Sosyal Medya

Güncel

Fransız İslam Konseyi'nden Facebook ve Youtube'a dava

Fransız Müslüman toplumunun en büyük çatı örgütü Fransız İslam Konseyi (CFCM), Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde, Cuma namazı sırasında iki camiye düzenlenen ve 50 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının ağır şiddet içeren video görüntülerini yayınladığı için Facebook ve Youtube'un Fransa’daki temsilcilikleri aleyhinde suç duyurusunda bulundu.



Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde yaÅŸanan saldırıyı Fracebook aracılığıyla 17 dakika boyunca canlı olarak yayınlayan Avusturalyalı aşırı saÄŸcı saldırganın videosu, daha sonra Youtube, Instagram ve Twitter gibi pek çok sosyal medya üzerinden tüm dünyaya yayıldı.

Ä°SLAM KONSEYÄ°'NDEN DAVA

Euronews'in haberine göre BaÅŸkanlığını Türk kökenli Fransız Ahmet OÄŸraÅŸ'ın yürüttüÄŸü Fransız Ä°slam Konseyi, Facebook ve Youtube'a yönelik, "terörizmi öven bir ÅŸiddeti içeren, insanlık onurunu ciddi anlamda yaralayan ve 18 yaşından küçük çocukların da görmesi riskini taşıyan" yayınlarından dolayı suç duyurusunda bulundu.

Paris Cumhuriyet savcılığına gönderilen suç duyurusunda, 50 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi terör saldırısının görüntülerinin yayınlanmasının, "Ä°nternet devlerinin ılımlılığının zaafiyetini gözler önüne serdiÄŸi" belirtildi.

Pek çok sosyal medya kullanıcısının bu görüntüler nedeniyle ÅŸoke olduÄŸu belirtilen suç duyurusunda, "haklı olarak kullanıcılar, sosyal medya aÄŸlarının denetlenmesi konusundaki endiÅŸelerini dile getirdiler" ifadesine de yer verildi.

FACEBOOK AÇIKLAMA YAPMIÅžTI

Åžikayet, Facebook ve YouTube'un, saldırı videosunun yayınlanmasını önlemek için otomatik filtreleme cihazları da dahil olmak üzere önemli araçlar kullandıklarını duyurduÄŸu bir sırada geldi. Facebook olaya iliÅŸkin yaptığı yazılı bir açıklamada, "Söz konusu videonun yüzlerce, binlerce versiyonunun silindiÄŸini" açıklamıştı. Ancak ÅŸirket, algılama araçlarını aldatmak için deÄŸiÅŸtirilen bazı videoların, denetleme sürecinden 'geçici olarak' kaçabileceÄŸini ve 'geçici olarak' çevrimiçi kalabileceÄŸini de kabul etti.

YASA NE DÄ°YOR?

Fransız yasalarına göre, YouTube ve Facebook, platform üzerinden yayınlanan görüntüler hakkında, 'kendilerine yapılan ÅŸikayetlere konu olan yazı ve görüntüleri hızla silmek ÅŸartıyla' cezai bir sorumluluk taşımıyor. CFCM'in, bu iki sosyal medya devinin ceza almasını saÄŸlamak için, bu ÅŸartı yerine getirmediklerini kanıtlaması gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.