Sosyal Medya

Güncel

'İsrail, Türkiye ve Azerbaycan’dan çekindiği için Ermenistan’a karşı mesafeli hareket ediyor

İsrail güvenlik uzmanı Yossi Melman, silah satışı anlaşmalarıyla İsrail-Ermenistan arasında gelişen ilişki paradoksunu dikkati çekti. Melman, İsrail’in Azerbaycan’a da silah sattığını belirterek, Bakü ve Ankara’nın tepkisini çekmemek için, Tel Aviv’in, ‘Sözde Ermeni Soykırımı’nı tanımamayı sürdürdüğünü söyledi.



Ä°srailli bir güvenlik uzmanı, Ä°srail ile Ermenistan arasındaki iliÅŸkilerin, özellikle son zamanlarda silah anlaÅŸmalarıyla geliÅŸtiÄŸini, iki ülkenin birbirine yakınlaÅŸtığını belirterek, bir paradoksa dikkat çekti. Ä°srail'in bir yandan Ermenilere silah satarken, diÄŸer taraftan da Azerbeycan'a silah satmasının Ermeni katliamlarının tanımaması anlamına geldiÄŸini söyledi.


‘Ä°SRAÄ°L , TÜRKÄ°YE VE 
AZERBAYCAN'DAN ÇEKÄ°NÄ°YOR'

Ä°srailli güvenlik uzmanı Yossi Melman, Maariv gazetesinde yazdığı makalesinde, “Ermeni liderler, Ä°srail ile iliÅŸkilerini geliÅŸtirmek istiyorlar. Bu yıl, Tel Aviv'de bir elçilik ve Kudüs'te bir kültür merkezi ileTel Aviv-Erivan arasında haftalık bir uçuÅŸ açması bekleniyor. 
Ancak geriye kalan tek ÅŸey, Mossad ve Ä°srail güvenlik kurumunun, Ermenistan'la kötü iliÅŸkileri olan Türkiye'yi veya Azerbaycan'ı üzme korkusuyla bu eÄŸilime itiraz etmemeleri. ”

Azerbaycan'a yapılan silah satışlarından rahatsızlığını gizlemeyen Ermenistan DışiÅŸleri Bakanı Zorhav Munkakanyan ise yaptığı bir açıklamada, “Ä°srail'in iki yönlü silah ticareti kazançlı bir ticaret, ancak bizim için ölüm anlamına geliyor” demiÅŸti.
Ä°ki ülkeye yapılan silah satışının, iki ülke arasında çatışmalara neden olan DaÄŸlık KarabaÄŸ'la ilgili diplomatik giriÅŸimleri etkilediÄŸini öne süren Ä°srailli güvenlik uzmanı Yossi Melman, Ä°srail'in Azerbaycan'a silah satmasının, Azeri tarafını güçlendireceÄŸini söyledi.

‘Ä°SRAÄ°L, UZUN YILLAR TÜRKÄ°YE'YE
SÄ°LAH SATTIÄžI Ä°ÇÄ°N, SÖZDE ERMENÄ°
KATLÄ°AMLARINI TANIMADI'

Ä°srailli güvenlik uzmanı Melman, "Ä°srail-Ermeni iliÅŸkilerini daha da zorlaÅŸtıran bir diÄŸer mesele; Ä°srail hükümetlerinin, Türkler tarafından gerçekleÅŸtirilen sözde Ermeni katliamlarını tanımadığı bir tür soykırım olduÄŸu" dedi.

 

Ä°srail'in uzun yıllar boyunca, Ermeni katliamlarını yapmakla suçlanan Türkiye ile güçlü güvenlik, siyasi ve askeri iliÅŸkiler sürdürdüÄŸünü belirten Melman, “Türkiye milyarlarca dolara Ä°srail silahını ithal eden baÅŸlıca ülkelerden biriydi ve Ermeni katliamlarını tanıyan her ülke Ankara'dan olumsuz tepkiler verdi. Ä°srail, Türkiye ile gerginlik olur korkusuyla sözde Ermeni katliamlarını tanımadı” dedi.

Ankara ile Tel Aviv arasındaki iliÅŸkilerin on yıl öncesi olduÄŸu gibi artık müttefik olmadığını öne süren Melman; Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu ile CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan arasındaki sözlü tartışmalara raÄŸmen, Ä°srail'in Ermeni soykırımını tanımayı reddettiÄŸini belirterek ÅŸunları söyledi:

Ermenistan-Ä°srail iliÅŸkilerinin geliÅŸmemesinin nedeninin yalnızca Türkiye'nin deÄŸil, aynı zamanda Azerbaycan olduÄŸunu söyleyen uzman Melman; Azerbeycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev'in, Ä°srail'den son yıllarda 5 milyar dolarlık silah anlaÅŸması yaptığını belirtti. Uzman Melman ayrıca, Ä°srail'in Azerbaycan'a istihbarat ve silah saÄŸlayan önemli ülkelerden biri olduÄŸunu söyledi..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.