Sosyal Medya

Doğu Akdeniz'de Türkiye-Rusya işbirliği sinyali

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Kıbrıs ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye ile Doğu Akdeniz'de işbirliği kararı alabileceklerini ifade etti. Novak'ın açıklaması Kıbrıs konusunda yapılan ilk olumlu mesaj niteliği taşıyor.



Rusya Enerji Bakanı Novak, bugün Antalya'da katılacağı Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 16. Dönem Toplantısı öncesinde AA muhabirine, iki ülke arasındaki iliÅŸkilere yönelik deÄŸerlendirmelerde bulundu.
 
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın eÅŸ baÅŸkanlığında düzenlenecek KEK toplantısında, iki ülkenin ticari ve ekonomik iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesini ele alacaklarına iÅŸaret eden Novak, "Bugün temaslarımız etkin bir ÅŸekilde geniÅŸliyor ve derinleÅŸiyor. Geçen yılın sonunda ticaret hacmimiz yüzde 16 artarak 25,5 milyar dolara ulaÅŸtı. Ticarette karşılıklı yatırımlarda, sosyo-kültürel ve beÅŸeri alanlardaki baÄŸlarımızı daha da artıracak fırsatlara sahibiz" diye konuÅŸtu.
 
'VÄ°ZE VE GÜMRÜK KONULARINI KONUÅžACAÄžIZ'
 
Novak, toplantıda, Rusya ve Türkiye iÅŸ birliÄŸinin önünde engel oluÅŸturan idari bariyerlerin kaldırılmasını da ele alacaklarını dile getirerek, "Özellikle de iÅŸ dünyasının daha kolay bir ÅŸekilde etkileÅŸime geçebilmesi için vize ve gümrük konularını konuÅŸacağız" ifadesini kullandı.
 
Rus-Türk ve Türk-Rus iÅŸ konseylerinin de komisyon kapsamında 20'nci ortak toplantılarını yapacaklarını belirten Novak, toplantının çok sayıda iÅŸ insanının katılacağı son derece önemli bir platform olacağını ve ülkeler arası iÅŸ birliÄŸine ivme kazandırmasını beklediklerini söyledi.
 
Novak, TürkAkım ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) gibi projelerin hayata geçmesiyle ekonomik ve ticari alanlarda yeni iÅŸ birliÄŸi olanaklarının doÄŸacağına iÅŸaret ederek, "Tarım sektöründe de karşılıklı tedarikimizi artırabileceÄŸimiz önemli bir potansiyel var. Sanayide ise mühendislik ürünleri ve ortak Rus uçağı yapımı için ortak giriÅŸimler kurulması yönünde ciddi bir potansiyel görüyoruz. Askeri-teknik iÅŸ birliÄŸi de yoÄŸun bir ÅŸekilde geliÅŸiyor" dedi. Rusya ile Türkiye arasında kurulan 900 milyon avro hacimli yatırım fonunun da çok önemli olduÄŸuna dikkati çeken Novak, "Fon, çalışmalarına baÅŸladı ve gerekli tüm evrak hazırlandı.
Fonun yatırım yapacağı belirli projeler hem Rusya'da hem de Türkiye'de deÄŸerlendiriliyor" diye konuÅŸtu.
 
TÜRKAKIM'IN KAPASÄ°TESÄ° ARTIRILABÄ°LÄ°R
 
TürkAkım'ın, Rusya için Türkiye ile hayata geçirilen en önemli projelerden biri olduÄŸunu dile getiren Novak, "Projenin inÅŸaatında son aÅŸamaya geliniyor ve gelecek yıl Türkiye'ye doÄŸrudan doÄŸal gaz sevkiyatı baÅŸlayacak. Projenin takvim doÄŸrultusunda ilerlemesi noktasında Türk ortaklarımıza müteÅŸekkiriz" ifadesini kullandı.
 
Novak, TürkAkım'ın DoÄŸu Avrupa'ya uzanacak ikinci hattı için çalışmaların baÅŸladığını ve bu kapsamda Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Baumgarten'e sevkiyat planlandığını belirterek, "Gazprom söz konusu ülkelerle yol haritasını imzaladı. Tüm süreç Avrupa kanunları doÄŸrultusunda ilerliyor" dedi.
 
