Sosyal Medya

Güncel

Bursa'da yüzlerce yıllık koç başlı mezar taşı bulundu

Bursa'da yapılan bir saha araştırmasında kadim Türk tarihine ışık tutan önemli bulgulara ulaşıldı.



Bursa'nın Harmancık ilçesinde tarihçi Doç. Dr. Celil Bozkurt'un Alutça Mahallesi'nde metruk bir kabristanda yaptığı araÅŸtırmada, koç başı figürlü mezar taÅŸlarına rastlandı.
 
Bozkurt'a göre söz konusu mezar taÅŸları, bölgede yaÅŸayan Türk boylarına ve yayılma sahalarına dair ışık tutabilir.
 
Koç baÅŸlı kabir taÅŸlarının Türk dünyasının deÄŸiÅŸik bölgelerde görüldüÄŸüne dikkat çeken Celil Bozkurt, "Koç, eski Türklerin göçebe hayat tarzının ayrılmaz bir parçasıydı. Kadim Türk tarihinin bütün alanlarında koçun önemini görmek mümkündür. Türklerin sosyal ve dinî hayatına bu denli giren koç efsanelere konu olurken, güç, kuvvet ve cesaret ile de Türk el sanatlarında kalıcı bir sembol olarak kullanıldı. Bu yönüyle koç sembolü, Türk tarihinin kadim bir damgası olarak varlığını günümüze kadar sürdürdü. Özellikle Kıpçak ve OÄŸuz Türklerinde ağırlıklı olarak kullanılan koç sembolü, halı ve kilimlerden mezar taÅŸlarına kadar her yere girdi" dedi. 
 
Harmancık ve civarının farklı Türk boy ve cemaatlerinin yerleÅŸim sahası olduÄŸunu belirten Bozkurt, özellikle OÄŸuz ve Kıpçak varlığının bölgede öne çıktığını vurguladı. AraÅŸtırmaya konu olan kırsal Alutça Mahallesi halkının koyu mavi gözlü, sarıya çalan saçları ve kızıl benizleriyle bir Kıpçak antropolojisine sahip olduÄŸunu vurgulayan Bozkurt, bölgenin bir Kıpçak sahası olma ihtimalini güçlendirdiÄŸini ifade etti. Bozkurt'a göre, Alutça'ya yakın mahalle sakinlerinin de benzer özelliklere sahip olması, bölge halkının ortak bir etnografik geçmiÅŸe sahip olduÄŸunu gösteriyor. Bölgede yapılacak disiplinler arası araÅŸtırmalar, kayıp Türkler olarak bilinen Kıpçaklar hakkında yeni bilgilere ulaÅŸmayı saÄŸlayacak. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.