Sosyal Medya

Esad güçleri, Han Şeyhun'u ele geçirdi

Esad rejimi güçleri, Rusya'nın hava desteğiyle Astana anlaşmalarını ve İdlib mutabakatını hiçe sayarak kritik öneme sahip Han Şeyhun'u ele geçirdi. Böylece rejim askerleri muhaliflerin kalesi İdlib'e bir adım daha yaklaştı. Han Şeyhun'un yanı sıra güneyindeki Morik ve Kefer Zita ilçeleri de rejimin muhasarasında kaldı. Morik'te TSK'ya ait gözlem noktası bulunuyor.



Rusya'nın hava desteÄŸiyle Astana anlaÅŸmalarını ve Ä°dlib mutabakatını çiÄŸneyen BeÅŸÅŸar Esad rejimi güçleri, Han Åžeyhun ilçesini hakimiyetine aldı.
 
Ä°ran destekli grupların ve Rus özel kuvvetleri ile paralı askerlerinin karadan desteÄŸini alan rejim, ilçeye girmek için operasyon baÅŸlatmıştı. Rejim güçleri, ilçeye batı yönünden giriÅŸte bulunan Fakir ve Nimr kontrol noktalarını ele geçirdikten sonra, dün öÄŸle saatlerinde Hazzanat noktasını da almış ve ilçeyi her yönden çevrelemiÅŸti.
 
Bu hamleyle ilçeyi kuzeydoÄŸusundan da kuÅŸatan rejim güçleri, ilçe merkezine girdi. Han Åžeyhun'un yanı sıra, güneyindeki Morik ve Kefer Zita ilçeleri de rejimin muhasarasında kaldı. Rusya, Esad rejimi ve Ä°ran güçlerine, Han Åžeyhun saldırıları sırasında yoÄŸun hava desteÄŸi vermiÅŸti.
 
112 BÄ°N KİŞİ KAÇMAK ZORUNDA KALDI
 
Ä°dlib'e baÄŸlı Han Åžeyhun ilçesi, 4 Nisan 2017'de EsAd rejiminin düzenlediÄŸi kimyasal silah katliamıyla 100 kiÅŸiyi öldürmesinin ardından dünya gündemine oturmuÅŸtu.
 
ABD, 7 Nisan'da rejime ait Åžayrat askeri hava üssünü vurmuÅŸ, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ile Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ) ortak soruÅŸturma misyonu (JIM), 27 Ekim 2017'de de saldırının rejim tarafından düzenlendiÄŸini doÄŸrulamıştı.
 
Türkiye, Rusya ve Ä°ran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Han Åžeyhun'u da içeren alanı Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi ilan etmiÅŸti.
 
Ancak Han Åžeyhun, Esad rejimi ve destekçilerinin yoÄŸun saldırılarının hedefi olmaya devam etti.
 
Rusya, Ä°ran destekli gruplar ve Esad rejiminin saldırılarında Han Åžeyhun'da yaÅŸayan yaklaşık 112 bin sivil yerinden edildi. Ä°lçe merkezinde ÅŸu an sivil bulunmuyor.
 
Ä°DLÄ°B/AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.