Sosyal Medya

Güncel

Reuters, Kıbrıs'taki sondaj faaliyetleri nedeniyle AB'nin Türkiye'ye uygulamayı planladığı yaptırımları yayınladı

Avrupa Birliği (AB), hazırladığı taslak metine göre Kıbrıs'ta "yasadışı" hidrokarbon sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile hava taşımacılığı anlaşması hakkındaki müzakereler ile üst düzey diyalogu askıya alacak ve 2020 yılında Türkiye'ye yapacağı mali yardımı azaltacak.



Avrupa BirliÄŸi (AB), hazırladığı taslak metine göre Kıbrıs'ta "yasadışı" hidrokarbon sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile hava taşımacılığı anlaÅŸması hakkındaki müzakereler ile üst düzey diyalogu askıya alacak ve 2020 yılında Türkiye'ye yapacağı mali yardımı azaltacak.

AB üyesi ülke temsilcilerinin bugün Brüksel'de ele alacağı taslak metinde deÄŸiÅŸiklik yapılması söz konusu olabilir. Metinin Pazartesi günü yapılacak olan üye ülke dışiÅŸleri bakanları toplantısında görüÅŸülerek kabul edilmesi amaçlanıyor.

Reuters tarafından görülen taslak metinde, "Türkiye'nin devam eden ve yeni yasadışı sondaj faaliyetlerinin ışığında (AB), Kapsamlı Hava Taşımacılığı AnlaÅŸması hakkındaki müzakereleri askıya almaya karar verdi ve ÅŸu an için üst düzey diyalog toplantısı yapmamak üzerinde anlaÅŸtı" denildi.

Metinde ayrıca, "Konsey (Avrupa) Komisyonu'nun 2020 için Türkiye'ye katılım öncesi yardımı azaltma teklifini kabul etti ve Avrupa Yatırım Bankası'nı (EIB), özellikle de devlet destekli borç verme konusunda Türkiye'deki kaynak saÄŸlama faaliyetlerini gözden geçirmeye davet etti" denildi.

Açıklamada Türkiye'nin Akdeniz'in doÄŸusunda sondaj faaliyetlerine devam etmesi halinde AB'nin daha da kısıtlayıcı önlemler almaya hazır olduÄŸu belirtildi.

GörüÅŸmelere katılan AB diplomatı Reuters'e yaptığı açıklamada, "(Bu kısıtlayıcı önlemler) Sadece bu belirli yasadışı faaliyetlerle baÄŸlantılı kiÅŸileri hedef alıyor. Göç, terörle mücadele, NATO konusunda Türkiye'nin iÅŸbirliÄŸine ihtiyacımız olduÄŸu için bunu dikkatlice düzenlemeye çalışıyoruz" dedi.

Diplomat, "Bazı üye devletler enerji sevkiyatı konusunda Türkiye'ye baÄŸlılar, bu yüzden dikkatli adımlar atmak zorundayız. GeniÅŸ kapsamlı ekonomik yaptırım beklemiyorum" dedi.

Ankara dün yaptığı açıklamada, Yunanistan ve AB'nin Türkiye'nin Kıbrıs'taki sondaj faaliyetlerinin yasadışı olduÄŸu yönündeki eleÅŸtirisini reddetti.

Diplomatlar, Kıbrıs Rum kesiminin yaptırımlarla ilgili daha sert bir söylem için baskı yaparken, diÄŸer bazı AB devletlerinin de Ankara ile tüm üst düzey iletiÅŸim kanallarını kapatmaya temkinli yaklaÅŸtıklarını belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.