Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan'dan Almanya'ya ''tazminat'' notası

Yunanistan, Almanya'dan istediği savaş tazminatına ilişkin sözlü nota verdi.



Yunanistan DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada, notanın Yunanistan'ın Berlin Büyükelçisi tarafından Alman DışiÅŸleri Bakanlığına iletildiÄŸi belirtildi.

Notada, Almanya'dan, "Yunan halkı için büyük öneme sahip maddi ve manevi bu mesele için" müzakerelere baÅŸlanılması talep edildi.

Birinci ve Ä°kinci Dünya savaÅŸlarındaki iÅŸgallerde Yunan halkının büyük zarar ve kayıplar yaÅŸadığı belirtilen notada, "Taleplerimiz, kurbanlar, kurbanların nesilleri için Alman iÅŸgali, faizsiz iÅŸgal kredisinin geri ödenmesi, yaÄŸmalanmış ve yasa dışı yollarla yerinden alınmış arkeolojik ve kültür hazinelerinin iadesini içermektedir." ifadelerine yer verildi.

Yunan Meclisi, nisan ayında görüÅŸtüÄŸü Almanya'dan savaÅŸ tazminatı talep edilmesine yönelik önergeyi onaylamıştı.

TAZMÄ°NAT TARTIÅžMALARI

Yunanistan Meclisinin, Nazi iÅŸgali döneminde hayatını kaybedenler ve zararların tespitine yönelik oluÅŸturduÄŸu komisyonun 2016'da tamamladığı rapor, Ekim 2018'de yayımlanmıştı.

Buna göre Yunanistan, hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat, verilen maddi zarar ve Merkez Bankasından Naziler tarafından zorla alınan faizsiz iÅŸgal kredisi dahil Almanya'dan yaklaşık 300 milyar avro talep ediyor. Ayrıca, iÅŸgal döneminde ülkeden götürülen tarihi eserler de geri isteniyor.  

Alman tarafı ise 1960'da 115 milyon Alman markı ödeme yapıldığını belirterek, üzerinden 70 yıldan fazla süre geçen savaÅŸ için yeni bir tazminat ödemeyi reddediyor.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Yunan Meclisindeki oylama öncesi yaptığı açıklamada, ülkesinin konuya iliÅŸkin duruÅŸunun deÄŸiÅŸmediÄŸini, meselenin hukuki ve siyasi açıdan kapandığını dile getirmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.