Sosyal Medya

Müslüman Göçmen Washington’da Fakirlere Ücretsiz Yemek Veriyor

Pakistanlı Kazi Menan, 2013’te Washington’un en meşhur sokaklarından birinde açtığı restoranla evsiz ve fakirlere yardım ediyor.



Sakina Halal Grill’ restoranda sıradan müÅŸteriler ile evsiz müÅŸteriler yan yana oturuyor. Geçimini çöp kutusundan artan yemeklerle saÄŸlayan biriyle, ödemesini kendi yapan sıradan bir vatandaÅŸ arasında hiçbir fark yok. Restoran sahibinin amacı ise Ä°slam’ın tavsiye ettiÄŸi yardımlaÅŸma ve dayanışmayı gözler önüne sermek.
 
Fakir bir aileden gelen Menan, yaÅŸadığı zor hayat koÅŸulları nedeniyle, 1996’da Pakistan’dan ayrılmak zorunda kalmış. Daha iyi yaÅŸam koÅŸulları bulmak umuduyla ABD’ye gelen Pakistanlı göçmenin hikayesi, adeta Hollywood filmleri gibi. Cebinde 5 dolardan baÅŸka parası olmayan bir göçmenken, BaÅŸkan Donald Trump’ın ofisine sadece birkaç metre mesafedeki bir restoran sahibine dönüÅŸüyor. Pakistan’da zorlu hayat koÅŸullarından kaçan Menan, ABD’ye ilk geldiÄŸinde de umduÄŸunu bulamayınca kendi kendine bir söz veriyor: ArkadaÅŸlarına bu fikrini söyleyince alay konusu olsa da amacından vazgeçmiyor. Hedefine ulaşıp ilk davetini yaptığı günü ise ÅŸöyle anlatıyor:
 
“60 kiÅŸiden oluÅŸan grubun restorana kadar benimle nasıl geldiklerini hatırlıyorum. Åžaka yapıyor olmalısın? Washington’da ücretsiz yemek yemek?’’ diye tepki gösterenler yemeklerini yedikten sonra çok sevindiler ve restorandan mutlu bir ÅŸekilde ayrıldılar.
 
KonuÅŸmasında hep ayetlerden ve hadislerden bahseden Menan, ne yapıyorsa Ä°slam öÄŸretilerine uygun olarak yapmaya çalışıyor. ‘’Ben dindar bir aileden geliyorum. Ä°slam bize kardeÅŸliÄŸi ve yardımlaÅŸmayı öÄŸütlüyor. Günümüz toplumunda bu deÄŸerlerin az olduÄŸunu biliyorum. Ama biz muhtaçlara yardım etmeli ve iyi iÅŸler yapmalıyız’’ diyor.
 
Gün boyu düzinelerce evsiz lokantaya akın ediyor. Ramazan ayında bile lokanta açık. 32 yaşındaki Incred, her gün yemek almak için lokantaya geldiÄŸini söylüyor ve ÅŸöyle devam ediyor: 
‘’Burada bize deÄŸer veriyorlar ve ayırt etmeden insancıl bir muamelede bulunuyorlar.’’ Restoranın bir baÅŸka müdavimlerinden Afrika göçmeni olan Ronald, Washington’un merkezinde bulamadığını burada bulduÄŸunu söylüyor. ’Bizim için aile gibiler.’’
 
Restoran sahibinin hedefi her sene 16 bin ihtiyaç sahibinin karnını doyurmak. Yaptığı yardım faaliyetleri için bağış almayı reddediyor, kimseden de destek istemiyor. Lokantaya gelen muhtaçların sayısında artış olduÄŸu için çok mutlu olduÄŸunu ifade ediyor.
 
Amerika ve Göçmenler
Menan, göçmen haklarını savunuyor. Göçmenlerin Amerika için önemli olduÄŸunu düÅŸünmekle birlikte Amerika’yı da geliÅŸtirdiÄŸini düÅŸünüyor. Trump’un göç politikasını ise eleÅŸtiriyor:
 
‘’Biz kimseye yük deÄŸiliz. Kanunlara uyuyoruz, vergilerimizi ödüyoruz. Amerikan ekonomisine gece gündüz katkıda bulunuyoruz. Amerikan hükümeti, göçmenlerin zor durumda olduÄŸu için ülkelerini terk ettiklerini anlamalı ve onlara hayallerini gerçekleÅŸtirmek için uygun ortam saÄŸlamalı.’’
 
Sakina Halal Grill, evsizlere verdikleri ücretsiz öÄŸünlere ek olarak, son hükümetin kapanmasından etkilenen çalışanlara da kapılarını açıyor ve amacını çu cümlelerle ifade ediyor: MaaÅŸlarını alamayan çalışanlar lokantamıza geliyorlar. Biz herkese yardımsever olduÄŸumuzu ve dayanışmayı önemsediÄŸimizi göstermek istiyoruz.
 
Amerikan Müslümanlarına Mesaj
Ä°slam’ın emrettiÄŸi gibi kardeÅŸliÄŸi yaÅŸamayan ve dayanışmayı yaymaya çalışmayan Müslümanlara karşı Menan sitemini gizlemiyor:
 
‘’Biz neden muhtaçların halini anlamak ve Müslüman olsun veya olmasın baÅŸkalarının acılarını hissetmek için Ramazan ayını beklemek zorundayız? ÇoÄŸu insan Müslümanların varlığını tehdit olarak görüyor. Neden batı medyasının lanse ettiÄŸi kliÅŸeleri silmiyoruz ve Ä°slam’ın gerçek deÄŸerleri olan baÅŸkalarına karşı sevgi, kardeÅŸlik ve dayanışmayı yaymıyoruz?’’

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.