Sosyal Medya

Güncel

Ä°srail'de kritik saatler

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yeni koalisyon hükümetini kurması için tanınan sürenin sona ermesine saatler kalırken, hükümetin kurulması noktasında kilit role sahip İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman söz konusu koalisyonda yer almak için öne sürdüğü zorunlu askerlik yasa tasarısı şartından geri adım atmıyor.



Hükümeti kurması için tanınan süre bu gece yarısında sona erecek olan Netanyahu'nun Liberman'ı koalisyona katılmaya ikna edememesi nedeniyle Ä°srail siyasetinde belirsizlik hakim.

Meclisin feshedilmesi için Netanyahu'nun partisi Likud tarafından hazırlanan ve kabul edilmesi halinde erken seçim yolunu açan yasa tasarısını görüÅŸmek üzere parlamento toplandı.

GÖZÜKMEMELERÄ° DÄ°KKAT ÇEKTÄ°

Söz konusu tasarıya iliÅŸkin görüÅŸmelere az sayıda milletvekili katılırken, BaÅŸbakan Netanyahu ile eski Savunma Bakanı Liberman'ın Mecliste gözükmemesi dikkati çekti.

NETANYAHU'NUN PARTÄ°SÄ° LIBERMAN'I SUÇLADI 

Netanyahu için tanınan süre daralırken, partisi Likud'dan adı açıklanmayan bir yetkili, Ä°srail basınına verdiÄŸi demeçte koalisyon hükümetinin kurulamaması nedeniyle Liberman'ı suçladı.

Söz konusu yetkili, Liberman'ın Netanyahu'nun yerinde gözü olduÄŸunu iddia ederek, "Liberman'ın amacı Netanyahu'yu saf dışı bırakmak. Birkaç sandalye ve güç hırsı nedeniyle Liberman ülkeyi seçime götürüyor." ifadelerini kullandı.

Liberman'ın partisi Ä°srail Evimiz milletvekili Odef Forer ise koalisyon hükümetinin Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudileri temsil eden "Åžas" ile "BirleÅŸik Tevrat Partisi"nin tutumları nedeniyle kurulamadığını ileri sürdü.

Twitter üzerinden paylaÅŸtığı mesajında Forer, "Likud'a tavsiyem, bize deÄŸil Ultra-Ortodoks partilere baskı yapması." cümlesini kullandı.

MECLÄ°SÄ° FESHEDEN TASARI GECE OYLANABÄ°LÄ°R

Koalisyonu kurmak için tanınan süresi saatler sonra sona erecek olan Netanyahu sessizliÄŸini korurken, Ä°srail basını gece yarısına kadar hükümetin kurulamaması halinde Meclisin feshini öngören yasa tasarısının ikinci ve üçüncü oylamasının gece geç saatlerde parlamentoda oylamaya sunulabileceÄŸi yazdı.

Netanyahu koalisyon hükümetini kuramaz ve Meclisi fesheden yasa tasarısı ikinci ile üçüncü oylamada da kabul edilirse ülkede erken seçime gidilecek.

Likud, söz konusu yasa tasarısını pazartesi günü Meclise sunmuÅŸ ve Liberman'ın partisinin desteÄŸiyle ilk oylamadan geçmiÅŸti.

KOALÄ°SYON HÜKÜMETÄ°NÄ°N KÄ°LÄ°DÄ° LIBERMAN'IN ELÄ°NDE

Ä°srail'de 9 Nisan'da yapılan seçimde Netanyahu'nun partisi az bir farkla 35 milletvekili çıkararak birinci olsa da tek başına iktidara gelebilmek için gerekli 61 milletvekili sayısına ulaÅŸmamıştı.

Bunun üzerine geçen ay CumhurbaÅŸkanı Reuven Rivlin, Meclise girmeyi baÅŸaran tüm partilerin yetkilileriyle görüÅŸtükten sonra koalisyon hükümetini kurma görevini Netanyahu'ya vermiÅŸti.

Mecliste 5 milletvekiline sahip olan, Liberman liderliÄŸindeki Ä°srail Evimiz Partisi, Netanyahu liderliÄŸindeki hükümete katılmak için Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudilerin de askerlik görevini yapmasını zorunlu hale getiren yasa tasarısının meclisten geçmesini ÅŸart koÅŸmuÅŸtu.

Yasa tasarısına koalisyonda yer almayı kabul eden Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden 8'er milletvekiline sahip "Åžas" ile "Yahudi BirleÅŸik Tevrat" Partisi'nin karşı çıkması nedeniyle Liberman koalisyon hükümetine katılmayı reddetmiÅŸti.

Bu nedenle Netanyahu'nun partisinin başı çektiÄŸi 5 saÄŸ partinin sandalye sayısı 60'ta kalarak güvenoyu için gerekli 61 milletvekiline ulaÅŸamadığı için ÅŸu ana hükümet kurulamadı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.