Sosyal Medya

Kürsü

Hayrettin Karaman- Hz. Mevlânâ, Peygamber ve Kur’ân

Hayrettin Karaman- Yeni Åžafak



Mübarek ayda “Ârifler Meclisinden” genel baÅŸlığı altında âriflerden hikmetler ve sohbetler aktaracağım.
 
Hz. Mevlânâ ile baÅŸlayalım ve bakalım o, Kur’ân’a ve Peygamberimize (s.a.) nasıl bakıyor:
 
Firavun, Hz. Musa karşısında direniyor, onu büyücü ilan ediyor ve bunu ispat etmek için ülkesinin en usta büyücülerini davet ediyordu. Ä°ki kardeÅŸ büyücü Hz. Musâ ile ilgili haberleri alınca onun büyücü olduÄŸu konusunda ÅŸüpheye düÅŸtüler. Usta bir büyücü olan babaları ölmüÅŸtü, kabrine gidip ÅŸu niyazda bulundular: “Babacığım sen ölüsün biliyoruz, ama yine de bize bir yol gösterebilirsin, biz Musa’nın büyücü olduÄŸu konusunda emin deÄŸiliz”. Sonra rüyalarında babalarını gördüler, onlara dedi ki: Gidin, Musa uyurken onun asasını (deÄŸneÄŸini) çalmaya çalışın, eÄŸer uyanmazsa büyücüdür, uyuduÄŸu
 
halde kalbi uyanık ise ve siz çalamazsanız o büyücü deÄŸildir. Çocukları bunu denediler, Musa uyurken asayı almak üzere yaklaşınca asa titremeye baÅŸladı, korkudan akılları uçayazdı ve Peygambere iman ettiler.
 
Hz. Mevlânâ özetlediÄŸim bu kıssayı anlattıktan sonra ÅŸunları söylüyor:
 
Allah’ın lütufları Mustafa’ya vaatlerde bulundu da dedi ki: Sen ölsen bile bu din, bu iman ölmez. Senin kitabını, mucizeni ben yüceltirim, Kur’ân’dan bir ÅŸey eksiltmeye, ona bir ÅŸey katmaya yeltenen kiÅŸiye ben mani olurum. Ben seni iki cihanda da korurum. Sözünü kınayanları terk eder onları hor ve hakir bir hale korum. Hiç kime Kur’ân’ı deÄŸiÅŸtirmeye kudret bulamaz. Ona ne bir ÅŸey ilave edebilirler, ne ondan bir ÅŸey eksiltebilirler. Sen benden daha iyi, baÅŸka bir koruyucu arama. Senin parlaklığını (nurunu, ÅŸanını) gün geçtikçe arttırır, adını altınlara gümüÅŸlere bastırırım. Senin için minberler, mihraplar kurdururum. Ben seni öyle seviyorum ki, senin kahrın benim demektir. Åžimdi adını korkudan gizlice söylüyorlar, namaz kılacakları zaman gizleniyorlar. Mel’un kafirlerin korkusundan dinin maÄŸaralarda gizli kalıyor ya; bütün âlemi minarelerle dolduracağım, asilerin gözlerini kör edeceÄŸim ben. Mümin kullar ÅŸehirler alacak, mevkiler bulacak. Dinin balıktan aya kadar her tarafı kaplayacak… Sen de Musa gibi bir peygambersin. Kur’ân’ın Musa’nın asasına benzer, küfürleri ejderha gibi sömürüp yutar. Sen toprak altında uyursun, ama o tertemiz söz asa gibi her ÅŸeyin farkındadır… Bedenin uyur ama nurun göklere aÄŸar. DüÅŸmanlarını kahretmek için okunu kur, yayını ger. Felsefeci aleyhine söylenmeye yeltenir, ama nurunun oku aÄŸzını oklar, onu susturur. Hakikaten de öyle oldu, hatta bu vaatten de üstün ÅŸeyler vücuda geldi, o uyudu fakat bahtı, ikbali uyumadı.
 
(Mesnevi, Ä°zbudak çevirirsi, Konya B.Åž. neÅŸri,
 
Konya 2018, C. III, s. 70-73.)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.