Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Vicdansızlığı hangi yasa zapt eder?

Yasin Aktay / YeniÅŸafak



Öyle anlar olur, öyle olaylar yaÅŸarsınız, bütün insanlar o olayları yaÅŸar, bütün gözler olanlara ÅŸahitlik eder. Hani, milyon nasihatten evla bir ders olur. Ders de ne kelime, dersiniz ki bu ateÅŸle de daÄŸlanan yüreklerde artık hiçbir ÅŸey eskisi gibi olmaz.
 
Buna da ÅŸahit olan bir toplumda bir daha böyle ÅŸeyler yaÅŸanmaz dersiniz, çünkü bu olay sanki kendi acısını hissetmek ve yaÅŸamak için gerçekleÅŸmemiÅŸ de bütün insanlara olayın vahametini göstermek, lakayt kalanları uyandırmak, meseleye ortak etmek, ÅŸahit kılmak için yaÅŸanmıştır.
 
Bir ayet gibi yaÅŸanır o anlar, gidiÅŸatımıza dair, hali pür melalimize ve akıbetimize dair kalbimize ÅŸok uygulayan bir ayet gibi. Bize “yeter artık” demek için, “uyanış” alarmı çalmak için, bu gidiÅŸ gidiÅŸ deÄŸil ve bu senin de meselen diye düÅŸündürmek için.
 
Ä°nsanlığın ayıpları, düÅŸebileceÄŸi aÅŸağılık seviyeler bu olaylar vesilesiyle gösterildiÄŸinde yürekler kötülüÄŸe daha bir aÅŸinalık mı kazanıyor nedir?
 
Aylan bebek o küçücük cüssesiyle yaÅŸadığı koskoca dramla kaç insanın yüreÄŸine merhamet ekebildi? Onun yüreklere serptiÄŸi merhamet tohumları çorak topraklara serilmiÅŸ gibi olmasaydı, bugün, her gün, Akdeniz kıyılarına vuran Aylanların bir sonu gelmez miydi?
 
Dün bir çocuÄŸun “anne ne olursun ölme” çığlıkları bizi neye ÅŸahit tutmuÅŸ oldu? Ya ona çaresizce “ölmek istemiyorum” diye seslenen annenin kısa bir süre sonra can çekiÅŸerek hepimizin gözü önünde ölümü yüreklerimizde bir türlü olgunlaÅŸmayan merhamet fidanına da kaç yangın ekmiÅŸ oldu?
 
Dün olayın vuku bulduÄŸu saatlerde baÅŸka bir ÅŸehrimizde yine benzer bir vakada üç çocuk annesi bir kadın kocası tarafından 20 yerinden bıçaklanarak öldürülmüÅŸ. Ä°ki vakada da ilginç bir çok ortak özellikler arasında katil kocaların ifadeleri: “seviyordum, tartıştık, iÅŸ bu noktaya gelsin istemezdim.”
 
Neresinden bakarsanız, modernleÅŸiyoruz. ModernleÅŸmede her geçen gün daha fazla mesafe kat ediyoruz. Eskisine oranla cinayet iÅŸleyenler de cinayete kuran olanlar da daha eÄŸitimli, daha ÅŸehirli. Kadına yönelik ÅŸiddet ÅŸu anda bir kırsal konu deÄŸil, kentsel bir konu. Üstelik her geçen gün kadının konumunun yasal olarak çok daha fazla geliÅŸtirildiÄŸi, kadına pozitif ayırımcılık adı altında neredeyse imtiyazların bile tanındığı bir kentsel-modern dünyadayız.
 
Tuhaf olan ÅŸey, kadının yasal konumunun çok geliÅŸmiÅŸ olmasına karşılık, kadına yönelik ÅŸiddet vakalarının daha fazla artıyor olması.
 
Ne oluyor?
 
Çıkan bunca yasa yeterince koruyamıyor mu kadını? Daha fazlası nedir?
 
Kadına bu ÅŸiddeti uygulayan isimler için hiç kimsenin en ağır ÅŸekilde cezalandırılmasını istememesi bile sözkonusu deÄŸil. Yani kadına yönelik ÅŸiddetin kınanması, aÅŸağılanması, lanetlenmesi konusunda da toplumdan yana hiçbir eksiklik yok. Kadın öldükten sonra onu öldüren katilin en ÅŸiddetli ÅŸekilde cezalandırılmasını isteyen sesler yükselir toplumdan. Sanırsınız bu sesler o seslerdir. Dersini almış, bir daha böylesine kendi imkanlarıyla da olsa izin vermeyecek sesler. Oysa, bu seslere raÄŸmen, bir daha böyle ÅŸeylerin yaÅŸanmaması için umut verici bir geliÅŸme yaÅŸanmıyor.
 
Zannetmeyin bu sadece Türkiye’nin sorunudur, ama bizi ÅŸu anda ilgilendiren Türkiye’dir ve merhamet için her zaman verimli bir toprak olmuÅŸ bu coÄŸrafyada giderek merhamet bakımından ciddi çoraklaÅŸma iÅŸaretleri alıyoruz.
 
HerÅŸeyin yasalara baÄŸlandığı yerde, yani vicdana göstere göstere güvenilmediÄŸi yerde, vicdan da intikamın feci bir biçimde alıyor ve yasaları geçersiz hale getiriyor gibi. Vicdan olmasa, merhamet olmasa, sorumluluk olmasa kadını erkeÄŸe, çocuÄŸu zalim ebeveyne, kadını kadına, küçüÄŸü büyüÄŸe, iÅŸçiyi iÅŸverenine karşı koruyacak hangi yasa olabilir?
 
Aslında olayı baÅŸlıca kadına karşı ÅŸiddet diye görmekle baÅŸlıyor herÅŸey. Sorun insanların sahip oldukları gücü sorumsuzca kullanma konusunda sergiledikleri kontrolsüzlük. Sorun erkeÄŸin kadına yönelik ÅŸiddetinden ibaret deÄŸildir. Bu sorun güçlü olanların kendilerinden daha zayıf olanlara, varlıklı olanların yoksullara, büyüklerin küçüklere nasıl davranmaları gerektiÄŸi hususunda tabi olmaları gereken güçlü bir toplumsal ahlakla ilgili bir sorundur. Erkek kadından ona karşı fiziksel ÅŸiddet uygulayabilecek kadar güçlü olduÄŸunda bu gücünü ne kadar ve hangi nedenle kontrol etmeli?
 
Bunu diÄŸer bütün beÅŸeri güç dengeleri için de uygulayabilirsiniz. Kadın güçlü olduÄŸunda onu daha zayıf kadınlara karşı veya bizzat kendi çocuklarına karşı bu gücü kötüye kullanmaktan engelleyen ne olacaktır?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.