Sosyal Medya

Ezanın güzel okunması için 21 yıldır neyle makam öğretiyor

Neyzen Ali Ortapınar, 21 yıldır Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din görevlilerine ney eşliğinde "Ezanı Güzel Okuma Kursu" veriyor.



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının baÅŸlattığı uygulama kapsamında açılan kurslarda, neyzen Ali Ortapınar tarafından din görevlilerine ezanı daha güzel okuyabilmeleri için ney eÅŸliÄŸinde makam eÄŸitimi veriliyor.
 
"Ezanı Güzel Okuma Kursu" için Balıkesir'in Edremit ilçesine gelen Ortapınar, ezanların sabahtan yatsıya kadar hangi makamlarda nasıl okunması gerektiÄŸini öÄŸretiyor.
 
Din görevlileri, Türkiye'de makamla ezan okuma uygulamasının öncülerinden Ortapınar'dan aldıkları derslerle kendilerini geliÅŸtirme imkanı buluyor.
 
Kurs verdiÄŸi Altınoluk Diyanet Evi'nde AA muhabirine açıklamalarda bulunan neyzen Ali Ortapınar, ilk olarak 1998 yılında ezanın güzel okunması için yurt içi ve dışında çalışmalar yaptıklarını söyledi.
 
O seneden itibaren davet edildiÄŸi ÅŸehirlerde din görevlilerine yönelik eÄŸitim çalışmalarına katıldığını belirten Ortapınar, "Ä°steyene nota dersi, isteyene usul, 10-15 makamda ilahiler geçiyoruz. Bu geçtiÄŸimiz ilahileri saba, uÅŸÅŸak, rast, segah, hüzzam gibi ana makamlarda geçiyoruz. Her geçtiÄŸimiz eserin arkasında uygulama yapıyoruz. Saba makamında bir ezan nasıl okunur, bir Besmele'ye nasıl girilir, bir mihrabiye saba makamında nasıl okunur, makam uygulaması altında her makamda aynı ÅŸekilde bu eÄŸitimleri yapıyoruz." dedi.
 
Yurt dışında da eğitim verdi
Zonguldak'tan baÅŸlatılan eÄŸitimler kapsamında ayrıca ney üflemeyi öÄŸrettiÄŸini aktaran Ortapınar, Almanya'nın Münih kentinde bulunduÄŸu 5 yıl süresince bu bölgedeki din görevlilerine de yardımcı olmaya çalıştığını dile getirdi.
 
Ezanın güzel okunmasıyla ilgili çalışmalara deÄŸinen Ortapınar, ÅŸunları kaydetti:
 
"Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, güzel ezan okuma, makamlarla ezan okuma konusunda destek istedi. Sabah saba, öÄŸlen uÅŸÅŸak, ikindi rast, akÅŸam segah, yatsı ezanının da hicaz makamlarında okunmasının plan ve projelerini ben vermiÅŸtim. Hala Türkiye genelinde bu uygulamaya devam ediliyor. Daha önce, okuyan görevlinin içinden geldiÄŸi gibi makama uyulmaksızın seslerinin letafetine güvenerek ezan okunuyordu. 'Åžu okuduÄŸum ezan, ÅŸu makamda' diyecek kapasitede deÄŸillerdi ama içlerinde Ankara'da, Ä°stanbul'da yetiÅŸen arkadaÅŸlarımız, hocalarımız vardı. Bunun haricinde Türkiye genelinde makamlar üzerinde bilgisi olanlar pek yoktu. Cenabı Allah'ın yardımıyla en çok da Åžükrü Öztürk beyefendi hocamızın tavsiyesi üzerine, onun disiplinli çalışması üzerine Türkiye genelinde çok güzel bir çalışma gerçekleÅŸtirdik."
 
Emekli imam hatip Ali Sakar da Ortapınar'dan makamlı ezan okuma, kamet, nota, musiki, ney gibi konularda 6 yıl eğitim aldığını belirtti.
 
Daha sonra yurt dışına gittiÄŸini söyleyen Sakar, "Oradaki bazı imam arkadaÅŸlarımız, Ali Hocam'dan ezan dersi almış gelmiÅŸler. Ali Hocam'ın hicaz makamında bir 'Hayyalessaleh...' naÄŸmesi vardır, çok harika bir naÄŸmedir. Yurt dışında bazı arkadaÅŸlar kampın mescidinde ezan okuyor ve bu naÄŸmeyi yapıyor. 'Tamam, bu Ali Hocam'ın talebesidir' diyorum ve doÄŸru çıkıyor." diye konuÅŸtu.
Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.