Sosyal Medya

Güncel

ABD, YPG için Türkiye'ye ihtar verdi

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, YPG'ye olan desteklerini bir kez daha yineledi.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı'nda düzenlenen absın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye'de 'güvenli bölge' gündemine ve 'IŞİD'le mücadele' koalisyonunun durumuna iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

Jeffrey, YPG konusunda Türkiye'ye ihtar vererek "Bizimle birlikte savaÅŸanların zarar görmemesi, herhangi bir tarafın saldırısına hedef olmaması konusunda taahhüdümüz sürüyor. BaÅŸkan da bunu açıkça söyledi. Bu durum, Türkiye'yle ilgili endiÅŸelerimizi de kapsıyor" dedi.

IŞİD'in Suriye ve Irak'ya hala bir tehdit olduÄŸunu belirten Jeffrey, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Suriye'nin kuzeydoÄŸusunda IŞİD kalıntılarıyla mücadele ettiÄŸini söyledi.

'GÜVENLÄ° BÖLGE KONUSUNDA ANLAÅžMA YOK'

DiÄŸer yandan Jeffrey, güvenli bölge konusunda Türkiye ile müzakerelerin sürdüÄŸü bilgisini verdi.

Erbil'de Türk konsolosluÄŸu çalışanının öldürüldüÄŸü saldırıya iÅŸaret eden Jeffrey, "Bir yandan da PKK ile ilgili endiÅŸeler var. Henüz güvenli bölge konusunda anlaÅŸmaya varmadık. Temaslarımız sürüyor. Kaygıları dengelemeye çalışıyoruz. Bir taraf önemli bir yerel ortak, diÄŸer taraf da NATO müttefiki" dedi.

'TÜRKÄ°YE DAHA DERÄ°N BÄ°R BÖLGE Ä°STÄ°YOR'

Türkiye'nin güvenlik endiÅŸeleri kapsamındaki güvenli bölge konusunda henüz bir anlaÅŸmaya varılamadığını aktaran Jeffrey, ÅŸunları kaydetti:

 

"Türk Savunma Bakanı (Hulusi Akar) oldukça sert bir pozisyon alıyor. Türkiye, bizim için mantıklı olan tüm ağır silahların geriye çekildiÄŸi 5 ile 14 kilometrelik bir alandan daha derin bölge istiyor. Bu konuda bazı anlaÅŸmazlıklar var. Bu durum 'güvenli bölgenin' kurulmasını engelliyor ama diplomatik ve askeri temaslarımız sürüyor."

'IŞİD, İDLİB'DE AKTİF'

Jeffrey, Suriye'nin Ä°dlib bölgesindeki IŞİD ve diÄŸer örgütlerden teröristlerin varlığının ABD'de endiÅŸeye yol açtığını belirtti.

Jeffrey, "IŞİD unsurları, (Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar) Esad rejiminin kontrol edemediÄŸi Fırat'ın güneyinde ve ayrıca Ä°dlib'de halen çok aktifler. Ä°dlib, sadece IŞİD deÄŸil genel olarak terör açısından büyük endiÅŸe yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.