Sosyal Medya

Güncel

Sürgünden Cumhurbaşkanı adaylığına: Abdülfettah Mûrû

Tunus’ta yaşlı cumhurbaşkanı Baci Kayid Es-Sibsi’nin ömrünün, görev süresini tamamlaması için yeterli olmaması ve seçimlere sadece birkaç ay kala vefat etmesi üzerine cumhurbaşkanlığı seçimleri erkene alındı. Buna göre cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunun 15 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. Ancak seçimlerde çok sayıda adayın olması ve bunlardan bazılarının basite alınamayacak kitlesel desteğe sahip olmaları sebebiyle seçimlerin birinci turda sonuçlanması beklenmiyor. O yüzden kuvvetli ihtimalle birinci tur, aralarında başkanlık için yarışacak iki adayı belirlemek için yapılacak. Cumhurbaşkanının belirlenmesi ise muhtemelen ikinci turda mümkün olabilecek.



AAHMET VAROL - YENÄ° AKÄ°T

Tunus’taki Seçimler Bağımsız Yüksek Konseyi 9 AÄŸustos 2019 Cuma gününün yani Kurban Bayramı arefesinden bir gün öncesinin akÅŸamına kadar adaylık baÅŸvurularını aldı. 14 AÄŸustos ÇarÅŸamba günü de yapılan adaylık baÅŸvuruları ve müracaatları kabul edilenler hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Bu basın toplantısında toplam 97 kiÅŸinin adaylık baÅŸvurusunda bulunduÄŸunu, bunlardan 26 kiÅŸinin adaylığının kabul edildiÄŸini, adaylığı kabul edilenlerden iki kiÅŸinin de bayan olduÄŸunu duyurdu. 
 
Adaylık baÅŸvuruları kabul edilenler arasında öne çıkan isimlerden biri liderliÄŸini RaÅŸid El-GannuÅŸi’nin yaptığı ve Tunus’ta Ä°slâmî kesimi siyaset sahnesinde temsil eden partilerin başında gelen Nahda (DiriliÅŸ, Yeniden DoÄŸuÅŸ) Partisi’nin adayı Abdülfettah Mûrû’ydu. Türkiye’deki haber kaynaklarında ismi genellikle Abdülfettah Moro olarak anıldığı için öyle tanınmaktadır. 
 
Nahda Partisi’nin de genel baÅŸkan yardımcılığı görevini yürüten Abdülfettah Muru aynı zamanda Tunus’un Meclis BaÅŸkanı yardımcısıdır. CumhurbaÅŸkanının vefatından sonra Meclis BaÅŸkanı Muhammed Nasır vekaleten cumhurbaÅŸkanlığı görevini yürüttüÄŸünden ona da yardımcısı vekalet etmektedir. 
 
Nahda Partisi içinde bazı kiÅŸiler cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerine parti içinden deÄŸil parti dışından bir adayla girilmesi fikrini destekliyorlardı. Ancak yapılan istiÅŸarede parti içinden aday gösterilmesi fikri baskın çıktı. Fakat genel baÅŸkan GannuÅŸi’nin deÄŸil yardımcısı Abdülfettah Muru’nun aday gösterilmesi üzerinde ittifak saÄŸlandı. Muru’nun mesleÄŸi avukatlık. Nahda Hareketi’nin de eski mensuplarından. Ancak Zeynelabidin bin Ali’nin bu harekete aşırı derecede zulmetmesi sebebiyle liderlerinden birçok kiÅŸinin ülke dışına çıktığı yıllarda Muru, Tunus’ta yaÅŸamaya devam etmiÅŸti. Bin Ali diktasının devrilmesinden sonra Nahda çatısı altında siyaset yapmaya devam etti. 
 
Öne çıkan adaylardan biri de Tunus’taki halk devriminden sonraki ilk seçimlerde cumhurbaÅŸkanı seçilen Muhammed Munsif El-Merzuki. Nahda Partisi, Tunus’taki halk devriminden sonraki seçimlerde onu desteklemiÅŸti. Merzuki, Baci Kayid Es-Sibsi’nin seçildiÄŸi 2014 seçimlerinde de onun rakibiydi ve onunla birlikte ikinci tura kalmıştı. Ama ikinci turda kaybetmiÅŸti. Merzuki, önemli bir kitlesel tabanın desteÄŸine sahip olmakla birlikte onun halk devrimi sonrasındaki seçimlerde zafer kazanmasında ve 2014 seçimlerinde ikinci tura kalmasında Nahda Partisi’nin verdiÄŸi desteÄŸin büyük payı olduÄŸunu unutmamak gerekir. Bu parti bu kez ise kendi adayıyla seçimlere giriyor. Ä°slami kesimle iliÅŸkileri iyi olan ve Filistin’deki özgürlük mücadelesini de destekleyen Merzuki orta sol çizgide biri. 
 
Öne çıkan bir diÄŸer isim ÅŸu anki hükümetin başında yer alan, mevcut baÅŸbakan Yusuf EÅŸ-Åžahid. O, YaÅŸasın Tunus Partisi’nin adayı olarak seçimlere giriyor. Åžahid’in hem Tunus’tan hem de Fransa’dan vatandaÅŸlığının olması bazı tartışmalara neden olmuÅŸtu. Ekonomi uzmanı olan Åžahid liberal çizgide biri. 
 
Öne çıkan bir diÄŸer isim ise Nida Tunus Partisi’nin yani ölen cumhurbaÅŸkanı Sibsi’nin partisinin desteklediÄŸi Savunma Bakanı Abdülkerim Ez-Zubeydi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.