Sosyal Medya

Güncel

Trabzon Araklı'da sel bilançosu ağırlaşıyor: 3 kişi can verdi, 7 kayıp aranıyor

Son iki haftadır Türkiye genelinde aralıklarla etkili olan sağanak, bu kez Trabzon'u vurdu. Kuvvetli yağış Araklı ilçesine bağlı Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallelerinde sele neden oldu. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, selde 3 kişinin öldüğünü, 7 kişinin de kayıp olduğunu duyurdu. Selin etkili olduğu iki mahalleye ulaşım sağlanamazken, şimdiye kadar 76 vatandaş afet bölgesinden tahliye edildi.



Trabzon'un Araklı ilçesinde sel bilançosu ağırlaşıyor, son olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, selde 3 kiÅŸinin öldüÄŸünü, 7 kiÅŸinin de kayıp olduÄŸunu açıkladı.
 
Kuvvetli yağış Araklı'ya baÄŸlı Çamlıktepe ve YeÅŸilyurt mahallelerinde sele neden oldu. Dere yatağındaki mahallelerde su bir anda yükseldi. Akıntı 4 ev ve iÅŸyerini yıktı, suya kapılanlar oldu. Selin etkili olduÄŸu Çamlıktepe ve YeÅŸilyurt mahallerine ulaşım saÄŸlanamıyor.
 
76 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
 
Araklı-Bayburt yolu trafiÄŸe kapalı. AFAD, belediye ve jandarma ekipleri bölgede. Sahil Güvenlik ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı çalışmaya havadan destek verdi. Ulaşımın saÄŸlanamadığı yerlerde mahsur kalanlar helikopterle kurtarıldı. Åžimdiye kadar 76 vatandaÅŸ bölgeden tahliye edildi.
 
Araklı ve çevresinde yağışın etkisini artırması bekleniyor. Bu nedenle tahliye edilenler bölgeden uzaklaÅŸtırıldı. Evlerine dönmemeleri yönünde uyarılar yapıldı.
 
Ä°KÄ° BAKAN AFET BÖLGESÄ°NE GÄ°TTÄ°
 
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu afet bölgesinde incelemelerde bulundu. Pakdemirli, Araklı'daki selde 3 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸini, 7 kiÅŸinin kayıp olduÄŸunu açıkladı.
 
Pakdemirli, Araklı Kaymakamlığı binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, gündüz saatlerinden itibaren olayı takip ettiklerini belirterek  "En önemli üzerinde durduÄŸumuz konu kayıplarımız. Öncelikle can kayıplarımız maalesef daha evvel sayın valimizin açıkladığı 2 can kaybı ÅŸu saat itibariyle 3 can kaybına çıktı. Ben bu kayıplarımız için hepsine Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.
 
7 KİŞİ KAYIP
 
Hayatını kaybeden ve ÅŸu an kayıp olan vatandaÅŸlarla ilgili bilgi veren Pakdemirli, "Kayıplarımızdan bir tanesi Araklı Belediyesi görevlimiz, bir tanesi imam hatip görevlimiz, bir tanesi de vatandaşımız. 7 vatandaşımız hala kayıp. Bunların 3'ü BüyükÅŸehir görevlisi, bir tanesi DSÄ° görevlisi, 3 de vatandaşımız kayıp. 4 yaralımız var. Yaralılarımızın durumu iyi. Tahliyeleri yapıldı. Helikopterlerle gerekli yerlere sevkleri yapıldı. Onların saÄŸlık durumlarında önemli durum yok." diye konuÅŸtu.
 
Bölgenin ayın 13'ünden beri ciddi yağış aldığına dikkati çeken Pakdemirli, "Biz de meteoroloji olarak ciddiyetle ayın 13'ünden beri sürekli rapor yayınlayarak bu bölgeyi takip ediyoruz. Ayın 13'ü perÅŸembe günü ufak çaplı bir taÅŸkın oldu bu bölgede ve hemen 10 tane araç, 3'ü DSÄ°'nin, 4'ü büyükÅŸehirin, 3 tanesi de Araklı Belediyesinin olmak üzere 10 araçla çalışmalar baÅŸladı. "dedi.
 
"METEOROLOJÄ° OLARAK UYARILARIMIZ YAPTIK"
 
Pakdemirli, öÄŸle saatlerinde meteoroloji olarak gerekli uyarıları yaptıklarını iÅŸaret ederek, ÅŸöyle devam etti: "Yani sel, taÅŸkın ve heyelanla ilgili saat 12 civarında uyarılarımızı yaptık ama en nihayetinde bu iÅŸler Allah'ın iÅŸi nerden ne olacağını da bilemiyorsunuz. Gerekli uyarılar yapılmış olmasına raÄŸmen yani kısaca tabir edecek olursak dağın bir parçasından, dağın bir tarafından kopan bir parça aÅŸağıda dere yatağına geliyor ve dere yatağında sürüklenen çamurlu su aÅŸağıdaki 4 binayı yıkmış. 4 bina ev, altlarında da 2 adet iÅŸ yeri var. 2 adet iÅŸ yerimizi yıkıyor. Tabiki bu rusubatlar da bu çamurlu sular da aÅŸağıda eÄŸimin azalmasıyla beraber bir barajlama oluÅŸturuyor. Bu barajlamayla beraber de ÅŸu an itibariyle Araklı-Bayburt kara yolu trafiÄŸe kapalı durumda. Sabah saatlerinden itibaren tüm ekipler hem DSÄ° hem BüyükÅŸehir hem de AFAD'ın ekipleriyle beraber bu kara yolunun bir an evvel açılması gayreti içerisinde olacağız. Ama burada en önemli olan ÅŸu an üzerinde durduÄŸumuz kayıplarımızı 7 tane kayıp vatandaşı buluyor olmak".
 
