Sosyal Medya

Güncel

'Suriye'ye yaptırımların sorumlusu Esed rejimi'

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Esed rejiminin kontrolündeki bölgelerde yaşayan halkı etkileyen yaptırımların sorumlusunun Esed rejimi ve müttefikleri olduğunu bildirdi.



Suriye Ä°nsan Hakları Ağı, Suriye'de süren iç savaÅŸ kaynaklı sosyo ekonomik krize iliÅŸkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Suriye'ye uygulanan yaptırımların sorumlusunun Esed rejimi olduÄŸu vurgulanırken, BM'nin de iÅŸlenen savaÅŸ suçlarına sessiz kaldığına dikkat çekildi. Açıklamada, Esed rejiminin iç savaşın baÅŸladığı 2011 yılından itibaren insanları hava, kara, kimyasal, yakıcı ve kullanımı yasak olan silahlarla öldürdüÄŸü, ayrıca sivillerin de sebepsizce alıkonulduÄŸu belirtildi.

Esed rejiminin iç savaÅŸ boyunca, 216 kimyasal silah saldırısının yanı sıra 217 misket saldırısı, 19 yakıcı silah ve 77 bin 146 varil bombası saldırısı düzenlediÄŸi vurgulanan açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

"Rusya, Ä°ran ve Esed rejiminin ittifakı saldırıları, 14 milyon 200 bin sivilinin yerinden edilmesine sebep oldu. Yerinden edilenlerin büyük kısmı yurt dışına göç etti. DiÄŸer kısımsa ülke içindeki diÄŸer bölgelere tehcir edildi. BM'nin Esed rejiminin iÅŸlediÄŸi savaÅŸ suçlarına sessiz kalması, Esed rejimini hedef alan yaptırımlara Rusya'nın 12 defa veto hakkı kullanması, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin tek başına yaptırım uygulamasına neden olmuÅŸtur."

Açıklamada yer alan tavsiyeler bölümünde ise ekonomik yaptırımların yetersiz olduÄŸu ve amaçlanan hedefi gerçekleÅŸtirmek için uzun bir zaman gerekeceÄŸi, bu nedenle yaptırımların askeri alanı da kapsamasının elzem olduÄŸu ifade edildi.

REJÄ°M BÖLGESÄ°NDE KRÄ°Z

Esed rejiminin kontrolündeki bölgelerde bir süredir akaryakıt krizi yaÅŸanıyor.

 

Esed rejimi ise bu krize uluslararası ve bölgesel ambargoların yol açtığını öne sürüyor.

Krizin ana nedenleri arasında benzin fiyatlarında yaÅŸanan artış, iç savaÅŸ harcamalarının karşılanması çabaları nedeniyle yükselen enflasyon, rejimin Ä°ran'dan tedarik ettiÄŸi akaryakıtın ulaÅŸmaması ve terör örgütü YPG/PKK'nın ülkedeki petrol sahalarının büyük kısmını iÅŸgal etmesini gösteriyor.

Akaryakıt krizinin krizinin yoÄŸun olarak yaÅŸandığı kent merkezlerinde uzun kuyruklarda beklemek istemeyenler ise karaborsada satılan benzine yöneliyor.

Burada benzin 10-15 TL arasında alıcı bulurken, diÄŸer yandan çok sayıda fırın devre dışı kalmıştı.

Öte yandan bu yılın ocak ayında da rejiminin kontrolündeki bölgelerdeki mutfak tüpü sıkıntısı yaÅŸanmıştı. Siviller, mutfak tüpü temin edebilmek için dağıtım merkezlerinin önünde günlerce sıraya girmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.