Sosyal Medya

Güncel

Çin, dünyanın en hızlı trenini üretti: İstanbul’dan Ankara’ya artık bir saatte gidilebilir

Çinli CRRC firması, manyetik kaldırma kuvveti prensibiyle çalışan ve saatteki hızı 600 kilometreyi bulan, dünyanın en hızlı trenini üretti. Qingdao kentinde yapılan tanıtıma birçok kişi katıldı. Çin’de üretilen yüksek hızlı tren, saatte 600 kilometre hızıyla İstanbul’dan Ankara’ya 1 saatten az bir sürede ulaşma potansiyeline sahip.



Çinli CRRC firması, manyetik kaldırma kuvveti prensibiyle çalışan ve saatteki hızı 600 kilometreyi bulan, dünyanın en hızlı trenini üretti. Qingdao kentinde yapılan tanıtıma birçok kiÅŸi katıldı. Çin'de üretilen yüksek hızlı tren, saatte 600 kilometre hızıyla Ä°stanbul'dan Ankara'ya 1 saatten az bir sürede ulaÅŸma potansiyeline sahip.

Independent'in haberine göre; Manyetik kaldırma kuvveti (Maglev) prensibiyle çalışan yeni trenin prototipine halk büyük ilgi gösterdi.
Qingdao kentinde yapılan tanıtıma birçok kiÅŸi katıldı.

CRRC BaÅŸmühendis Yardımcısı Ding Sansan'a göre Maglev sisteminin temel teknolojilerini ve çekirdek sistem bileÅŸenlerini geliÅŸtirdiklerini, önümüzdeki yıllarda tren üretiminde büyük adımlar atılabileceÄŸini söyledi.

Firmadan yapılan açıklamada prototipin 2020 yılında üretim hattından çıkması ve kapsamlı testlerden geçtikten sonra 2021'de raylara çıkmasının planlandığı belirtildi.

ÇALIÅžMALARA 2016'DA BAÅžLANDI 

Çin'de hali hazırda kullanılan yüksek hızlı trenler saatte en fazla 350 kilometre hıza ulaÅŸabiliyor.

Projenin başını çeken CRRC firması, Temmuz 2016'da 30'dan fazla ÅŸirket ve birçok üniversite araÅŸtırma enstitüsünün katılımıyla baÅŸlattığı projede en önemli adımı baÅŸarıyla bitirdiklerini açıkladı.

Yaklaşık 3 yıl süren çalışmanın ardından yüksek hızlı Maglev trenlerinin ana çekirdek teknolojilerinde ve operasyonel kontrol sisteminde önemli geliÅŸme elde edildi.
Maglev treninin özellikleri yüksek hız, yüksek güvenlik, düÅŸük ses ve titreÅŸim, yüksek yolcu kapasitesi, düÅŸük bakım maliyeti ÅŸeklinde sıralandı. 

Ä°STANBUL-ANKARA ARASI 1 SAAT

Ä°stanbul-Ankara-Konya'yı birbirine baÄŸlayan TCDD Yüksek Hızlı Tren (YHT) en fazla 250 kilometre hıza ulaşıyor. 

Ä°stanbul ile Ankara arasındaki demiryolu hattının uzunluÄŸu 533 kilometre olarak ele alındığında Çin'de üretilen Maglev yüksek hızlı tren, saatte 600 kilometre hızıyla Ä°stanbul'dan Ankara'ya 1 saatten az bir sürede ulaÅŸma potansiyeline sahip.

MAGLEV TRENÄ°NÄ°N ÇALIÅžMA PRENSÄ°BÄ°

Brookhaven Laboratuvarı'ndan James Powell ve Gordon Danby, manyetik levitasyon treninin ilk patentini 1960'lı yıllarda aldı. Süper iletken mıknatıslar, manyetik alanın gücünü arttırmak kaidesiyle, aşırı derecede düÅŸük sıcaklıklara kadar soÄŸutulan elektro mıknatıslardır.

Ä°lk ticari yüksek hızlı süper iletken Maglev treni 2004 yılında Åžanghay'da açıldı.
Maglev'de, süper iletken mıknatıslar treni U ÅŸeklindeki rayların üzerinde askıda tutuyor. Bu mıknatıslarda, tıpkı diÄŸer normal mıknatıslarda olduÄŸu gibi aynı kutuplar eÅŸleÅŸtiÄŸinde birbirini itiyor.

Maglev'in diÄŸer önemli bir özelliÄŸi herhangi bir sürücüsünün olmamasıdır. Ayrıca, trenlerin hepsi aynı hızda hareket ettiÄŸinden birbirleriyle çarpışma riski de bulunmuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.