Sosyal Medya

Sarı yeleklilerin 'Notre Dame' tepkisi: Ona para bulunuyor bize neden bulunmuyor

5 aydır eylemlerini sürdüren 'sarı yelekliler'in bugünkü eylemi öncesi Fransa İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde büyük hasara yol açan yangın nedeniyle 856 yıllık tarihi Notre Dame Katedralinin çevresinde eylem düzenlenmeyeceğini açıkladı. Katedralin tadilatı için kısa sürede yaklaşık 1 milyar avro bağış toplanması 'sarı yeleklilerin' tepkisine neden oldu.



Fransa Ä°çiÅŸleri Bakanı Christophe Castaner, sarı yeleklilerin ülke genelinde düzenleyeceÄŸi gösterilerde ÅŸiddet olaylarının yaÅŸanmasından kaygı duyduÄŸunu söyledi. Sarı yelekliler ise Notre Dame'ın tadilatı için toplanan yardım kampanyasına, "Aylardır sürünüyoruz. Zenginler neden bize yardım etmedi?" diyerek tepki gösterdi.
 
Yarınki eylemlerde ÅŸiddet olaylarının tekrar yaÅŸanmasından endiÅŸe ettiÄŸini belirten Castaner, bu tür durumların özellikle Paris, Toulouse, Montpellier, Bordeaux kentlerinde meydana gelebileceÄŸini söyledi.
 
Notre Dane'ın çevresi yasak
Paris Emniyet MüdürlüÄŸünden dün yapılan yazılı açıklamada da sarı yeleklilerin yarın Paris'in ünlü Champs-Elysees Caddesi ve çevresinde gösteri düzenlemesine izin verilmeyeceÄŸi belirtilmiÅŸti. Açıklamada, pazartesi günü çıkan yangında büyük hasar görmesi nedeniyle 856 yıllık Notre Dame Katedrali'nin çevresinde de eylem yapılmasının yasaklandığı kaydedilmiÅŸti.
 
Yeniden inÅŸası için 1 milyar avro
Katedralin yeniden inÅŸa edilmesi için toplanan bağışlardan sorumlu Stephane Bern, RMC radyosunda yaptığı açıklamada, yangın sonrasından ÅŸimdiye kadar bağışların 1 milyar avroya yaklaÅŸtığını kaydederek, bu miktarın her geçen gün artış gösterdiÄŸini bildirmiÅŸti.
 
Sarı yeleklilerin 'Notre Dame' tepkisi
Sarı yeleklilerin Notre Dame Katedralinin çevresinde gösteri düzenlemesine izin verilmemesi, bağış miktarının yüksek olması tepkiye neden oldu, Sarı yeleklilerin, "Aylardır sürünüyoruz. Zenginler neden bize yardım etmedi? Evet Notre Dame çok üzücü bir olay. Ama oraya para bulunuyor da neden bize bulunamıyor?" açıklamasında bulunduÄŸu öÄŸrenildi.
 
Sarı yelekliler 5 aydır sokaklarda
Akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koÅŸullara tepki olarak baÅŸlayan ancak daha sonra CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron yönetimine karşı gösterilere dönüÅŸen sarı yeleklilerin eylemleri 5'inci ayını doldurdu.
 
Hükümetin paylaÅŸtığı son rakamlara göre, gösterilerde 11 kiÅŸi hayatını kaybetti, 2 binden fazla kiÅŸi yaralandı, 8 bin 400'den fazla kiÅŸi gözaltına alındı ve 2 bine yakın kiÅŸi hapis cezasına çarptırıldı.
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.