Sosyal Medya

Güncel

Mursi'nin ölümünde derin şüphe

2013 yılında darbeci general Sisi tarafından devrilen Mısır’ın seçilmiş meşru Cumhurbaşkanı Mursi’nin mahkeme salonunda vefat etmesi birçok derin şüpheleri beraberinde getirdi. Ortadoğu uzmanları, darbeci rejim tarafından yargılanan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin zehirlenerek öldürülmüş olma ihtimaline dikkat çekti.



2013 yılında darbeci general Abdulfettah El Sisi tarafından devrilen Mısır'ın seçilmiÅŸ meÅŸru CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda vefat etmesi birçok derin ÅŸüpheleri beraberinde getirdi. OrtadoÄŸu uzmanları, darbeci rejim tarafından yargılanan CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin zehirlenerek öldürülmüÅŸ olma ihtimaline dikkat çekti.

"MURSÄ° ZÄ°NDANDA DA OLSA DARBECÄ° SÄ°SÄ° REJÄ°MÄ° Ä°ÇÄ°N HALEN EN BÜYÜK TEHDÄ°TTÄ°"

OrtadoÄŸu Uzmanı Gazeteci Ä°smail YaÅŸa, Mursi'nin vefatında derin ÅŸüpheler bulunduÄŸuna dikkat çekerek ÅŸunları söyledi:

“Mursi gerçekten herhangi bir hastalıktan dolayı mı öldü yoksa öldürüldü mü net deÄŸil. Resmi açıklama öldü diyor ama detaylı bir otopsi yapılmadan bu açıklama kimseyi tatmin etmeyecektir. Sisi cuntası da zaten objektif bir otopsiye izin vermeyecektir. Mursi zindanda da olsa darbeci Sisi rejimi için halen en büyük tehditti. Mursi'nin hayatta olması, Mısır halkında ‘bir gün cezaevinden çıkacak ve geri dönecek' ümitlerini besliyordu. SaÄŸlıksız cezaevi koÅŸullarından ötürü normal bir ÅŸekilde ölmüÅŸ de olabilir ama Sisi cuntası halktaki bu ümitleri tamamen bitirmek için Mursi'yi ÅŸehit etmiÅŸ olabilir. Bu ihtimal güçlü bir ihtimaldir.”

MISIR'DA BÄ°R AYAKLANMA OLUR MU?

Mursi'nin ölümü üzerine Mısır'da bir halk ayaklanması olup olmayacağına iliÅŸkin sorusuna Ä°smail YaÅŸa ÅŸu cevabı verdi:

“Åžu an için Mısır'da yeni bir ayaklanma beklenmiyor. Mısır'ın ÅŸartları biraz farklı. Orada Müslüman çoÄŸunluÄŸun yanında gayrı müslim ve rejim destekçisi gruplar da var. Bu gruplar azınlıkta ama ordunun gücüyle birleÅŸince bir ÅŸey ifade ediyor. Askeri cunta yüzde 30 bir desteÄŸe bile sahip olsa silah gücü cuntada olduÄŸu için devrilmesi zor. Dış destek olmadan zor. Zaten dışarıdan desteklenen de Sisi cuntası. Müslüman KardeÅŸler yöneticilerinin çoÄŸu zaten ya hapiste ya da sürgün. Müslüman KardeÅŸler özünde zaten barışçıl bir hareket. EÄŸer bir isyan olursa bu da ancak ekonomik sıkıntılar ve kötü yönetimden kaynaklanabilir ki kısa vadede böyle bir ihtimal gözükmüyor.”

"EÄžER BUGÜN MISIR'DA DEMOKRATÄ°K VE ÅžEFFAF BÄ°R SEÇÄ°M YAPILIRSA HÄ°Ç ÅžÜPHE YOKTUR KÄ° MÜSLÜMAN KARDEÅžLER HAREKETÄ° EZÄ°CÄ° BÄ°R ÇOÄžUNLUKLA YÖNETÄ°ME GELECEKTÄ°R"

Uluslararası Ä°liÅŸkiler Uzmanı Atıf Özbey ise Muhammed Mursi'nin vefatına iliÅŸkin ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“Hakikaten derin bir üzüntü içindeyim. Allah ÅŸehadetini kabul buyursun. Mursi, bu yıl 7. Ramazan ayını da hapiste geçirdi. Mısır halkının temiz oylarıyla seçilmiÅŸ olan meÅŸru CumhurbaÅŸkanı idi. 15 Temmuz'da Türkiye'de yapmak istedikleri gibi alçak bir darbeyle Mısır'ın meÅŸru yönetimini devirdiler. Sayın CumhurbaÅŸkanımızın da ifade ettiÄŸi gibi Muhammed Mursi Allah indinde ÅŸehit olmuÅŸtur Ä°nÅŸallah. Mısır Müslüman KardeÅŸler hareketinin sürecinde ÅŸehadet adeta bir kader olmuÅŸtur. Hareketin ilk kurucusu Hasan El Benna ve akabinde gelen onlarca yönetici Mısır zalimleri tarafından ÅŸehit edilmiÅŸtir. En son 1 yıl önce Muhammed Mehdi Akif bu hareketin genel baÅŸkanlarından birisiydi ki o da zindanda ÅŸehit edilmiÅŸtir. EÄŸer bugün Mısır'da demokratik ve ÅŸeffaf bir seçim yapılırsa hiç ÅŸüphe yoktur ki Müslüman KardeÅŸler hareketi ezici bir çoÄŸunlukla yönetime gelecektir. Allah'tan temennimiz; Muhammed Mursi'ye nasip olan bu ÅŸehadetin hepimize nasip olmasıdır. YaÅŸasın cehennem Firavun ve onun takipçilerine.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.