Sosyal Medya

Ahmet Davutoğlu: düşünmekten korkan insanların vizyon üretmesi de, vizyonu yayması da mümkün değil

Karar Gazetesi yazarı Hakan Albayrak Ahmet Davutoğlu'nun önceki akşam yaptığı konuşmayı köşesinde değerlendirdi.



Çözülmeyi bekleyen devasa siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik sorunlarımız var. Başı, ortası ve sonu “beka meselesi” olan söylemler bu sorunlar için bir çözüm perspektifi sunmuyor. Bilakis, bu sorunları sindirmeyi ve ‘Beterin beteri var’ diyerek statükoya dört elle sarılmayı telkin ediyor o söylemler. 
 
Mevcudu korumanın ötesine geçmeyen bir ufuk, ufuk deÄŸildir. Mevcudu kaybetmemekten ibaret kalan bir ümit, ümit deÄŸildir. Nasıl kurtulacağız bu acıklı halden? Sadra ÅŸifa bir atılımı, sıçramayı nasıl gerçekleÅŸtireceÄŸiz? 
 
Eski BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu evvelki akÅŸam Ankara Dostları Platformu’nun iftar programında yaptığı konuÅŸmada bunun yolunu yordamını -bir kere daha- gösterdi. 
 
***
 
Ortak referanslara sahip bir topluluÄŸun üreteceÄŸi yeni bir vizyondan bahsetti DavutoÄŸlu. Vizyon üretmenin ön ÅŸartı olarak düÅŸünce özgürlüÄŸünden, düÅŸünce farklılıklarına bereket nazarıyla bakmaktan, “Her ÅŸey zıddı ile kaimdir” anlayışı içinde en aykırı düÅŸüncelere bile tolerans göstermekten bahsetti. 
 
DüÅŸünce özgürlüÄŸü! DüÅŸünce özgürlüÄŸü! DüÅŸünce özgürlüÄŸü! Çünkü “düÅŸünmekten korkan insanların, düÅŸündüÄŸünü ifade etmekte mütereddit davranan insanların vizyon üretmesi de, vizyonu yayması da mümkün deÄŸil.” 
 
Öyleyse “soÄŸukkanlı bir ÅŸekilde konuÅŸmamız lazım. KonuÅŸmaktan korkmamak lazım… KonuÅŸalım, tartışalım… Farklı görüÅŸ beyan eden kim olursa olsun, bunu dış komplolarla, ihanetle veya baÅŸka suçlamalarla karşılamak yerine karşı bir fikirle buna cevap verelim…” 
 
***
 
DavutoÄŸlu, yeni bir vizyon için “ana referans noktaları” olarak yedi madde sıraladı. Bunların ilki olan “Ä°nsan Odaklı Siyaset” maddesinde de özgürlükçülüÄŸünü konuÅŸturdu. “Biyolojik varlığı devam ettirmek için güvenlik, insan onurunu yaÅŸatmak için özgürlük” ihtiyacının altını çizdi. GüvenliÄŸin özgürlüÄŸe feda edilemeyeceÄŸine ama özgürlüÄŸün de güvenliÄŸe feda edilemeyeceÄŸine, ikisinin aynı anda ve aynı ölçekte saÄŸlanması gerektiÄŸine dikkat çekti. 15 Temmuz sonrasında güvenlik risklerini bertaraf etmek için alınan tedbirlerin doÄŸru olduÄŸunu belirtmekle beraber, güvenlik lehine / özgürlük aleyhine bozulan dengenin ihyası için özgürlükçü bir dalgaya ihtiyaç duyulduÄŸunu vurguladı.  
 
DiÄŸer altı madde: “Ortak Aidiyet Bilinci”, “Toplumsal Ve Siyasal Ahlaki DeÄŸerlerin Ä°hyası”, “Adalete Güvenin Tesisi”, “Devlet Yönetiminde Ehliyet Ve Liyakat Ve Devlet Yönetiminin Yeniden Tanzimi”, “Ekonomik Rasyonalite”, “Çok Kutuplu Dış Politika”. 
 
“Ortak Aidiyet Bilinci” bahsinden kesitler: “Son dönemde gerek mahallelere kapanma, gerekse ötekileÅŸtirme ve kutuplaÅŸtırma söylemleri öylesine arttı ki, ortak aidiyet bilincimiz zaaf göstermeye baÅŸladı… Mahallelerimizden çıkalım ve bu toplumda kimsenin öteki olmadığını gösterelim. Siyasetimizde ne beriki olmalı ne öteki olmalı, ne benimki olmalı ne seninki olmalı; hepimiz ortak bir aidiyeti yaÅŸatmalıyız…” 
 
“Toplumsal Ve Siyasal Ahlaki DeÄŸerlerin Ä°hyası” bahsinden kesitler: “Bugün toplumumuzda en fazla kaygı uyandıran akraba kayırmacılığı, yolsuzluÄŸun deÄŸiÅŸik türleri, kibir, lüks, ÅŸatafat, görkem, sadece siyasi yolculuÄŸumuzda deÄŸil, bu bedeni yolculuÄŸumuza çıktığımızda çocukluÄŸumuzda dahî reddettiÄŸimiz ÅŸeylerdi… Evet, kazanımlarımızı kaybetmemeliyiz; ama ya kaybettiklerimizi nasıl kazanacağız? Kazanımlarımızı kaybetmemek için ve salt o saikle attığımız her adımda iktidar ve güç ile daha çok bütünleÅŸtikten sonra, o bütünleÅŸme esansında kaybettiÄŸimiz deÄŸerleri ne zaman yeniden keÅŸfedeceÄŸiz ve o deÄŸerlere (ne zaman yeniden) sarılacağız?... (BaÅŸbakanlığım döneminde) ÅŸeffaflık, siyasi etik, siyasetin finansmanı, imar yasası gibi konulara yaptığımız atıflar hep bir ortak ahlak zeminini korumak içindi. Yeni bir siyasi vizyonun pratikte, eylemde en önemli unsuru, bu siyasi pratiÄŸi ortak referanslara, ahlaki deÄŸerlere göre yeniden inÅŸa etmektir…” 
 
“Adalete Güvenin Tesisi” bahsinden bir kesit: “ArkadaÅŸlar, adalet araçsallaÅŸtı mı toplumda huzur olmaz. Adalet bizatihi amaçtır. Adaletin bu amaç olma özelliÄŸini yıkan ne varsa toplum için en büyük tehlikedir…” 
 
MaÅŸeri vicdanın sesi.  
 
***
 
KonuÅŸmada Kürt meselesinin geçmemesi -veya ‘adıyla sanıyla’ geçmemesi- bir eksiklik olarak görülebilir. Zannederim ki DavutoÄŸlu nasipse 27 Mayıs Pazartesi akÅŸamı Diyarbakır’da (Demir Hotel’de) katılacağı iftarda bunu ziyadesiyle telafi edecektir. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.