Sosyal Medya

Güncel

Ali Haydar Haksal: Hayatın Güzelliklerinde Yol Almak

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



Allah yolunda olanlar güzel insanlardır. Güzellik göreceli de olsa, Müslümanlar için bu temel bir yaÅŸama biçimidir. KiÅŸilerin hayat anlayışlarını, yaÅŸama tutkularını Ä°slâm’ın özünü bir birbirine karıştırmamak gerekiyor. Kitabımız Kur’an, Peygamberimizin sünneti ve yaÅŸama tarzı Müslümanlar için asıl olması ve yaÅŸanması gereken için tek ölçü. Bunların yol göstericiliÄŸinde insan kendini çoÄŸaltabilir. Yanlışa ve harama girmeden, zulme ve adaletsizliÄŸe âlet olmadan hakiki bir yaÅŸama tarzı ile.
 
Müslümanların ruhlarını, karakterlerini bozan yabancılıkları elbette hesaba katmak durumundayız. Ä°nsandan asla umut kesilmez. Ä°nsan insana örnektir. Ä°yilikte, güzellikte olduÄŸu gibi kötülük ve çirkinlikte de örnek oluyor. Ä°yilik ve güzellikleri yaymak iyi ve güzel insanlarla olur. YaÅŸama biçimleri, davranışları, hakkaniyetleri, sevgileri, tutkularıyla. KiÅŸilere bakarak onların üzerinden inançları sorgulamak ve eleÅŸtirmek saÄŸlıklı bir yaklaşım deÄŸil. Biz Müslümanlar için aslolan Ä°lâhî doÄŸrultuda ne kadar samimi, ne kadar doÄŸru, ne kadar gerçekçiyiz. Bunları karşılaÅŸtırmadan yapılan deÄŸerlendirmeler haklı ve iyi bir sonuç doÄŸurmaz. Savruk ve başıboÅŸ yaÅŸamak kolay. AlabildiÄŸine serbest de davranılabilir.
 
Ä°slâm’ın inanç ve düÅŸüncesinde olmayanların yakındığı sorunlar da insanlığın sorunları. ÖrneÄŸin alkol konusunda, ondan uzak durmak yerine, az ve ölçülü alın, ama alkolik olmayın gibi. Fakat ne yazık ki bir öneri olamıyor. Sonuçta azdan baÅŸlanarak giderek artıyor ve bir tutkuya dönüÅŸüyor. Ä°slâm’ın temel bakışı sarhoÅŸ edici bütün nesnelerin içeceklerin yasağıdır. Uyulur mu uyulmaz mı o da insanın iradesine baÄŸlı. Yaygınlaşınca bunun asla önüne geçilemiyor.
 
Åžu sıralar Çarlık dönemi Rus düÅŸüncesi üzerine yaptığım çalışmada, açlıktan sefalet olanların alkol tutkusu romanlarda anlatılıyor. Bir türlü de önüne geçilemiyor. Dün böyleydi de bugün deÄŸil mi, fazlasıyla var. Bugün Müslüman toplumların da bir sorunu.
 
Devlet bir yandan üreticisi olurken bir yandan da reklâm ve tanıtımlarla, zararlarından söz ediyor. Trafik kazalarının büyük çoÄŸunluÄŸunun nedeni olarak varsayılıyor. Yol kenarlarına konulan alkollülerin felaket örneÄŸi nesneler caydırıcı olamıyor. Bu çeliÅŸkilerden ne yazık ki kaçınılamıyor.
 
Biz gene aslolana dönelim. Ä°slâm’ın güzelliklerinden. Ä°yilik ve güzellikleri çoÄŸaltan insan. Onlarla yaÅŸandıkça güzelleÅŸiliyor ve iyi olunuyor. Örnek insanlar olunuyor. Onlar sadece kendi yaÅŸama alanlarını belirlemiyor çevreyi de etkiliyorlar. SorumluluÄŸu bulunan anneler, babalar, öÄŸretmenler, yönetenlerin hemen hepsi bu düzlemde deÄŸerlendirilmeli. Biri diÄŸerinden ayrı tutulamaz. Her birinin sorumluluÄŸu bulunduÄŸu konuma göredir. Bir devleti yönetenin sorumluluÄŸu çok ağırdır.
 
Peygamberimizin irtihalinden sonra oluÅŸan kargaÅŸada Hz. Ömer Hz. Ebubekir’e halife olmasını önerdiÄŸinde karşı çıkıyor, kabul etmek istemiyor. Onun önerdiÄŸi isimler de onun teklifini kabul etmiyorlar. Zorla kabul ettiriliyor, evine çekiliyor üç gün toplum içine çıkmıyor. Mescide geldiÄŸinde görevi iade etmek istediÄŸinde toplumun genel baskısı ile kabul etmek zorunda kalıyor. Âkif’in ÅŸiirleÅŸtirdiÄŸi temel bakış ÅŸu. “Fırat’ın kıyısında bir kurt kaparsa bir koyunu, onun sorumlusu Ömer’dir” diyor.
 
Ä°nsanların sorumluluÄŸunu almak zor bir iÅŸ. Buna aday olanlar bin düÅŸünmeliler. Kendi sorumlulukları yanında genelin sorumluluÄŸunu ve yükünü taşımak kolay olmasa gerek.
 
Müslüman olan her yöneticinin sorumluluk alanı budur ve böyle de olmalıdır.
 
Ä°nsanlar meÅŸreplerine göre de tasnif edilemezler. Rızık dağılımı, her nefs içindir. Yeryüzündeki nimetler bütün canlıların ve özellikle de insanlığındır. Canlılar da insanlığın hizmetindedir. Güzel ve iyi insanlarla hayat güzeldir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.