Sosyal Medya

Güncel

Trump'tan bir İran çıkışı daha: Bizi arayana kadara ekonomik çöküşleri sürecek

Trump, ABD'nin İran ile müzakereye çabaladığına dair yayınlanan haberlerin yalan olduğunu belirterek "İran ne zaman hazır olursa o zaman bizi arayacaktır. O zamana kadar ekonomileri çökmeye devam edecek" çıkışında bulundu. Trump'ın açıkmalarına ise Ruhani'den cevap gecikmedi: ABD Dışişleri Bakanlığı 8 defa müzakere talebinde bulundu. Bugünkü şartlar hiçbir şekilde müzakere şartları değil, direniş ve mücadele şartlarıdır.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump, ABD-Ä°ran gerilimine iliÅŸkin Twitter'dan yeni bir deÄŸerlendirmede bulundu. ABD'nin 'Yeni müzakereler için Tahran'a ulaÅŸmaya çalıştığı' ÅŸeklindeki haberleri reddeden Trump, "Yalan haber medyası, hiçbir bilgisi olmadan, ABD'nin Ä°ran ile bir müzakere kurmaya çalıştığı ÅŸeklinde tipik bir yanlış haber geçmiÅŸ. Bu yalan bir haberdir. Ä°ran bizi ne zaman hazır olursa o zaman arayacaktır. O zamana kadar ekonomileri çökmeye devam edecek. Ä°ran halkı için çok üzücü bir durum" ifadesini kullandı.
 
'SAVAÅž ÇIÄžIRTKANLARINA' SÄ°TEM
 
Amerikan Fox News televizyonuna mülakat veren Trump, kendisini 'Ä°ran’a savaÅŸ açmaya zorlayanlara" sitem etti.
 
Ä°ran’ın uzun zamandır sorun olduÄŸunu belirten Trump, selefi Barack Obama’nın Ä°ran ile imzaladığı nükleer anlaÅŸmayı "felaket" olarak nitelendirdi.
 
Bu anlaÅŸmayı bitirerek Ä°ran’a yaptırımları geri getirdiÄŸini anlatan Trump, Ä°ran’ı ekonomik olarak felakete götürdüÄŸünü, ancak Ä°ran'la savaÅŸa girmek istemediÄŸini belirtti.
 
"ASKERÄ°-ENDÜSTRÄ°YEL KOMPLEKS SÜREKLÄ° SAVAÅž Ä°STÄ°YOR"
 
Sunucunun “Ä°ran ile bir çatışmanın peÅŸinde olmadığınıza dair halka güvence verebilir misiniz?” sorusuna Trump, “19 yıldır devam eden bu savaÅŸlarla ilgili konuÅŸan benim. Ä°nsanlar (ABD’nin savaÅŸtıkları) halen oradalar. Kendinizi kandırmayın, bu ülkede bir askeri-endüstriyel kompleks var, bunlar sürekli savaÅŸ istiyorlar.” yanıtını verdi.
 
DAEÅž'in 'sözde hilafetini' bitirdiÄŸini ve ABD askerlerini Suriye’den geri getirmek istediÄŸini anlatan Trump, ÅŸu ifadeleri kullandı:
 
"(Suriye’den) Askerlerimizi geri getirmek istiyorum diyorum, insanlar çılgına dönüyor. Åžu Washington’da öyle insanlar var ki hiçbir yerden çıkmak istemiyorlar. Tamam geride birkaç yüz asker bırakacağım diyorum artık. Ama onlara kalmış olsaydı binlerce asker daha gönderirlerdi. Günün birinde insanlar bunu anlatacak. Bir grup var, 'asker-endüstri kompleksi' deniliyor. Onlar hiçbir yerden çıkmak istemiyorlar, sürekli savaÅŸ istiyorlar. Hayır ben savaÅŸ istemiyorum. Ama Ä°ran gibi durumlar oluyor, onların nükleer silah elde etmelerine müsaade edemeyiz."
 
Ä°RAN'DAN  TRUMP'A CEVAP
 
Trump açıklamalarının ardından Ä°ran'dan cevap gecikmedi. Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, müzakere ve diplomasi taraftarı olduÄŸunu ancak bugünkü ÅŸartların müzakere deÄŸil direniÅŸ ve mücadele ÅŸartları olduÄŸunu söyledi.
 
Beyaz Saray'da oturanların geçen 40 yılda sürekli olarak Ä°ran'a karşı çalıştığını, baskı ve silahla mücadele etmeyi planladıklarını ve bugün tüm bunların bir araya geldiÄŸini belirten Ruhani, ÅŸunları söyledi:
 
"DüÅŸman sürekli olarak gerginliÄŸi Ä°ran'ın baÅŸlatmasını istiyordu ancak bunu yapmadık. Ä°çeride de birileri nükleer anlaÅŸmadan çıkmamızın peÅŸindeydi ancak bu zeminde direnmek çok zordu. EÄŸer ABD'nin tahrikleriyle nükleer anlaÅŸmadan çıksaydık, bugün hükümetin halka yönelik attığı adımları savunmak çok ağır ve karmaşık bir hal alırdı. Böyle bir durumda ABD'nin dışında uluslararası kamuoyu ve BM de ülkemize karşı yaptırım uygulardı."
 
ABD yaptırımlarına karşı halk ve ülkeyi yönetenler arasında görüÅŸ ayrılığı olmadığını dile getiren Ruhani, ÅŸahsen müzakere ve diplomasi taraftarı olduÄŸunu ancak bu ÅŸartlarda müzakere yapılmasını hiçbir ÅŸekilde kabul etmediÄŸini ifade etti.
 
Hasan Ruhani, geçen yıl BM toplantısı esnasında 5 büyük ülke liderinin, ABD BaÅŸkanı Donald Trump ile görüÅŸmesi için aracı olduÄŸunu ifade ederek, "ABD DışiÅŸleri Bakanlığı 8 defa müzakere talebinde bulundu. Bugünkü ÅŸartlar hiçbir ÅŸekilde müzakere ÅŸartları deÄŸil, direniÅŸ ve mücadele ÅŸartlarıdır." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
NE OLMUÅžTU?
 
Trump yönetimi, 2015'te imzalanan nükleer anlaÅŸmadan 8 Mayıs 2018'de çekildiÄŸini açıklamıştı. Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD, nisan ayında Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu'nu "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı.
 
Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani de ABD'nin yaptırımlarına karşılık 8 Mayıs'ta ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir kısmını yeniden uygulamaya baÅŸladığını ve anlaÅŸmanın taraflarına Ä°ran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini duyurmuÅŸtu.
 
ABD, kısa süre önce Ä°ran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluÅŸan Bombardıman Görev Gücü'nü Basra Körfezi'ne sevk etmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.