PAKDEMÄ°RLÄ°: HES PATLADI Ä°DDÄ°ASI GERÇEK DIÅžI 
 
Ekiplerin sabaha kadar bu çalışmaları devam ettireceklerini aktaran Pakdemirli, ÅŸunları kaydetti: "76 vatandaşımız tahliye edildi ÅŸu ana kadar ve bu konu ile ilgili erken saatlerde gelen ve bizi de ilgilendiren bir haber vardı. Oradaki HES'in hidroelektrik santral borusunun patlaması akabinde de böyle bir olay olduÄŸu söylendi. Tamamen bu gerçek dışıdır çünkü tamamen doÄŸal bir olaydır. Tamamen doÄŸal sebeplerle olmuÅŸ bir olaydır. Tamamen doÄŸal sebeplerle de daÄŸdan bi parça koparak bir heyelana sebebiyet vermiÅŸtir. Tabi teselli olarak görebileceÄŸimiz bir ÅŸey daha var. AÅŸağıdaki okulda da geçen cuma itibariyle 200'ün üzerinde çocuÄŸumuz okuyordu. Ä°yi ki okullar tatildi. Çocuklarımız da böylelikle tehlikeden kurtulmuÅŸ oldu. Sabah ışıklarıyla inÅŸallah ilk incelemelerimiz için bölgeye gidiyoruz. Ä°çiÅŸleri Bakanımız da bölgeye hareket etmiÅŸ durumda onunla birlikte de inÅŸallah Sayın Valimizle birlikte de çalışmaları inÅŸallah koordine ediyor olacağız."
 
"4 YARALIMIZ VAR, DURUMU Ä°YÄ°"
 
Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu da ulaşılan vatandaÅŸlar hakkında ÅŸunları söyledi: "Bunların bir tanesi bir yan köyün imam hatibi, birisi Araklı Belediyesinde çalışan vatandaşımız, biri de Çamlıktepe Mahallesi'nde yaÅŸayan mahallemizin sakini ve 7 vatandaşımızın da arama çalışmaları hala devam ediyor. Burada yine daha önce yaÄŸan yaÄŸmur ve suların oluÅŸturduÄŸu ve o suların oluÅŸturduÄŸu halin ortadan kaldırılması için çalışma yapılması için orada bulunan 3 BüyükÅŸehir personeli, bir Devlet Su Ä°ÅŸleri personeli ve yine Çamlıktepe Mahallemizden 3 köylümüz, o mahallenin, o köyün sakinleri, 4 de yaralımız var. Yaralılarımız, burada hastanede. EdindiÄŸimiz, aldığımız bilgilere göre de çok büyük bir ağır yaralı durumları söz konusu deÄŸil. GeçmiÅŸ olsun, başımız saÄŸolsun, Allah rahmet eylesin."
 
"MAALESEF BU COÄžRAFYANIN KENDÄ°SÄ°NE AÄ°T ÅžARTLARI SÖZ KONUSU"
 
Soylu, bu coÄŸrafyanın maalesef kendisine ait ÅŸartlarının da söz konusu olduÄŸunu aktararak,  ÅŸunları kaydetti: "Arama kurtarma timlerimiz çalışmalarını gece olması itibarıyla durdurdular ve yarın sabah çalışmalara devam edecekler. YoÄŸunlaÅŸtıkları alanlar var ve yarın sabah o yoÄŸunlaÅŸtıkları alanda çalışmalarını gerçekleÅŸtirecekler. Hem vatandaÅŸlarımız hem DSÄ°'nin hem de aynı zamanda BüyükÅŸehir Belediyesinin, Araklı Ä°lçe Belediyesinin orada daha önce yaÄŸmurdan kaynaklanan hasarları giderebilmek maksadıyla çalışan makinalar da söz konusuydu. Onlar da evler de yaklaşık 4 ev, bunlar da tamamen bu heyelan neticesinde, bu heyelanın oluÅŸturduÄŸu sulara kapılarak gittiler ve bütün bu çalışmaların neticesinde inÅŸallah kayıplarımıza da ulaşırız düÅŸüncesindeyiz. Tekrar geçmiÅŸ olsun ve baÅŸ saÄŸlığı dileklerimizi iletiyoruz. "
 
Araklı Hükümet Konağında bir kriz merkezi oluÅŸturulduÄŸunu da belirten Bakan Soylu, "Sayın Valimizin koordinatörlüÄŸünde ve AFAD, BüyükÅŸehir, DSÄ°, bütün ilgili kurum ve kuruluÅŸlar burada el birliÄŸiyle, buradaki durumu hem tespit için hem de arama kurtarma çalışmaları için buradan kriz merkezinden yönetimlerini devam ettiriyorlar" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.