Avrupa'da doÄŸal gaz tüketiminin artmasını beklediklerini söyleyen Novak, "Bunun nedeni hem talebin artması hem de Avrupa'da doÄŸal gaz üretiminin düÅŸmesi. Rus gazı rekabetçidir ve TürkAkım'ın Avrupa'ya doÄŸal gaz sevkiyatında en önemli rotalardan biri olmasını bekliyoruz" diye konuÅŸtu.
Novak, Kuzey Akım 2 projesinde aksaklık yaÅŸanması halinde TürkAkım'ın kapasitesinin artırılabileceÄŸine yönelik açıklamalara iliÅŸkin ÅŸunları ifade etti: "Kuzey Akım 2'nin takvim doÄŸrultusunda ilerlediÄŸini düÅŸünüyoruz. TürkAkım'ın kapasitesinin artırılması teorik açıdan mümkün. Bu tümüyle doÄŸal gaz talebine ve böyle bir yatırımın geri ödeme sürecine baÄŸlı. Avrupa'da doÄŸal gaz tüketimine yönelik potansiyel yüksek ancak rekabet de var. Söz konusu rekabet içinde gerekli hacimleri temin etmeye hazırız"
 
AKKUYU'DA TÜRK YATIRIMCI ARZUSU
 
Akkuyu NGS'de Türkiye ve Rusya arasındaki iÅŸ birliÄŸinin önemli olduÄŸunun altını çizen Novak, "Projede inÅŸaat tüm hızıyla devam ediyor ve 2023'te faaliyete geçmesini bekliyoruz. Projede inÅŸaatın maliyeti açısından tüm konular çözülmüÅŸ durumda." dedi. Novak, Akkuyu projesinde Türk ÅŸirketlerin de yer almasını arzu ettiklerini belirterek, "Projede Türkiye'de üretilmiÅŸ malzemeler azami ÅŸekilde kullanılıyor.
 
Tesisin Türkiye'de yer aldığını düÅŸünürsek, Türk ortaklarımızın proje yönetiminde yer alması makul olur. Buna yönelik istiÅŸareler devam ediyor ve Türk ÅŸirketlerin projede hissedar olarak yer almasını umuyoruz" diye konuÅŸtu.
 
Akdeniz'de Rusya ile Türkiye arasında olası iÅŸ birliÄŸi olanaklarını deÄŸerlendiren Novak, ÅŸunları kaydetti:
"Akdeniz'de Rus ÅŸirketlerin yer aldığı baÅŸarılı enerji projeleri var. ÖrneÄŸin Rosneft, Zohr sahasının geliÅŸtirilmesinde yer alıyor. Bu tür giriÅŸimlerde iÅŸ birliÄŸinde öncelik ekonomik çıkarlar tarafından ÅŸekillenir. EÄŸer ticari açıdan tüm tarafların yararına projeler olursa, Rus ÅŸirketleri DoÄŸu Akdeniz'de Türkiye ile iÅŸ birliÄŸine yönelik kararlar alabilir"
 
Novak, Türk vatandaÅŸlarına yönelik vize uygulamasına iliÅŸkin, "Vize konusu son derece önemli ve ülkelerimiz arasındaki görüÅŸmelerde daima gündemimizde. Dün Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, hususi ve hizmet pasaportuna sahip Türk vatandaÅŸlarının Rusya'ya giriÅŸi için vize uygulamasına son verdi. Bunun ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik iliÅŸkilerin kalkınması açısından önemli bir unsur olduÄŸuna inanıyoruz" dedi.
 
'TÄ°CARET HACMÄ°NÄ° 100 MÄ°LYAR DOLARA ÇIKARMAYI HEDEFLÄ°YORUZ'
 
“Ülkelerimizin yönetimleri tarafından ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma yönünde bir hedef koyuldu” diyen Novak’a göre tarım, inÅŸaat, metalurji ve enerji gibi alanların yanı sıra uzay, eczacılık ve dijital teknoloji gibi alanlarda da ortak yatırımları arttırma potansiyeli var.
 
