Sosyal Medya

Güncel

İbrahim Tenekeci'nin Kaleminden: Vatan savunması, onun ziynetlerini korumakla başlar.

Ziynet, süs ve bezek anlamını taşıyor. Mesela şöyle bir hüküm var: ‘Yüz insanın ziynetidir. Ona vurmayınız.’ Yüze vurmak, iki anlama birden geliyor. Her ikisini de asla yapmamak gerekiyor.



Günlerdir vatanımızın ziynetlerini düÅŸünüyorum. Toprağımızı süsleyen, tarihimize zenginlik katan, ruhumuzu derinleÅŸtiren bütün o ÅŸeyler. DoÄŸal güzellikler, mimari eserler, silinmez isimler.
 
Ulu daÄŸlar, berrak dereler, yüksek yaylalar ve yeÅŸil vadiler vatanımızın ziynetleri arasındadır. Vatan savunması, bunları korumakla baÅŸlar.
 
Günlerdir ormanlarımız yanıyor. Bu yangınların önemli bir kısmı insan hatasından kaynaklanıyor maalesef. Sorumsuz ve düÅŸüncesiz insanların yol açtığı felaketler. Yıllar boyunca memleketimizin ormanlarını gezdik. Koruma altındaki millî parkların bile nasıl bir kirliliÄŸe maruz kaldığını gözlerimizle gördük. Adına ‘doÄŸa tutkunu’ denilen insanların dahi ne gibi tahribatlara yol açtığına yakından ÅŸahitlik ettik.
 
Artık imkânlar arttı. Ä°nsanlar her yere kolaylıkla gidebiliyor, ulaÅŸabiliyor. Piknikçiler, günübirlikçiler, grup turları vesaire. Su kaynaklarımız poÅŸet ve plastik ÅŸiÅŸe dolu. Ormanlarımızın en ücra köÅŸelerinde bile cam parçalarına rastlıyoruz. Ä°çiyor, ÅŸiÅŸeyi hemen orada kırıyor ve gidiyorlar. Yüksek sıcaklığın olduÄŸu yaz aylarında bu cam parçalarına güneÅŸin vurduÄŸunu düÅŸünün. Evet, insansız bölgelerde çıkan orman yangınları.
 
Vatanımızın baÅŸlıca ziynetlerinden olan tabiatı her mânada hor kullanıyoruz. Bir yere maden ruhsatı verirken, imara açarken, turizme kazandırırken daha dikkatli ve rikkatli olmak, defalarca düÅŸünmek gerekiyor. Tabiat geçim kapısı olabilir ama rant kaynağı olamaz.
 
Ceylanlar, elikler, türlü kuÅŸlar da vatanımızın ziynetleridir. Ormandaki güzelliÄŸi tamamlayan kuÅŸ sesleridir. Ziynetlere fenalık etme mesleÄŸi olan avcılık kesinlikle yasaklanmalıdır.
 
Vatanın ziynetleri derken baÅŸka neler aklımıza geliyor? Elbette millet olma duygumuzu pekiÅŸtiren, millî hünerimizi günümüze taşıyan tarihi eserler. Camiler, mescitler, medreseler, mektep binaları, han ve kervansaraylar, su yolları üzerine kurulu çeÅŸme ve hamamlar, türbeler.
 
Edirne deyince aklımıza ciÄŸer deÄŸil, evvela Selimiye gelir. Bursa öncelikle Ulucami ve civarıdır. Kastamonu’ya gidip de Ä°smail Bey Külliyesi’ni görmeden dönmek olmaz. GitmemiÅŸ gibi olursunuz. Candar orada yatmaktadır.
 
Tarihimiz sadece Selçuklu ve Osmanlı’dan ibaret deÄŸildir. Beylikler de Türk tarihinin önemli ve ayrılmaz parçalarıdır. Nitekim Anadolu’daki birçok abide eser (ziynet) beylik dönemlerinde inÅŸa edilmiÅŸtir.
 
Gezilerimiz sırasında çok sık karşımıza çıkıyor. Her biri emsalsiz olan nice tarihi eserimizin duvarları (yüzü) sprey boyayla yazılmış çirkin yazılarla dolu. Kimini de ticari tabelalar iÅŸgal etmiÅŸ.
 
Ecdat yadigârı bu eserlere emanet gözüyle bakmalıyız. Yalılar için BoÄŸaziçi’nin süsü diyoruz. Bütün bu eserler de Anadolu’nun ziynetleridir.
 
Tarihi hatırası ve köklü anlamı olan birçok belde ve coÄŸrafi bölge de vatanımızın baÅŸ ziynetleri arasındadır. Türkiye evinin ilk kurulduÄŸu yerler, harp meydanları. Ahlat, Adilcevaz, SöÄŸüt, Malazgirt, Çaldıran gibi. Bütün bunların ve buraların ne anlama geldiÄŸini daima aklımızda tutmalı, yanımızda taşımalıyız. Böyle beldelerin nüfus yapısının deÄŸiÅŸtirilmesine, yani içinin boÅŸaltılmasına müsaade edilmemelidir.
 
Ruhumuzu besleyen manevi mimarlarımız, hem vatanımızın hem tarihimizin vazgeçilmez ziynetleridir. Åžairler, âlimler, ârifler, bestekârlar ÅŸeklinde uzayıp giden tertemiz bir liste. Ayrıca cesaret ve dirayet sahibi, fedakârlık konusunda hayli mahir olan isimler, askerler. Bu listeye en son Ömer Halisdemir eklenmiÅŸtir.
 
Yunus Emre, Mevlana, Hacı BektaÅŸ-ı Veli, EÅŸrefoÄŸlu Rumî, KaracaoÄŸlan, Mehmet Akif, Süleyman Çelebi, Kınalızâde gibi isimler bizi biz yapmıştır. Onlar olmadan eksik kalırız. Her biri bir açığımızı kapatmıştır. Birkaç yıl içinde vefat eden Cemil Çiftçi, Orhan Okay, Nurettin Albayrak, Halil Ä°nalcık, Fuat Sezgin, Emin Işık da böyledir. Kervana en son Haluk Dursun Hocamız katılmıştır. Bu isimlerin ortak özelliÄŸi mesuliyet ve mensubiyet duygusuyla beraber ciddiyettir.
 
Yine, millî hafızayı oluÅŸturan yazma eserler ve resmi evrakları da ziynetlerimiz arasında görüyoruz.
 
Vatanımıza, memleketimize bakışımız kısaca budur. Bazen televizyonlarda Anadolu programı yapanlara denk geliyorum. Bazı programcıların aşırı lakayıt tavrı beni ciddi ÅŸekilde rahatsız ediyor. Ä°nsanımıza ve toprağımızla ilgili güzelliklere böyle ciddiyetsiz yaklaÅŸamayız.
Ä°brahim Tenekeci / YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.