Sosyal Medya

Güncel

İspanya'da siyasi belirsizlik: İkinci oylamada da hükümet kurulamadı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in, kurmak istediği hükümet meclisteki ikinci oylamada da güvenoyu alamadı.



Ä°spanya'da 350 sandalyeli mecliste, tutuklu yargılanan ve milletvekillikleri dondurulan 4 Katalan siyasetçi genel kuruldaki oylamaya katılmadı.

Hükümetin güvenoyu alması için basit çoÄŸunluÄŸun yeterli olduÄŸu ikinci oylamada, 124 "evet", 155 "hayır" ve 67 "çekimser" sonucu çıktı. Bu sonuçla Ä°spanya'da hükümet kurulamadı.

Mecliste 2 gün önce yapılan ve mutlak çoÄŸunluÄŸun gerekli olduÄŸu ilk oylamada, 124 "evet",170 "hayır" ve 52 "çekimser" sonucu çıkmıştı.

'ANLAÅžMA MÜMKÜN OLMADI'

Bu arada güven oylaması öncesinde meclis genel kurulunda konuÅŸan PSOE lideri Sanchez, Unidas Podemos ile anlaÅŸma saÄŸlanamamasında sorunun hiçbir zaman hükümet programı olmadığını vurguladı.

Sanchez, "AnlaÅŸma mümkün olmadı. Sorun hükümet programı deÄŸil bakanlıkların dağılımıydı. Unidas Podemos'a teklifimiz sosyal sorunlarla ilgilenen bir BaÅŸbakan Yardımcılığı kurulması ve SaÄŸlık, Konut, Sosyal Ekonomi ve EÅŸitlikler bakanlıklarının verilmesiydi. Sosyal konularla ilgili 4 bakanlık. Bu teklifimiz reddedildi" ifadelerini kullandı.

BaÅŸbakan olmak istediÄŸini ancak "bedeli ne olursa olsun ya da hükümet nasıl olursa olsun" düÅŸüncesine sahip olmadığını belirten Sanchez, "Tutarlı ve birbirine baÄŸlı bir hükümet istiyorum. Sayın Iglesias'ın (Unidas Podemos lideri Pablo Iglesias) istediÄŸi gibi bir hükümet içinde iki hükümet olarak deÄŸil" diye konuÅŸtu.

 

Ä°spanya'nın acil bir ÅŸekilde yeni bir hükümete ihtiyacı olduÄŸunu vurgulayan Sanchez, "sol siyasi güçlerin birlik olmasında tarihi bir fırsatın kaçırılmasından ve meclisteki siyasi partilerin hükümetin kurulmasını bloke etmeye devam etmesinden dolayı üzgün olduÄŸunu" söyledi.

Mecliste ikinci büyük siyasi parti konumundaki saÄŸ görüÅŸlü Halk Partisinin lideri Pablo Casado ise "tiyatro" olarak nitelendirdikleri Sanchez'in hükümet kurma müzakerelerinin "büyük bir baÅŸarısızlıkla sonuçlandığını" ifade etti.

DiÄŸer yandan Katalonya'da birinci parti olan ve Ä°spanya'dan ayrılmayı savunan Katalonya Cumhuriyetçi Solunun (ERC) Meclis Sözcüsü Gabriel Rufian, hükümetin kurulmamasından dolayı Unidas Podemos'u suçlayarak "Tüm sol partiler olarak piÅŸman olacağız. Eylül hepimiz için hayatımızı zorlaÅŸtıracak. Halk, solun kaybettiÄŸini düÅŸünüyor" dedi.

'HÜKÜMET KURULMASI Ä°ÇÄ°N EYLÜL SON TARÄ°H'

Ülkedeki yasal süreç gereÄŸi, Kral 6. Felipe'nin bir kez daha siyasi parti liderleriyle tek tek görüÅŸmesi bekleniyor.

Ä°spanya'daki siyaset otoriteleri, mevcut meclis aritmetiÄŸinde hükümet kurma olasılığı bulunan tek siyasi partinin PSOE olmasından dolayı Kral 6. Felipe'nin Pedro Sanchez'e ikinci kez hükümeti kurma yetkisi vereceÄŸini belirtiyor.

Bu olasılıkta Sanchez'in önünde eylül ayına kadar iki aylık bir müzakere süreci bulunurken, ÅŸimdiye kadar anlaÅŸma saÄŸlayamadığı aşırı sol görüÅŸlü Unidas Podemos'u ikna edebileceÄŸi yorumları yapılıyor.

SÄ°YASÄ° BELÄ°RSÄ°ZLÄ°K SÜRÜYOR

Ä°spanya'da son 4 yılda 3. kez yapılan, 28 Nisan'daki erken genel seçimlerin ardından Ä°spanya Kralı 6. Felipe, seçimlerden birinci parti çıkması sebebiyle, 6 Haziran'da PSOE lideri Sanchez'i hükümeti kurmakla görevlendirmiÅŸti.

Eylül ayına kadar PSOE ile Unidas Podemos arasında bir anlaÅŸma saÄŸlanamaması halinde ülkede yine genel seçime gidilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.