklı saygı ve özendir. Normal insan iliÅŸkilerinde de temel ÅŸartlardan biri olan saygı ve özen, söz konusu evlilik olduÄŸunda, hayati bir unsur haline gelir. Seyahatleri, meÅŸguliyetleri, ev dışındaki faaliyetleri, Ä°slâmî çalışmaları, çocuk eÄŸitimindeki esasları, kısacası ailenin tamamını ilgilendirecek tüm hususları insan tamamen eÅŸiyle istiÅŸare ve koordine etmelidir. Bu noktalarda gösterilecek bencillik, acelecilik ve özensizlikler, sonuçları yıllara yayılacak bazı yanlışlara yol açabilir.
 
Son olarak, evliliÄŸin, ruhsal ve bedensel huzura ermenin ve güzel çocuk yetiÅŸtirmenin, nihayetinde Allah’ın rızasını kazanmaya giden bir yol olduÄŸunu da hiç akıldan çıkarmamak gerekir. Salih amel tanımına giren tüm çabalarımız gibi, evliliklerimiz de, Rabbimizin bizden razı olması için dünyada yaptığımız ÅŸeylerden biridir. EvliliÄŸe böyle bakabilmek, huzur ve mutluluÄŸun anahtarını elde etmeye yardımcı olacaktır.
 
* * *
 
Åžu ayette verilen ölçü, hem duamız hem de hedefimiz olsun:
 
“Kendileriyle huzur bulasınız diye size kendi (insan) cinsinizden eÅŸler yaratması ve aranızda muhabbet ve merhamet var etmesi de, O’nun (varlığının ve birliÄŸinin) delillerinden biridir. Åžüphesiz ki bunda, düÅŸünen bir toplum için iÅŸaretler vardır” (Rûm.21)
 
Genç Dergisi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.