Sosyal Medya

Güncel

İki anketçi, iki görüş: Babacan AK Parti’yi karpuz gibi bölmez; yüzde 12’lik ‘beyaz sağ’ oyunu alır

ANAR Araştırma Genel Müdürü İbrahim Uslu ve A&G Araştırma Genel Müdürü Adil Gür, Babacan'ın kuracağı yeni partinin siyaset hayatındaki şansını değerlendirdi



Kulislerde Ali Babacan'ın kuracağı ve 11. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül'ün arka planda destek vereceÄŸi söylenen parti için ilk somut adım atıldı ve Babacan AK Parti üyeliÄŸinden istifa etti.

Ä°stifa duyurusunda "aklen ve kalben ayrışma yaÅŸadığını" belirttiÄŸi AK Parti'den "Yeni bir çalışma yapmak kaçınılmaz hale geldi" diyerek istifa eden Babacan'n kuracağı partinin potansiyelini ve alabileceÄŸi oy oranını ANAR AraÅŸtırma Genel Müdürü Ä°brahim Uslu ve A&G AraÅŸtırma Genel Müdürü Adil Gür Independent Türkçe'ye deÄŸerlendirdi.

Ä°brahim Uslu: Yüzde 12’lik ‘beyaz saÄŸ’ oyunu alabilir

ANAR Genel Müdürü Ä°brahim Uslu, yeni kurulacak partinin, AK Parti'den önemli bir pay alabileceÄŸi görüÅŸünde.

Uslu, 'beyaz saÄŸ' olarak tanımladığı AK Parti seçmeni olan muhafazakar, eÄŸitimli ve orta-yüksek gelir grubuna mensup kiÅŸilerin, Babacan'ın partisine destek vereceÄŸini ifade etti.

Uslu'ya göre AK Parti'nin oyun yüzde 10-12 arasındaki oranı, 'beyaz saÄŸ' olarak tanımladığı kiÅŸilerden oluÅŸuyor.

“Partisinden memnun olmayan CHP, Ä°YÄ° Parti ve MHP seçmeni de destekleyebilir”

Babacan'ın partisinin bu kitleye hitap edeceÄŸini söyleyen Uslu, destekçi skalasının AK Parti seçmeni olan 'beyaz saÄŸ' seçmenle sınırlı kalmayacağını da savundu.

Uslu, partisinden memnun olmayan ama altenatifsizlik nedeniyle oy veren CHP, Ä°YÄ° Parti ve MHP seçmenlerinin de Babacan'ın partisini destekleyebileceÄŸini belirtti.

“DoÄŸru kadrolarla hareket ederse…”

Uslu'ya göre, Babacan'ın liderliÄŸindeki partinin, 'doÄŸru kadrolarla hareket etmesi halinde' HDP'ye gönülsüz de olsa oy veren muhafazakar Kürt seçmende de karşılığı olacak.

AK Parti'nin son süreçte 'ÅŸahin politikalar' yürüttüÄŸü tespitini yapan Uslu, muhafazakar Kürt seçmenlerin büyük bölümünün bu nedenle AK Parti'den uzaklaÅŸtığını söyledi.

Adil Gür: AK Parti’ye oy verenlerin ezici çoÄŸunluÄŸu partiye deÄŸil ErdoÄŸan’a oy veriyor

A&G AraÅŸtırma Genel Müdürü Adil Gür ise, Ä°brahim Uslu ile aynı fikirde deÄŸil.

Gür, Babacan’ın partisinin resmilik kazandığında yapılacak araÅŸtırmadan çıkacak sonucun daha saÄŸlıklı olduÄŸunu belirtti.

AK Parti’nin lider partisi olduÄŸunu söyleyen Gür, “Oy verenlerin ezici çoÄŸunluÄŸu, partiye deÄŸil Recep Tayyip ErdoÄŸan’a oy veriyor” ifadelerini kullanırken, Ali Babacan için ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Babacan’ın geleceÄŸi ekonomiye baÄŸlı”

Görev başında olduÄŸu dönemde, ekonomi alanında baÅŸarılı bir süreç geçirmiÅŸ ve yıpranmamış bir isim Ali Babacan. Babacan’ın geleceÄŸinin, iktidarın önümüzdeki dönemde ekonomideki baÅŸarı veya baÅŸarısızlığıyla ilgili olduÄŸunu düÅŸünüyorum.

“AK Parti’yi karpuz gibi bölmez”

“Babacan ve Gül hareketinin AK Parti’yi karpuz gibi ortadan ikiye böleceÄŸi veya üçte birini partiden koparacağı kanaatinde deÄŸilim.” diyerek sözlerine devam eden Gür, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’nde yüzde 1 oyun bile çok önemli olacağını vurgulayarak, Babacan’ın kuracağı partinin alacağı oyun büyük bölümünü AK Parti’den koparacağını ifade etti.

“Lider hareketi olmayacak”

Babacan’ın kuracağı partinin AK Parti tabanından büyük grupları koparamayacağını savunan Gür, ekonomide çalkantılı bir süreç yaÅŸanırsa tercih sebebi olacağını da sözlerine ekledi.

Gür, Babacan’ın partisinin sadece AK Parti’den deÄŸil, diÄŸer partilerden memnun olmayan seçmenleri de bir araya getirebileceÄŸi görüÅŸünü savunurken, yeni partinin bir lider hareketi olmayacağı öngörüsünde de bulundu.

 

© The Independentturkis

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.