Sosyal Medya

Güncel

Alman gazeteleri: İran krizinde çözümün anahtarı Washington

Alman basınındaki yorumlarda Almanya Dışişleri Bakanı Maas’ın İran ile yapılan nükleer anlaşmayı kurtarmak için Tahran’a gerçekleştirdiği ziyaret dikkat çekiyor. Alman gazeteleri, İran krizine çözüm için, ABD'nin yaptırımlarının son bulması gerektiğini savunuyor.



Alman basınındaki yorumlarda Almanya DışiÅŸleri Bakanı Maas'ın Ä°ran ile yapılan nükleer anlaÅŸmayı kurtarmak için Tahran'a gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaret dikkat çekiyor. Alman gazeteleri, Ä°ran krizine çözüm için, ABD'nin yaptırımlarının son bulması gerektiÄŸini savunuyor.  
 
Almanya DışiÅŸleri Bakanı Heiko Maas, ABD'nin çekilmesine raÄŸmen Ä°ran ile yapılan nükleer anlaÅŸmayı kurtarmak için Tahran'a gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyarette somut bir ilerleme saÄŸlayamadı. Frankfurter Rundschau gazetesinde konuya iliÅŸkin ÅŸu satırlar yer alıyor:
"Heiko Maas'ın Tahran'a yaptığı ziyarette hedefi büyük, baÅŸarı ihtimali azdı. Buna raÄŸmen DışiÅŸleri Bakanı'nın Ä°ran'ı ziyaret etmesi gerekiyordu. OrtadoÄŸu'da yaÅŸanabilecek nükleer bir yarış, Avrupa'nın karşılaÅŸabileceÄŸi en kötü ÅŸeyler arasında bulunuyor. Maas'ın Ä°ran'a sunacak çok fazla ÅŸeyi yoktu. Tahran haklı olarak, nükleer anlaÅŸmanın baÅŸarısızlığa uÄŸramasının nedeninin Beyaz Saray olduÄŸuna iÅŸaret ediyor. ABD'nin yaptırımları ülkedeki ekonomik krizi tırmandırmasına raÄŸmen, Ä°ran hâlâ yükümlülüklerini yerine getiriyor. Ä°ran anlaÅŸmadan tamamen çekilir ve nükleer silah üretmeye devam ederse, elbette Ä°ranlıların durumu daha iyiye gitmeyecek. Maas da, bunu hatırlatmaktan baÅŸka bir ÅŸey yapamadı. Avrupa BirliÄŸi, Ä°ran'ın talep ettiÄŸi gibi, ABD'nin uyguladığı yaptırımlardan doÄŸan zararı telafi edemeyecek. Ä°ran krizi, Avrupa BirliÄŸi'nin ABD'ye ne kadar bağımlı olduÄŸunu gösteriyor. Ama bir yandan da Avrupa BirliÄŸi'nin tek başına yürüteceÄŸi bir dünya politikasının baÅŸlangıcına iÅŸaret ediyor."
 
Oldenburg'ta yayımlanan Nordwest-Zeitung da Ä°ran sorununa çözümün anahtarının Washington ve Tahran olduÄŸuna iÅŸaret ediyor.
"Heiko Maas da somut bir ilerleme saÄŸlayacağına inanmıyordu. Buna raÄŸmen kurtarılabilecek ne varsa kurtarmak için Ä°ran'a bir ziyaret gerçekleÅŸtirdi. Fakat ziyaret sonrasında ÅŸu tespit ortaya çıktı: Nükleer soruna bir çözüm bulmak için çaba gösterildiÄŸine dair niyetin ortaya konmasına raÄŸmen ziyaret sonuçta verimsiz oldu. Yakın bir gelecekte de durum daha iyi olmayacak. Çözümün anahtarı sadece Washington ve hatta Tahran'da. Donald Trump, ABD baÅŸkanı olduÄŸu sürece uygulanan baskı giderek artacak. Böylelikle Ä°ran taviz vermeye hazır olacak mı? Åžimdiye kadar bu yönde hiçbir iÅŸaret bulunmuyor. Bu durumda da, Avrupa ne yazık ki sadece seyirci rolünde kalacak."
 
Frankfurter Allgemeine Zeitung Ä°ran konusunda ABD ve Avrupa'nın izlediÄŸi farklı siyasetin olası sonuçlarına dikkat çekiyor.
"Amerika ve Avrupa'daki önderler farklı yönlere gittiÄŸi zaman ne olabileceÄŸi konusunda Ä°ran hayal kırıklığı yaratabilecek bir örnek. Bunun istenip istenmediÄŸi sorusunun ötesinde, Amerikan politikasına açıkça karşı gelerek Avrupalıların kendi çıkarlarına yönelik bir sonuç elde etmeleri ‘stratejik özerklik' konusundaki bütün söylemlere raÄŸmen fiili siyaset açısından pek düÅŸünülemez. Trump hükümeti, katı yaptırımlarla Tahran'ın yeniden müzakere masasına oturması için zorlamayı planlıyorsa, bu durumda Avrupa'nın seçenekleri sınırlı kalır. Gerçekler iÅŸte böyle. Ä°ran ile yaÅŸanan nükleer anlaÅŸmazlık nedeniyle Avrupa ile ABD karşı karşıya kalırsa çok saçma olur. Ä°ran'ın en sonunda nükleer silahlara sahip olmayı baÅŸarması da bir felaket olur."
 
Neue Osnabrücker Zeitung, Ä°ran krizine çözüm için ABD'nin yaptırımlarının son bulması gerektiÄŸini savunuyor.  
"Kurtaracak ne varsa, kurtarmak-Almanya DışiÅŸleri Bakanı Heiko Maas bu ilkeye sadık kalarak, ABD'nin çekildiÄŸi nükleer anlaÅŸmadan Ä°ran'ın çekilmemesi için iknaya çalıştı. Diplomatik olarak gösterilen bu çaba takdire deÄŸer. Aynı zamanda bu Avrupalıların Washington'un yel deÄŸirmenlerine karşı Don KiÅŸotvari bir mücadelesi. Gerçekten de, ABD'nin Ä°ran'a yönelik yaptırımları son bulmadan, ülkenin ekonomik olarak toparlanmasına katkı saÄŸlayacak bir çözüm olmayacak. Bu nedenle gerilimin tırmanması ihtimalinden askeri müdahaleye kadar tüm risklere dünyanın bir süre daha katlanması gerekecek."
 
 
 
 
 
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.