Rusya ve Türkiye ayrıca karşılıklı ticarette ulusal para birimlerinin kullanımını bugünkü yüzde 34’lük seviyenin üzerine çıkarmaya çalışıyor. Rusya, Türkiye’de ‘Mir’ banka kartlarının kullanımını kabul etmeye baÅŸladı. Mir banka kartları Ä°zbank’larda kullanılabiliyor. Ancak gelecek günlerde kartların kabul edildiÄŸi bankaların sayısı arttırılacak.
 
DiÄŸer yandan toplantının Türkiye Tarafı BaÅŸkanı Tuncay Özilhan da iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yüzde 14 artarak 25 milyar dolara ulaÅŸtığını ifade etti.
Ticarette enerji ve doÄŸal kaynakların ağırlıklı olduÄŸunu belirten Özilhan ticaret hacmini dengeleyecek baÅŸka alanlarda da iÅŸbirliÄŸine baÅŸlandığını kaydetti.
 
Özilhan Rusya ile Türkiye’nin yalnızca birbiri için üretim yapmayıp baÅŸka ülkelerde de birlikte çalışabilmesi için iki taraf arasındaki yatırım alanlarının çeÅŸitliliÄŸinin arttırılması gerektiÄŸini belirtti.
 
'TÜRK-RUS Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ° ÖNEMLÄ° BÄ°R SINAV VERMÄ°ÅžTÄ°R'
 
Sputnik Türkiye Muhabiri Elif Sudagezer’in aktardığına göre, Özilhan konuÅŸmasında ÅŸu ifadeleri kullandı:
 
“500 yıllık Türk-Rus komÅŸuluk iliÅŸkileri son yıllarda yakın coÄŸrafyamızda yaÅŸanan bir takım geliÅŸmelerden ötürü önemli bir sınav vermiÅŸtir. GeçtiÄŸimiz yıllarda ikili ticaretimizde yaÅŸanan düÅŸüÅŸe raÄŸmen 2018 yılında Rusya’ya olan ihracatımız ve ithalatımız artmış ve ikili ticaret hacmimiz 25 milyar dolara varmıştır. Bu rakam bir önceki yıla göre ikili ticari hacmimizde yüzde 14’lük bir artışa tekabül etmektedir.
 
Ä°ÅŸ insanları olarak 2018 yılında ikili ekonomik iliÅŸkilerimizde yakaladığımız ivmeyi, bu yılda devam etmesi için omuzlarımızda taşıdığımız sorumluluÄŸun farkındayız. Bilmekteyiz ki, ekonomik iliÅŸkiler sadece siyasi deÄŸil, iÅŸ insanlarının da tamamlayıcı rol almasını gerektiren bir konudur. Aktif bir ÅŸekilde çalışan iÅŸ konseyimiz geçtiÄŸimiz süreçte de bu sorumluluk duygusuyla hareket etmiÅŸtir. Yaptığımız çalışmalara dair size birkaç örnek vermek istiyorum. 8 Nisan 2019’da da iki ülkenin devlet baÅŸkanlarının teÅŸrif etmesiyle Kremlin Sarayı’nda kısıtlı sayıda her iki ülkenin iÅŸ insanlarının toplanmasıyla toplantı düzenlendi ve ikili iliÅŸkilere katkı sunuldu. 26 Nisan 2019’da Adıgey Cumhuriyeti baÅŸkanının katılımıyla, 16 Mayıs 2019’da Tataristan BaÅŸkanı Rüstem Minnihanov’un ülkemize yapmış olduÄŸu ziyaret kapsamında iÅŸ forumları organize edildi, ikili ticari iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesinin önü açıldı. 2019 yılında gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz etkinlikler, bundan tam iki hafta önce, her yıl Yekaterinburg ÅŸehrinde düzenlenen INNOPROM Uluslararası Sanayi Fuarı’nda bu yıl Türkiye’nin partner ülke olması vesilesiyle organize ettiÄŸimiz iÅŸ forumuyla taçlandırdık. Bugün ise iÅŸ konseyimizin 20. ortak toplantısını yapıyoruz. Ä°kili ticari iliÅŸkilerimizde yeni baÄŸların kurulmasına aracılık etmekteyiz. Ä°ki ülke arasında adeta köprü kuran iÅŸ insanlarımızın Rusya’daki faaliyetlerini kolaylaÅŸtıracak karşılıklı adımların atılmasının öneminin farkındayız. Karşılıklı olarak etkileÅŸimin artırılması için vize rejiminin 2015 yılı öncesi haline dönmesi gerektiÄŸini bir kez daha iletmek istiyoruz.
 
