Sosyal Medya

C-350 Vityaz yerleşti S-500'ler neredeyse hazır S-700'ler zulada

ABD-Türkiye arasında gittikçe sesi yükselen S-400 tartışmaları devam ederken Rusya bir üst model S-500'lerin testlerini yaptı. Yakın zamanda piyasaya sürüleceği öne sürülen S-500'lerden önce ise C-350 Vityaz, sivil korumalar için Leningrad'a yerleştirilmeye başlandı. Rus medyasındaki S-700'lerimiz olmasa S-400 leri bu kadar kolay dünyaya satmazdık söylemi ise düşündürücü



Rusya'nın gelecekte hizmete alacağı yüksek irtifa hava savunma sistemi S-500 ya da resmi adıyla 55R6M Triumfator-M'nin yakın zamanda kullanıma hazır olacağı öne sürüldü.

Türkiye'de alınıp alınmayacağı söylemlerinin ÅŸimdi de kurulup kurulmayacağı veya kurulsa da aktif olarak kullanılıp kullanılmayacağına evrildiÄŸi S-400'leri tartışılırken Rus askeri yetkililer S-500'lerin testlerinin baÅŸarı ile sonuçlandığını belirtiyor.

GeçtiÄŸimiz aylarda Rusya Liberal Demokrat Partisi (LPDR) lideri Vladimir Jirinovski ''elimizdeki S-700'ler dünya atmosferini kapatmaya yeter de artar bile'' demiÅŸti. Ä°lk bakışta abartı gibi gelen bu ifade, dış ülkelere S-400 servis eden Rusya'nın bu füze sisteminden daha geliÅŸmiÅŸ bir savunması olmalı ki diÄŸer milletler ile eskisini gönül rahatlığı ile paylaÅŸsın diye düÅŸündürtüyor.

Atmosfere çıkabilen bu silahların uydulara entegre silah sistemlerine ve hatta direkt uydulara karşılık geliÅŸtirildiÄŸi de ön savlar arasında. Prometheus S-500 uçaksavar füzesi sisteminin (ZRS)  Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanlığı'nın kullanımına teslim edileceÄŸi iddia ediliyor.

TeÄŸmen Yuri Sin, “Taktik ve operasyonel taktik balistik füzeler de dahil olmak üzere, idari ve siyasi merkezlerin, ülkenin en önemli varlıklarının ve bölgelerinin, büyük hava saldırılarına karşı savunulması için tasarlandı. Testleri baÅŸarıyla tamamlandı ”dedi.

Nisan ayında, Savunma Bakan Yardımcısı Aleksey Krivoruchko, 1983 S-300PS yerine C-350 "Vityaz" üretimine baÅŸlandığını açıklamıştı. 

Rusya geliÅŸtirdiÄŸi ilk orta menzilli hava savunma füze sistemi S-350 Vityaz'ın Leningrad bölgesine konuÅŸlandırılacağını 9 Åžubat 2019 tarihinde açıklamıştı.

60 kilometrelik bir atış menzili bulunan S-350 Vityaz’ın halihazırda kullanılan S-400 savunma sistemine kıyasla çok daha düÅŸük maliyetli olduÄŸu belirtiliyor.

S-350 Vityaz’ın karada bulunan sivil hedeflere, sanayi tesislerine ve önemli askeri noktalara yapılacak hava saldırılarına karşı etkin bir koruma saÄŸlaması amaçlanıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı S-350 Vityaz’ın Batı ve Rusya’nın kuzey bölgelerine yerleÅŸtirilen S-300’lerin yerini almasını planlıyor.

Güney Kıbrıs Rusya’dan S-300 füzelerini almış ancak Türkiye’nin tehditleri ile kurulumu yapamamıştı. Kurulamayan S-300’lerin Yunanistan’da hangarlarda bekletildiÄŸi iddia ediliyor. S-400 konusundaki tartışmalar sürerken Rusya, teslimatlar için geri sayıma geçti ve bu yaz ilk füzeler Türkiye’ye teslim edilmesi bekleniyor. Türkiye’ye 40N6E model numaralı en uzun menzilli S-400’lerden teslimat yapılacağı öne sürülüyor.

3 Yorum

  1. M.Halis Köktaş

    Nisan 13, 2019 Cumartesi 06:36

    A.Davutoğlu bir parti kurmaya kalkmasın.. "Stratejik Derinliği" gibi malûmların tekrarı bir parti/pırtı olur. Çok şişirilen bu kitabını 440.Sayfaya kadar okudum. Hiç, bilmediğimiz duymadığımız veya okumadığımız yeni birşey göremedim.. Bunu da bize şişirilmiş reklâmlarla ; "Başaltı Eseri" diye yutturmaya kalktılar.. M Hâlis Köktaş Okur/Düşünür/Yazar, Dünyalık süflilikten el Hazar!..

  2. Kamil FazloÄŸlu

    Nisan 13, 2019 Cumartesi 05:11

    Sana oy vermeyenin gazına gelme.. Tayyip ölse.. Kur, kimse birşey diyemez.. Ama şu anda yediğin kabı kirletirsin Ve asla benden oy alamazsın...

  3. Deniz Gülcü

    Nisan 13, 2019 Cumartesi 00:21

    Vatanhainleri isbirlikci Hainler ihanet ettinis davamisi Reisi kiskandinis halk sizi hicbir zaman o kadar sevmiyecek yasiklar olsun sana

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.