Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal: CHP parti içindeki radikal ulusalcı ve jakoben kanadı bir bakıma devre dışı bıraktı

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



Cehepe açısından bu seçimi değerlendirirsek sonuçları hiç de şaşırtıcı değil. Ruh kökeni bakımından ulusalcı ve milliyetçi olan bu parti uzun bir süredir, kendi içindeki radikal ulusalcılara rağmen yeni bir dil ve üslup tutturdu. Geçen genel ve başkanlık seçimlerinden beri sol ideolojiyi ret ettiler. Genel başkanları sol düşüncenin Fransız ihtilaline ait olduğu, kendilerini ilgilendirmediğini özellikle vurguladı. Bunlar çok da gündeme gelmemiş olmasına karşın gene de yeni bir yol ve üsluptu. Söz konusu partinin ideolojik kimi keskin tutumlarını yumuşatma ve hatta uzaklaşma yoluna gitti.
 
Deniz Baykal dönemindeki keskin ulusalcı anlayıştan dolayı kendilerinden uzaklaşmış sol ya da sola yakın Kürt seçmeni Cehepe ile yollarını tamamen ayırmıştı. Cehepe ile Mehepe’yi özdeş olarak görüyorlardı. Kürt ve alevi kökenli Kılıçdaroğlu’nun partinin başına geçmesiyle Kürtlerle bir yakınlaşma oldu. İlerleyen süreçte giderek bu davranış karşılık buldu.
 
Başkanlık seçiminden itibaren yeni bir taktik uygulamaya başladı Cehepe. Din karşıtlığı kamburundan kurtulmak için, ağır baskılara rağmen muhafazakâr özellik taşıyan adaylar gösterdi. İstanbul belediye başkan adayı ile kimi ilçe başkan adayları imam hatip kökenli. Radikal kesimin uç davranışlardan uzak duruldu. Seçim sürecindeki tutum ve davranışlarıyla radikal din karşıtlığı imajı yıkmaya çabaladı. Adayları camilere gitti, namaz kıldı, Yasin-i Şerif okudu. İktidarın ve sağ siyasal partilerin ısrarla geçmiş üzerinden sürdürdükleri politik söylemler ve yaklaşımlara karşı bir hamleydi bu. Bunda da başarılı olundu. En azından o çok eski Cehepe kamburundan uzaklaşmak tek yöntemleri oldu. İktidarın İsmet İnönü üzerinden sürekli bir suçlamada bulunmasının artık bir karşılığı da yoktu. Çünkü yeni seçmen kuşağının geçmiş ile ilgili herhangi bir yargısı ya da kanaati yok. Yeni seçmen çok farklı. İdeolojik keskinliklerden çok uzakta. Geçmişte yaşananları kendilerine anlatacak büyükleri de artık çoğu hayatta değil. İktidar ve medyasının aşırı sert tutumu, öfke ve nefret oluşturucu söylemleri ciddi rahatsızlıklara neden oldu. Yerel seçimin genel seçim psikolojisi ile sürdürülmesi ise iktidar açısından en büyük bir açmazdı.
 
Yeni seçmenin iş sorunu ve modern hayatın gereçlerini edinme dert ve çabası var. Ekonomik daralma da bu kuşağı en çok etkileyen konuların başında geliyor.
 
Taraflar birbirlerinin seçmeni üzerinde daha ılıman bir yaklaşımda bulundu. Bunlar da muhalefet partilerinin başta Cehepe’nin işine yaradı. Kendilerine ve genel başkanlarına dönük ağır hakaret dolu söylemlere aynı üslup ile karşılık vermedi.
 
Başkanlık seçiminde muhalefetin ciddî hamlesi, İstanbul, İzmir ve Ankara büyük mitingleri sağ ve muhafazakâr seçmeni kaygılandırmış seçmeni sandığa çekmiş sonuçları etkilemişti. Cehepe bu seçimde orta ölçekli mitingler yaptı. Ankara, İzmir ve İstanbul’da büyük mitingler yerine lokal mitingler yaparak seçmenini canlı tuttu. Bir bakıma sessiz sedasız seçime gidildi.
 
İktidarın ırkçı bir parti ile söylem ve yaklaşımlarıyla; gerek beka ve gerekse Kürt seçmeninin terör ile özdeş kılınması da Cehepe’nin işine yaradı. Muhafazakâr Kürt seçmeni Cehep’nin yanında yer aldı. Dolayısıyla Cehepe Kürt seçmenle yeniden barıştı.
 
Cehepe’nin yerel adayları iktidar ile kavgaya girmek yerine muhafazakâr seçmene sıcak gelebilecek yaklaşımlarda bulundu. En azından aradaki o keskinliği eritti.
 
Cehepe parti içindeki radikal ulusalcı ve jakoben kanadı bir bakıma devre dışı bıraktı. Seçimlerde merkezden yapılan tercihler ile delegelerin inisiyatifine bırakılmadı. Gerek lobi ve gerek parasal güç gibi dengeler tersyüz edildi. Başarılı olan ilçe başkanları daha güçlü olan yerlerde aday gösterildi.
 
Dikkat edilmesi gereken bir husus da Cehepe geçmiş dönemden beri kazandığı yerleri kaybetmediği gibi arayı açıyor. Buna İstanbul’da Kartal, Maltepe, Sarıyer ve Ataşehir örnek gösterilebilir. Belediyecilik açısından Millî Görüş belediyeciliğinden beri, sosyal belediyeciliğe ağırlık vermiş halk ile iç içe olmuştur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.