Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu: İSMEK'te Kürtçe kursları da açılacak

Hakkı Savunanlar Platformu tarafından dün (27 Ağustos) İstanbul’da organize edilen programda Kürt Dili ve Edebiyatı mezunlarıyla bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İSMEK’te Kürtçe kurslarının hayata geçirileceğini belirterek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen yaşlılara Kürtçe bakım hizmeti vereceğini de söyledi.



KılıçdaroÄŸlu, Ä°stanbul’da Hakkı Savunanlar Platformu’nun organize ettiÄŸi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarıyla akÅŸam yemeÄŸinde bir araya geldi. Toplantıya CHP Genel BaÅŸkan Kemal KılıçdaroÄŸlu, Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Canan KaftancıoÄŸlu, Ä°stanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Parti Meclisi Üyesi Tekin Bingöl ve Kadıköy Belediye BaÅŸkanı Åžerdil Dara Odabaşı, Kürt Dili Edebiyatı mezunları ve Hakkı Savunanlar Platformu aktivistlerinin yanı sıra, Millet Ä°ttifakı’nın 31 Mart seçimlerindeki Saadet Partili Adıyaman Belediye BaÅŸkan Adayı Ahmet Faruk Ünsal, yazar Ä°lhami Işık, gazeteci yazar Ali Fikri Işık ve Yeni Åžafak eski yazarı Müfid Yüksel gibi isimler de katıldı.
 
Yaklaşık dört saat süren toplantıda Kürt Dili ve Edebiyatı mezunlarının iÅŸsizlik sorunu ile birlikte kayyumlar, CHP’nin Kürt sorununa bakışı, yeni anayasa gibi konular da tartışıldı.
 
Ä°BB'DE KÜRTÇE BAKIM HÄ°ZMETÄ° VERÄ°LECEK
Ä°SMEK’te Kürtçe kurslarının hayata geçirileceÄŸini belirten CHP lideri, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nin Kürtçe dışında baÅŸka bir dil bilmeyen yaÅŸlılara Kürtçe bakım hizmeti vereceÄŸini de söyledi. KılıçdaroÄŸlu ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
“Kürtçenin yasal olarak kullanılması, öÄŸrenilmesi, okutulması konusu tamamen yasal bir düzenleme ve bu yasal düzenlemenin de yapılması gerekiyor. Nerede yapılacak? Parlamentoda yapılacak. Buna uygun bir zemin oluÅŸabilirse inanıyorum ki bütün parlamenterler de buna ‘Evet’ diyeceklerdir. Kürtçenin yasal olarak kullanılması ya da Kürtçe üzerindeki yasakların kaldırılması gibi durumları Ekrem Ä°mamoÄŸlu ya da yerel yönetimler çözemez, çünkü bu onların ilgi alanına girmiyor. Onlar olsa olsa ancak kurs açabilirler. BaÅŸka bir düzenleme yapamazlar.”
 
BÜTÜN HALKLARIN EŞİT OLMASI GEREKÄ°R
Anadilin vazgeçilmez bir hak olduÄŸunu ifade eden KılıçdaroÄŸlu sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
“EÄŸer beraber ve birlikte yaşıyorsak insan olarak bütün hakların eÅŸit olması lazım. Bunu eÅŸit hale getirmek de demokrasinin bir gereÄŸidir. KiÅŸilerin kendi anadilini öÄŸrenmesi, anadilinde okuması ve yazması en doÄŸal ve vazgeçilmez haklardan birisidir. Kürtçe de bunların içerisinde yer alıyor. Ä°nsan hakları çerçevesinde baktığımızda da hepimizin en büyük dileÄŸi bunun gerçekleÅŸmesidir.” TBMM dışında, sorunun çözümü için demokratik bir anayasa ihtiyacına vurgu yapan KılıçdaroÄŸlu ÅŸunları söyledi:
 
“Darbeden arındırılmış demokratik bir anayasa yazımı ÅŸart. Herkesin kendi dilinde yazması, konuÅŸması, çizmesi, eÄŸitim alması bir haktır. Konunun tartışılması için saÄŸlıklı bir zemini bulamadık. Olayı çözecek olan siyasiler, fakat meseleyi siyaset malzemesi yapmadan kutuplaÅŸtırıcı dilden uzak bir politika izlenmelidir. Bunun için pedagoglardan da destek alınması lazım. Çocukların anadili eÄŸitimi için pedagogların ve diÄŸer uzmanların yardımının alınması lazım.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.