Sosyal Medya

Güncel

Türkiye boyun eğmedi; ABD ve NATO’ya rağmen S-400’ün ilk parçaları Ankara’ya indi

Türkiye, ABD’nin tüm tehditleri ve NATO’nun rahatsızlığına rağmen, S-400 konusunda taviz vermedi ve S-400 hava sisteminin ilk parçaları dün Ankara’ya geldi. Şimdi gözler S-400’lerin yerleştirileceği bölgelerde ve ABD'nin, Türkiye'ye karşı yaptırımları hayata geçirip geçirmeyeceğinde...



Türkiye, ABD'nin tüm tehditleri ve NATO'nun rahatsızlığına raÄŸmen, S-400 konusunda taviz vermedi ve S-400 hava sisteminin ilk parçaları dün Ankara'ya geldi. Åžimdi gözler S-400'lerin yerleÅŸtirileceÄŸi bölgelerde ve ABD'nin Türkiye'ye karşı yaptırımları hayata geçirip geçirmeyeceÄŸinde...

 Türkiye, Amerikan'ın tüm tehditlerine ve NATO'nun rahatsızlığına raÄŸmen Rusya ile S-400 konusunda anlaÅŸmaya vardı. Ve yapılan anlaÅŸmanın ardından Rus hava savunma sisteminin ilk parçaları bugün Ankara'ya getirildi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da,  "SözleÅŸme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara'ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren baÅŸlamıştır" denildi.

Rusya'nın, askeri-teknik iÅŸbirliÄŸinden sorumlu federal servisi FSVTS, S-400 karadan havaya savunma sisteminin Türkiye'ye teslimatının baÅŸladığını doÄŸruladı. FSVTS yetkilileri, "FSVTS, S-400 sisteminin Türkiye'ye teslimatının baÅŸladığını doÄŸrulamaktadır. Teslimatlar tarafların üstünde mutabık kaldığı tarihlerde gerçekleÅŸtirilecektir" dedi. 

Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasının ardından tüm dünyanın gözü bir anda Türkiye'ye çevrildi. Dünya üzerinde yayın yapan tüm ajanslar, haber siteleri ve televizyon kanalları S-400'lerin Türkiye'ye iniÅŸini son dakika olarak okuyucularına duyurdu.

Amerikan haber ajansı The Associated Press (AP) haberi okuyucularına ABD'nin yaptırım tehdidini hatırlatarak verdi. Ajans haberini, "Türk Savunma Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Rus füze savunma sisteminin ilk sevkiyatının Türkiye'ye ulaÅŸtığını, ülkeyi olası ABD yaptırımlarına ve Washington'la yeni bir soÄŸukluÄŸa yaklaÅŸtırdığını söyledi" diye verdi.

Sistemin bütün parçalarının Ankara'ya getirilmesiyle birlikte Türkiye S-400'leri kullanmaya baÅŸlayacak.
Åžimdi gözler S-400'lerin yerleÅŸtirileceÄŸi bölgelerde.

S-400

ÅžANLIURFA BÄ°RECÄ°K

Yapılan detaylı saha analizleri ve araÅŸtırmaların ardından ilk bataryanın, 911 kilometrelik Suriye sınırının orta noktası olarak kabul edilebilecek olan 'Åžah Fırat' operasyonu ile yeni yerine taşınan Süleyman Åžah Türbesi'nin yakınlarındaki Åžanlıurfa'nın Birecik ilçesi yakınlarına konuÅŸlandırılması bekleniyor.

MERSÄ°N YA DA HATAY SEÇENEĞİ

Türkiye'ye gelecek olan ikinci S-400 bataryasının ise risk analizleri doÄŸrultusunda, Akdeniz'deki geliÅŸmelere karşı bu bölgeye hakim olacak ÅŸekilde konuÅŸlandırılacak.

AKDENÄ°Z'DEKÄ° GELÄ°ÅžMELER

Güvenlik ve strateji uzmanlarının yaptığı analizler sonunda, ikinci bataryanın da Akdeniz'deki kaynak ve rezervlerde Türkiye'nin haklarının korunmasında da elini güçlü kılacak ÅŸekilde, Mersin veya Hatay'a konuÅŸlandırılmasının uygun olacağı görüÅŸü iletildi.

S-400 bataryasının Hatay'a kurulmasının Akdeniz'in yanı sıra Suriye'nin Ä°dlib, Hama ve Lazkiye bölgelerinden de gelecek tehditleri bertaraf etmesi noktasında çift taraflı kullanımının mümkün olduÄŸunu, Mersin bölgesine yerleÅŸtirilmesinin de Akdeniz'in yanı sıra Kıbrıs'ı da kapsayacak ÅŸekilde etkin görev yapacağı kaydedildi.

Akdeniz öncelikli olarak Türkiye'nin kullanmayı hedeflediÄŸi bataryanın, nereye kurulacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

600  KÄ°LOMETRELÄ°K RADARI VAR

Öte yandan bataryaların, kurulumunun ardından sabit kalmayacağı ve hareketli olduÄŸu için istenildiÄŸi zaman riskli bölgelere transferinin mümkün olduÄŸu da belirtildi.

Askeri kaynaklar, 600 kilometrelik radara sahip olan S-400 bataryalarının istenildiÄŸi anda baÅŸka bir bölgeye kaydırılabilecek olmasını avantaj olarak deÄŸerlendirdi.

S-400'ÜN FÜZE HEDEFLERÄ°

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

VURABÄ°LDİĞİ HAVA UÇAKLARI

Sistemin hedefleri arasında B-2 ve F-117 hayalet uçaklar, B-1, F-111 ve B-52H stratejik bombardıman uçakları, EF-111A ve EA-6 elektronik harp uçakları, TR-1 keÅŸif uçağı, E-3A ve E-2C erken uyarı radar (AWACS) uçakları, F-15, F-16, F-35 ve F-22 savaÅŸ uçakları, Tomahawk füzeleri ve balistik füzeler yer alıyor.

Åžu anda dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak belirtilen S-400, Rusya'nın SoÄŸuk SavaÅŸ döneminde geliÅŸtirmeye baÅŸladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.

sema

SÄ°STEM NASIL ÇALIÅžIYOR

1* Uzun menzilli izleme radarı, havadaki nesneleri takip ediyor ve gelen bilgiyi komuta aracına gönderiyor. Potansiyel hedefler, komuta arasında deÄŸerlendiriliyor

2* Hedef tanımlandıktan sonra komuta aracı füzenin fırlatılmasına karar veriyor

3* Fırlatmayla ilgili veriler, hedefe göre en iyi konumda bulunan fırlatma aracına gönderiliyor ve buradan karadan havaya füzeler gönderiliyor

4* Angajman radarı, füzenin hedefine ulaÅŸmasına yardımcı oluyor 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.