Sosyal Medya

Güncel

Dışişleri'nden 'ABD S-400 için 2 hafta süre verdi' iddiasına açıklama

ABD'nin S-400'lerin alımı ile ilgili Türkiye'ye haziranın başına kadar süre tanıdığı iddiası hakkında konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran "Bize resmi olarak böyle bir şeyin intikal etmesi söz konusu değil" dedi. Kıran, ayrıca Türkiye'nin ABD ile her türlü diplomasi ve diyaloğa açık olduğunu da vurguladı.



DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, ABD’nin S-400 sistemlerinin alımı ile ilgili Türkiye’ye haziranın başına kadar süre tanıdığı iddialarına iliÅŸkin, “Bize resmi olarak böyle bir ÅŸeyin intikal etmesi söz konusu deÄŸil.” dedi.
 
Kıran, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın iki ülke arasındaki stratejik iliÅŸkinin geleceÄŸine yönelik ortak bir kararlılığa sahip olduÄŸunu belirterek, iki liderin ülkeler arasındaki 22 milyar dolarlık ticaret hacmini 75 milyar dolara çıkarmayı hedeflemelerinin de Türk-Amerikan iliÅŸkilerinin geleceÄŸine olan inancın bir yansıması olduÄŸunu deÄŸerlendirdi.
 
"KONGREDEKÄ° TARTIÅžMALARI ÜZÜLEREK GÖZLEMLÄ°YORUZ"
 
ABD Temsilciler Meclisi Dış Ä°liÅŸkiler Komitesinde Türkiye’nin S-400 alımına karşı sunulan ve bugün geçen karar tasarısını deÄŸerlendiren Kıran, “Bugün Kongre’de kabul edilen karar tasarısı ile birlikte, Amerika’da S-400 hava savunma sisteminin farklı bir mecrada tartışıldığını üzülerek gözlemliyoruz.” dedi.
 
DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Kıran, ABD temasları kapsamında görüÅŸtükleri 6 kongre üyesine Türkiye’nin S-400 alımındaki maslahatlarını, ABD’nin Türkiye’nin hava savunma ihtiyacına yanıt vermediÄŸini, bu alımın iki ülke stratejik iliÅŸkilerini etkilemeyeceÄŸini ve S-400 alım sürecinin arka planını anlattıklarını ifade ederek, "Tüm bu arka plan çerçevesinde senatörlerin ve kongre üyelerinin zaman zaman ÅŸaşırdığına da ÅŸahit olduk ve bu arka plana vakıf olmadıklarını gördük." diye konuÅŸtu.
 
"ABD TEKLÄ°FÄ°MÄ°ZE HENÜZ CEVAP VERMEDÄ°"
 
Türkiye’nin S-400 konusunda ABD’nin hassasiyetlerini de dikkate aldığını dile getiren Bakan Yardımcısı Kıran, ABD yönetiminin Türkiye’nin S-400 konusunda teknik çalışma grubu kurulması teklifine henüz yanıt vermediÄŸini kaydetti.
 
Teknik çalışma grubuna iliÅŸkin Kıran, “Bunun Amerika’nın kaygılarını gidermesi noktasında, S-400 sisteminin F-35’in varlığına tehlike yaratacağına iliÅŸkin tartışmaları anlamsız kılacağına biz eminiz ve bu konuda her türlü diplomasi ve diyaloÄŸa açığız.” ifadelerini kullandı.
 
"F-35'LERLE Ä°LGÄ°LÄ° HERHANGÄ° BÄ°R AKSAMA SÖZ KONUSU DEĞİL"
 
Yavuz Selim Kıran, "Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması durumunda nasıl bir yol izleyeceÄŸine" iliÅŸkin bir soruya cevap verdi. Türkiye'nin varsayımlarla hareket etmeyeceÄŸini ve program içinde aktif çalışmalarına devam ettiÄŸini belirten Kıran, ÅŸunları söyledi:
 
"Åžu anda F-35'ler ile ilgili herhangi bir aksama söz konusu deÄŸil. Pilotlarımız da ABD'de bunun eÄŸitimini almaya devam ediyorlar. Biz açıkçası bunu elma ile armut’u karıştırmak olarak görüyoruz. Zaten ÅŸu an askeri teçhizat anlamında devam eden birtakım kısıtlamalar da varken bunun mantıkla baÄŸdaÅŸan bir yönü yok. F-35 programı son derece kapsamlı ve üzerinde mutabık kalınmış bir anlaÅŸmadır. Bu anlaÅŸma, hukuka sadık olan her ülkenin dikkat etmesi gereken bir konudur."
 
Kıran, S-400 konusunun "ABD'nin DüÅŸmanlarına Yaptırımla Karşı Koyma Yasası (CAATSA)" çerçevesinde tartışılmasına da ÅŸiddetle karşı olduklarını vurgulayarak, S-400 anlaÅŸmasının çok daha önce yapıldığını ve yaptırım programına dahil edilmesinin kabul edilemez olduÄŸunu belirtti. ABD ile Türkiye arasındaki köklü iliÅŸkinin, bugünkü sınamaları da aÅŸmaya katkı saÄŸlayacağını belirten Kıran, ABD’nin S-400 kaygısının yersiz olduÄŸunun anlaşılacağını, terör örgütü FETÖ konusunda Türkiye’nin hassasiyetinin anlaşılacağını ve ABD’nin YPG/PKK’yı desteklemeyi durduracağını beklediklerini söyledi.
 
"BÄ°ZE RESMÄ° BÄ°R ÅžEY Ä°NTÄ°KAL ETMEDÄ°"
 
Kıran, Amerikan medyasında yer alan, "ABD’nin Türkiye’ye S-400 alımı konusunda haziranın başına kadar karar vermesi için süre verdiÄŸi" iddialarına iliÅŸkin bir soruya cevap verirken, “Bize resmi anlamda böyle bir ÅŸeyin intikal etmesi söz konusu deÄŸil. ABD Patriotlarla ilgili mart ayında bizi tatmin etmeyen daha önceki tekliflerini güncellemiÅŸti. Esasen burada kastedilen ÅŸeyin de bu olduÄŸunu düÅŸünüyoruz." ifadesini kullandı.
 
Türkiye’nin S-400 konusunda halen aynı noktada olduÄŸunu belirten Kıran, S-400 konusunun artık tamamlanmış bir anlaÅŸma olduÄŸunu ve S-400’lerle ilgili uzmanların artık eÄŸitimlerinin baÅŸladığını bildirdi.
 
ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin "Türkiye’nin 30 kilometre derinliÄŸinde Suriye’de bir güvenli bölge talebinde bulunduÄŸunu ancak ABD’nin bunu henüz kabul etmediÄŸine" iliÅŸkin açıklamasına da deÄŸinen Bakan Yardımcısı Kıran, “Åžu an askeri yetkililerimiz bu konuyu müzakere ediyorlar ancak 20 mil (32 km) bizim için üzerinde tartışma olmayan bir konu. Bizim mutabık kaldığımız bir konu. Hatta bunun dahi zamanla yetersiz olacağını söyleyebiliriz ama baÅŸlangıç olarak bu 20 milde iki ülkenin mutabık kaldığını söyleyebiliriz.” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.