Küresel siyasetin ticaret savaÅŸlarıyla belirlendiÄŸi bu dönemde yerel para birimleriyle ticaretin iki ülke arasındaki ekonomik iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸmesindeki önemi su götürmez bir gerçektir. Bu nedenle ikili ticaretimizdeki yerel para birimlerinin payını yüzde 10’dan daha yukarıya taşımamız önümüzde duran önemli bir sınavdır. Bu sadece iki ülke ekonomisinin kalkınması için deÄŸil gerek siyasal gerekse de kültürel alanda iki ülke arasındaki güvenin pekiÅŸtirilmesi için büyük bir önem arz etmektedir.
Son olarak, ikili ticaretimizdeki asimetri her geçen gün geliÅŸen ekonomik iliÅŸkilerimizin sürdürülebilirliÄŸi açısından önemli bir sorun teÅŸkil etmektedir.”
 
OLPAK DESTEK Ä°STEDÄ°
 
Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K) BaÅŸkanı Nail Olpak ise ÅŸu sözleri dile getirdi:
 
“Devlet BaÅŸkanlarımızın verdiÄŸi 100 milyar dolarlık hedef, 2018’deki rakamları 4 kat artırmak demek. Hem hoÅŸumuza gidiyor hem de çok ciddi ÅŸekilde çalışmamız gerektiÄŸinin kanaatindeyiz. 8 Nisan’da Moskova’da gerçekleÅŸtirilen toplantıda söylenen bazı hususları çok kısa ÅŸekilde ifade edeceÄŸim. Öncelikle, dün vize konusunda gerçekleÅŸen geliÅŸme güzel, ancak 2015 öncesini hala arzu ediyoruz. 2018 Mayıs kararnameleri kapsamında Türk müteahhitlerine ve iÅŸ adamlarına pozitif ayrımcılık yapılmasını beklediÄŸimizi tekrarlamak istiyorum. Bizim tarafımızdan Rusya’da üretilen ürünlerin Avrupa’ya ihracatlarının teÅŸviki konusunda hususlar var. Bazı Avrupalı yatırımcılara uygulanan devlet garantilerinin bizim yatırımcılarımıza da uygulanması hususu. Eminim, bu konular zaten bakanlarımızın görüÅŸmeleri içerisinde yer alacaktır. Müteahhitlerimiz çok aktifler, özellikle Moskova dışında da iÅŸ imkanlarının saÄŸlanması hususunu da tekrar ifade etmek istiyorum.
 
Sebze ve meyvedeki karantina prosedürü hepimizin bildiÄŸi bir konu. Yerel para birimlerinin kullanılması konusunda konuÅŸmaların baÅŸladığını biliyorum. Bu noktada sonuca gidileceÄŸi kanaatindeyim. Finansman konusunda, Türk yatırımcılarının Rusya’daki yerel projelerinin finansmanı ve oradaki iÅŸletme sermayesinin yerel kaynaklardan saÄŸlanması konusunda destek istiyoruz. Ä°kili geçmiÅŸ belgelerinin kotaları konusunda desteklerinizi bekliyoruz.
 
Bakanlarımızın bu konularda destekleri hedeflediÄŸimiz rakamlardaki hedefleri yakalama konusunda önümüzü açacağını düÅŸünüyor, konuÅŸmamı Gogol’un bir sözüyle sonlandırmak istiyorum. ‘Bu dünyadaki en masum mutluluk sebeplerinden biri duygularını, düÅŸüncelerini ve fikirlerini baÅŸkalarıyla paylaÅŸmaktır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.