Sosyal Medya

Güncel

Endonezyalı Bakan: Türkiye'nin savunma sanayisine, teknolojisine ihtiyaç duyuyoruz

Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Enggartiasto Lukita, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ülkelerine beklediklerini ve Türkiye'nin savunma sanayisine ihtiyaç duyduklarını belirtti.



Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Enggartiasto Lukita, "Gelecek yılın ilk çeyreÄŸinde CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Endonezya'yı ziyaret edeceÄŸi zaman onur duyacağız. AnlaÅŸmalar ve ticari görüÅŸmeler ErdoÄŸan ülkemize geldiÄŸinde görüÅŸülecek. Bundan sonra tüm bu ticaret müzakereleri ve anlaÅŸmalar büyük ölçüde sonuçlandırılacak." dedi

Lukita, AA muhabirinin Türkiye ile Endonezya arasındaki ekonomik iliÅŸkilere yönelik sorularını cevapladı.

Ä°ki ülke arasındaki iliÅŸkilerin 12'inci yüzyıla kadar dayandığını dile getiren Lukita, Türkiye'de ilk büyük elçiliÄŸi 1950'li yıllarda açtıklarını ifade etti.

GeçmiÅŸ yıllarda 2 ülke arasındaki iliÅŸkilerin daha kuvvetli olduÄŸunu belirten Lukita, "Temelde bizim ikili ticaretimiz iyiydi, ama ÅŸimdi eskisi kadar iyi deÄŸil. Türkiye ve Endonezya geçen yıl yalnızca 1 milyar dolar ticaret yaptı. Bu hiçbir ÅŸey deÄŸil." ifadelerini kullandı.

"Ä°KÄ° LÄ°DER ARASINDA ÖNEMLÄ° BÄ°R BAÄž VAR"

Lukita, Endonezya Devlet BaÅŸkanı Joko Widodo ile CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan arasında çok yakın iliÅŸkiler bulunduÄŸuna dikkati çekti.

G-20 toplantısında her iki iki liderin de ikili ticaretin en kısa sürede 10 milyar dolara çıkarılması gerektiÄŸine karar verdiÄŸini aktaran Lukita, ikinci olarak da Kapsamlı Ekonomik Ortaklık AnlaÅŸması'nın (CEPA) bir an önce imzalanması yönünde fikir birliÄŸine varıldığını dile getirdi.

Bakan Lukita, iki ülkenin liderleri tarafından yapılacak görüÅŸmelere göre 10 milyar dolarlık ticaret hacmine 2020-2023 yılları arasında ulaşılmasının ön görüldüÄŸünü söyledi.

"ERDOÄžAN'IN ENDONEZYA'YI ZÄ°YARETÄ°NDEN ONUR DUYACAÄžIZ"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın gelecek yılın ilk çeyreÄŸinde Endonezya'yı ziyaret edeceÄŸi bilgisini paylaÅŸan Lukita, ÅŸunları kaydetti:

"CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Endonezya'yı ziyaretinden onur duyacağız. AnlaÅŸmalar ve ticari görüÅŸmeler ErdoÄŸan ülkemize geldiÄŸinde görüÅŸülecek. Bundan sonra tüm bu ticaret müzakereleri ve anlaÅŸmalar büyük ölçüde sonuçlandırılacak. CEPA anlaÅŸmasıyla ikili ticaretimizin artacağına inanıyoruz. Ä°ÅŸ forumlarında ve birebir toplantılarda, Türk ve Endonezya yatırımcılarının ilgisini çeken çok özel sektörler görülüyor. Ä°kili ticaret kapasitemizi nasıl artıracağımıza yakından çalışıyoruz. "

Türk ÅŸirketlerinin Endonezya'ya yatırım için geldiÄŸini ve ülkedeki fırsatlarla yakından ilgilendiÄŸini aktaran Lukita, "Bunun sebebi sadece 265 milyon nüfusa sahip olduÄŸumuz deÄŸil aynı zamanda Endonezya'nın da bir merkez ülke olmasıdır. Ayrıca Endonezya, Türkiye'deki pek çok özel sektörle de ilgileniyor. Åžimdi hükumet olarak bizim iÅŸimiz, ikili ticaret ve yatırımlarda bu ruhu ve istekliliÄŸi korumak için destek saÄŸlamak. Böylece yatırımcılar bu anlaÅŸmayla iÅŸlerini ve yatırımlarını uygulayabilirler. Bu çözümleri mümkün olan en kısa sürede bulmalıyız." diye konuÅŸtu.

"TÜRKÄ°YE'NÄ°N SAVUNMA SANAYÄ°SÄ°NE, TEKNOLOJÄ°SÄ°NE Ä°HTÄ°YAÇ DUYUYORUZ"

Bakan Enggartiasto Lukita, iki ülkenin de birbirine ihtiyacı olduÄŸunu vurguladı.

Lukita, "Türkiye bizden palmiye yağı alıyor, kağıt alıyor bunları artırabiliriz. Ayrıca biz de Türkiye'nin savunma sanayisine, teknolojisine ihtiyaç duyuyoruz. Öyleyse bunları Türkiye dışında baÅŸka bir ülkeden neden alalım? Türkiye'deki savunma sanayi son on yılda mükemmel bir geliÅŸme gösterdi. Ülkemde savunma bakanı olsaydım, muhtemelen Türkiye'den savunma sanayi araçları alırdım." dedi.

"Ä°SLAMÄ° FÄ°NANS KONUSUNDA ÇALIÅžMA YAPILABÄ°LÄ°R"

Türkiye'deki turizmin de çok geliÅŸtiÄŸini belirten Lukita, Endonezyalı turistlerin denizin ve kumsalın bulunduÄŸu yerlere gitmek yerine, Türkiye'de tarihi ve dini yerleri ziyaret ettiÄŸini ve Türk Hava Yolları'nın Endonezya'dan gelen turist sayısını artırmak için "harika bir iÅŸ" yaptığını söyledi.

Lukita, ayrıca Ä°slami finansın dünya çapında ve Endonezya'da daha da popüler hale geldiÄŸini ifade ederek, her iki ülkenin bu alanlarda çalışabileceÄŸini ve ortak projeler yapabileceÄŸini sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.