Sosyal Medya

Güncel

İran'ın sahte hesaplarla ABD kamuoyunu manipüle ettiği iddiası

İran'la bağlantılı olduğu düşünülen birtakım sahte sosyal medya hesaplarının, ABD kamuoyunu Tahran'ın çıkarları doğrultusunda manipüle etmeye çalıştığı iddia edildi.



ABD'li siber güvenlik firması FireEye, sosyal medya platformlarında, Ä°ran'ın çıkarları doÄŸrultusunda dezenformasyon faaliyeti yürüttükleri ileri sürülen grupların yöntemlerini "Ä°ran'ın Åžüpheli Nüfuz Operasyonu" baÅŸlıklı raporda topladı.

Tahran yönetimine baÄŸlı olduÄŸu düÅŸünülen sahte sosyal medya hesaplarının, geçen yıl yapılan Kongre ara seçimlerinde ABD BaÅŸkanı Donald Trump'a karşı bazı politikacılar ve gazetecilerin sosyal medya hesaplarını taklit ederek kampanya yürüttüÄŸü belirtildi.

Bazı sahte hesapların aktivist, muhabir ya da gazeteci kılığına büründüÄŸü aktarılan raporda, söz konusu hesaplarda Ä°srail ile Suudi Arabistan'ı hedef alan ve Filistin'i destekleyen içeriklerin göze çarptığı kaydedildi.

AraÅŸtırmada, Ä°ran'ın bu sayede sosyal medya faaliyetleriyle Amerikalı seçmenlerin kararlarını etkileyebileceÄŸi uyarısında bulunuldu.

Raporda, Ä°ran devletiyle baÄŸlantılı olduÄŸu düÅŸünülen dezenformasyon faaliyetlerinin, Twitter ve Facebook baÅŸta olmak üzere sosyal medya platformlarında açılan sahte hesaplarla yapıldığı aktarıldı.

Öte yandan Twitter yöneticilerinden Yoel Roth, hesabından paylaÅŸtığı mesajında, Ä°ran baÄŸlantılı olduÄŸu tespit edilen 2 bin 800 sahte hesabın FireEye raporundan önce bu ay başında kaldırıldığını açıkladı.

Roth, "Bunlar, özel bir güvenlik firması FireEye'nin bugün açıkladığı hesaplar ancak bu rapor ya da bulgular bize sunulmadı." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.